Als je een loopbaan in de duurzame landbouw zoekt, heb je geluk. Deze industrie groeit snel, en er zijn diverse vacatures beschikbaar. Of je nu net begint of op zoek bent naar een hogere managementfunctie, er zijn mogelijkheden voor iedereen.
Communicatie- en evenststagiair(e)
Heb jij een grote fascinatie voor wat er op jouw bord ligt én waar dat vandaan komt? Weet…
Projectmanager Het Groene Brein (tijdelijk)
Wil jij als projectmanager bijdragen aan het versnellen van de transitie naar een nieuwe, duurzame economie? Houd je…
Programma Manager Technologie voor een duurzame toekomst
HollandBIO, de belangenvereniging voor biotech bedrijven in Nederland, heeft een duidelijke stip aan de horizon: een maatschappij die…
Waarom werken in de duurzame landbouw?
Een van de leuke dingen van werken in de duurzame landbouw is dat je echt een verschil kunt maken. Dit is een sector die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat ons voedselsysteem milieuvriendelijk en duurzaam is voor de toekomst. Dus als je wilt helpen de wereld een betere plaats te maken, is dit beslist de sector voor jou.
Een andere reden om een loopbaan in de duurzame landbouw te overwegen is het salaris en de voordelen die veel van deze functies bieden. Dit is een industrie die in sommige gevallen bereid is goed geld te betalen voor mensen die gepassioneerd zijn over hun werk. Dus, als je een goedbetaalde baan zoekt waarmee je ook een verschil kunt maken, is dit beslist de industrie voor jou.
Waarom duurzame landbouw?
Landbouw is het proces van het produceren van voedsel, veevoer, vezels en andere gewenste produkten door het verbouwen van bepaalde planten en het houden van vee. Het is een belangrijkste menselijke activiteit en is een cruciaal onderdeel geweest van de ontwikkeling van onze soort.
Maar naarmate de bevolking is gegroeid en de vraag naar landbouwproducten is toegenomen, zijn veel traditionele landbouwpraktijken onhoudbaar geworden. Duurzame landbouw is een benadering van voedselproductie die ernaar streeft de schade aan het milieu te minimaliseren, de hulpbronnen te optimaliseren, en sociale en economische rechtvaardigheid te bevorderen.
Met andere woorden, het is een manier van landbouw bedrijven die tegemoet komt aan de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. Hoewel duurzame landbouw een nieuw concept lijkt, is het in feite gebaseerd op veel traditionele landbouwpraktijken.
Wisselteelt bijvoorbeeld, die vroeger gebruikelijk was in Europa en Noord-Amerika, maakt nu een comeback als duurzame praktijk. Wisseling van gewassen helpt om de bodem weer voedingsstoffen te geven en plagen en ziekten te bestrijden. Het vermindert ook de behoefte aan synthetische meststoffen en pesticiden, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.
Traditionele landbouwpraktijken zoals wisselteelt kunnen ons helpen om op een duurzame manier voedsel te produceren.
Maar ook het gebruik van voedselbossen of strokenlandbouw is een interessante manier om bij te dragen aan duurzamere vormen van landbouw.