Duurzaam leven tips – voor groene & betere keuzes

Kies groener - vrijheid
Jij als consument kunt ervoor kiezen om anders of minder te consumeren en daarmee een enorme impact te maken.

Tips om zo duurzaam mogelijk te leven zijn hard nodig. De veranderingen in de wereld gaan namelijk razendsnel. 97% van de wetenschappers is het erover eens dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door menselijke invloed. Verwacht wordt dat we niet veel tijd meer hebben om deze opwarming te stoppen tot er desastreuze gevolgen zijn.

Toch vliegen we meer dan ooit, consumeren we als een gek en zijn we nog net zoveel afhankelijk van energie van vervuilende bronnen als voorheen.

Gelukkig is er een handjevol bedrijven dat het het heft in eigen handen neemt en niet kiest te wachten tot de overheid wat doet. Jij als consument kunt hierdoor gedegen keuzes maken!

Kies Groener brengt al deze opties samen in één overzicht. Zo maak jij betere duurzame keuzes en kun jij kiezen om zo duurzaam mogelijk te leven. Wij hopen dat je wat hebt aan onderstaande tips:

Grootste klimaatklappers om minder klimaatimpact te hebben

Milieu Centraal heeft diverse onderzoeken gedaan om uit te zoeken welke groene keuzes je kunt maken voor zoveel mogelijk milieubesparing. Ze kwamen uit op het volgende:

De vijf grootste klimaatklappers volgens Milieu Centraal

En ook diverse artikelen bespreken dat er veel soorten besparingen mogelijk zijn om minder milieuimpact te hebben. Zo bespaar je enorm volgens het volgende onderzoek als je stopt met vlees eten, het vliegtuig vermijdt, stopt met autorijden, overstapt naar groene stroom en minder kinderen krijgt.

Volgens een Zweeds onderzoek zijn er veel mogelijkheden om uitstoot te besparen. Sommige zijn makkelijker dan anderen.

Hoewel niet alle opties even reëel zijn, zijn sommige makkelijker uit te voeren. We bespreken op deze site:

 • Overstappen naar groenere stroom (besparing ongeveer 1,5 ton CO2 per jaar)
 • De benzine-auto wegdoen (besparing 1 tot 2,5 ton CO2 per jaar)
 • Duurzamer reizen (besparing ongeveer 1,5 ton CO2 per jaar)
 • Minder vlees eten (besparing 800 kg CO2 per jaar)
 • Duurzamere wonen, bijvoorbeeld isoleren of zonnepanelen plaatsen (besparing ongeveer 1 tot 5 ton CO2 per jaar)
 • Minder/anders consumeren.

Overstappen naar Echt Groene Energie

Besparing: 1,5 tot 4 ton CO2 per jaar

Kies voor groene stroom - geen sjoemelstroom!
Kies voor groene stroom en bespaar enorm veel uitstoot

Dit is de makkelijkste die er is. Gewoon overstappen van energiecontract en je bespaar tot wel 4 ton CO2.

WISE schat in dat je tot wel 4 ton CO2 bespaart door over te stappen op écht groene stroom.

Want niet alle stroom die we hebben in Nederland is groen. Sommige stroom die in Nederland wordt verkocht als groene stroom is geen echt stroom, maar zogenaamde sjoemelstroom. Door een slim trucje met certificaten kunnen energie aanbieders grijze stroom als groene stroom verkopen.

Gelukkig zijn er een aantal aanbieders die wel écht groene stroom aanbieden. Vergelijk alleen écht groene stroom aanbieders op: Echt-groene-stroom.nl.

Duurzaam Reizen

Reis per trein en bespaar veel CO2-uitstoot
Reis per trein en bespaar veel CO2-uitstoot t.o.v. vliegen of met de auto

Wist je de dat de luchtvaart alleen al verantwoordelijk is voor zo een twee tot drie procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. En wist je dat je retourtje Bali gelijk staat aan meer dan 5000 wasbeurten? Vliegen is zeer

Minst duurzame optie:

 • Vliegen
 • Zo luxe mogelijk vliegen
 • Verblijven in luxe massatoerisme oorden.

Duurzamere reis opties

 • Met de trein reizen
 • Binnen Europa, met de auto, in plaats van vliegen. Mits je carpoolt.
 • Als je vliegt, kies dan voor rechtstreekse vluchten
 • Als je vliegt, vlieg dan economy, dat neemt minder ruimte in beslag
 • Als je vliegt, compenseer dan je CO2-uitstoot. Dit kost vaak slechts enkele euro’s

Meest duurzame reis opties:

 • Met de trein reizen
 • In Nederland blijven
 • Als je ver reist niet in massatoerisme oorden verblijven
 • Als je met de auto reist, kies dan voor een elektrische auto.

Handige duurzame reis sites:

 • Jochem Meijer noemde Texel al eens het Ibiza van het hoge Noorden. En geef hem ongelijk, Nederland is schitterend. Wist je dat je bij de site Natuurhuisje.nl in Nederland en omstreken schitterende huisjes huurt waar je heerlijk tot rust komt in de omgeving van natuur?
 • NSInternational.nl: Boek je Europa treinreizen bij NSInternational.nl of vergelijk ze t.o.v. met vliegen bij FlyGRN . De trein is duurzaam, omdat het maar een fractie van de uitstoot heeft ten opzichte van vliegen en met de auto.
 • Interrail: wist je dat er passen zijn binnen Europa waarbij je een aantal dagen onbeperkt met de trein door Europa kan reizen (soms moet je wel tegen extra kosten reserveren).
 • FlyGRN vergelijkt vliegtickets en compenseert van zijn eigen inkomsten de CO2-uitstoot van jouw vlucht, wanneer jij via hun partners boekt. Ook geven zij treinalternatieven als die er zijn.

Duurzamer Vervoeren

Milieubesparing: 110 kg tot 4000 kg CO2 per jaar

Klimaarklappers reizen en vervoer

Lees er meer over op de website van Milieu Centraal.

Duurzame Kleding

Er zijn inmiddels diverse opties om duurzamer kleding te kopen. Milieu Centraal heeft hier ook onderzoek naar gedaan en kwam uit op de volgende besparingen:

klimaatklappers shoppen en kleding

Minst duurzame optie:

Kleding kopen bij bekende retailers waarvan algemeen bekend is dat ze veel vervuilen en slecht omgaan met mensenrechten, zoals Primark.

Duurzamere kleding optie

Kiezen voor kleding van ecolabels die hoog scoren. Zoals Armed Angels, etc. Bekijk de complete lijst of hier.

Meest duurzame kleding optie:

 • Geen kleding kopen
 • Tweedehands kleding kopen

Handige sites en winkels voor duurzame kleding

 • Online Kledingshops heeft een aantal webwinkels uitgezet die minstens een Rankabrand score hoger dan C krijgen.
 • Het Parool vond 10 leuke winkels in Amsterdam die niet leunen op sweatshops.
 • Het Zero Waste Project vergeleek ook een aantal winkels en merken in één blogartikel.
 • Shop je toch iets nieuws online, installeer dan de Google Chrome extensie TreeClicks. Deze plant gratis bomen wanneer je online shopt bij een keuze van meer dan 50.000 shops.

Duurzamer Wonen

Klimaatklappers om duurzamer te wonen

Wil je duurzamer wonen en het milieu zo min mogelijk belasten? Laat dan je spouwmuren isoleren, dat loont zeker wanneer je een ouder pand hebt. Maar het plaatsen van 10 zonnepanelen op je dak bespaart ook veel uitstoot.

Lees er meer over op de website van Milieu Centraal.

Duurzame meubels

En vergeet ook zeker niet dat je in het interieur groener kunt kiezen. Want in de meubelmarkt is net zoals in de kledingmarkt nog veel te halen op het gebied van duurzaamheid. Ook hier zijn gelukkig concepten die jou duurzamer willen laten kiezen:

Duurzame meubel apps en winkels

 • Furn.nl – een simpele meubelvergelijker. Nooit meer 20 tabbladen open, maar al jouw favoriete meubels in één vergelijkingssite. Wat maakt dat duurzaam? Nou, Furn.nl heeft duurzaamheidsfilters toegevoegd die filteren op aanwezige certificering van het hout, energielabels, recycling en biokatoen. En verder plant Furn.nl een boom voor elk verkocht meubel.
 • SecondFurn.nl is de meubelmarktplaats van Furn.nl . Want zeg zelf, tweedehands is meestal duurzamer dan een nieuw product, toch? Momenteel is het aanbod nog niet groot, dus struin vooral ook vintage marktjes en Marktplaats af. Kies duurzaam en kies voor tweedehands.

Duurzamere Elektronica

Wist je dat de uitstoot van een iPhone al zo’n 60 kg is. Dat is net zoveel als een enkeltje vliegen naar Londen. En dat is alleen nog maar je iPhone. Alle elektronica bij elkaar opgeteld hebben een enorme milieubelasting.

En dan hebben we het nog niet gehad over de mensenrechtenschendingen die er plaats vinden om zo een apparaat te maken de belasting die al die telefoontjes hebben op servers (het internet alleen al is verantwoordelijk voor een paar procent van de wereldwijde uitstoot, en dat kan de komende jaren oplopen tot 14%).

Duurzame elektronica keuzes

 • Kies voor refurbished of tweedehands producten, dat scheelt de productie van een nieuw apparaat. Let daarbij wel of de webwinkels en de producten goede reviews krijgen, want niet altijd zijn refurbished producten even goed.

Bewuster eten en voedselverspilling voorkomen

Een plantaardig dieet aanhouden (ofwel veganistisch worden) bespaart tot wel 850 kg CO2 per jaar. Dat is bijna net zoveel als een retourvlucht naar Egypte. Wist je overigens dat een derde van al het voedsel weggegooid wordt? Door dat te voorkomen maak je ook enorme klappers.

Klimaatklappers bewuster eten
De klimaatklappers volgens Milieu Centraal met betrekking tot eten

Leuke apps en winkels die je helpen om milieuvriendelijker te eten

 • Too Good To Go – app waar duizenden Nederlandse winkeliers op aangesloten zijn en die voedsel verkopen dat anders weggegooid dreigt te worden, tegen een fractie van de prijs.
 • Vegan Junk Food Bar – geen zin om zelf te koken en wil je afhalen? Bestel dan eens wat bij de Vegan Junk Food Bar
 • Probeer om mee te doen aan challenges zoals de Vegan Challenge.
 • Stap over van Google naar Search For Trees en plant bomen met je online zoekopdrachten.
 • In dit artikel vind je nog meer ideeën voor apps op het gebied van duurzaamheid.

We hopen in ieder geval dat je zo genoeg inspiratie en handvatten hebt om groener op weg te gaan? Veel succes met het maken van duurzame keuzes en jouw duurzame lifestyle!