Earth Overshoot Day - de aarde - #movethedate

Earth Overshoot Day – wat en wanneer is het? #movethedate

Earth Overshoot Day, ook wel Ecological Debt Day, is de dag van een bepaald jaar wanneer, geteld vanaf 1 januari, de mensheid wereldwijd net zoveel van de aardse grondstoffen, voedingswaren en dergelijke heeft opgebruikt als wat de aarde in principe in één jaar tijd terug kan opbrengen en geproduceerde afvalstoffen kan verwerken [1].

Earth Overshoot Day is oorspronkelijk een campagne van het Global Footprint Network. Deze organisatie pint elk jaar de datum vast waarop de mensheid evenveel grondstoffen heeft gebruikt als de aarde kan genereren. De eerste Earth Overshoot Day zou volgens oude rekenmethodes op 31 december 1986 geweest zijn. Al de jaren daarna zou de datum steeds vervroegd zijn. Behalve in 2009 waar de datum van 23 september in 2008 naar 25 september in 2009 ging. Dit kan gelinkt worden aan de wereldwijde economische crisis [2].

In die tijd werd er echter nog met oude rekenmethodes gewerkt. Met recentere berekeningen zou Earth Overshoot Day voor het eerst zijn gevallen op 14 december 1981. In recentere berekeningen werd ook berekend dat de datum in 2009 ook vervroegd werd, dus geen afzwakking in dit jaar. Daarnaast werd er berekend dat Earth Overshoot Day in 1986 op 7 december viel in plaats van op 31 december zoals berekend was met de oude rekenmethodes [1]. In 2019 viel Earth Overshoot Day op 29 juli. Dit betekent dat op dat moment de aarde 1,75 keer nodig was om alle grondstoffen te kunnen leveren.

Earth Overshoot Day per land

Bekijk je Earth Overshoot Day per land, dan zie je opvallende dingen, In Nederland viel in 2019 Earth Overshoot Day al op 4 mei. Dit betekent dat op dat moment de aarde 2,9 keer nodig was om aan de vraag naar grondstoffen te voldoen. Indonesië scoorde in 2019 het best. Earth Overshoot Day zou daar pas op 18 december vallen. In tegenstelling tot Indonesië scoorde Qatar het slechtst in 2019, daar zou Earth Overshoot Day al op 11 februari zijn [3].

Ook de Verenigde Staten kwam er slecht vanaf in 2019. Als we allemaal zo zouden leven zoals in de Verenigde Staten, zouden we vijf keer de aarde nodig hebben om aan de vraag naar alle grondstoffen te kunnen voldoen. 

De oprichter van Global Footprint Network, de organisatie die als eerste kwam met Earth Overshoot Day, maakt zich grote zorgen. In een interview in 2019 zegt hij “We hebben maar één aarde. Dit is heel bepalend voor de toekomst van de mensheid; we kunnen niet 1,75 keer alle grondstoffen gebruiken zonder destructieve gevolgen”.  Volgens de organisatie word de wereldwijde overconsumptie van grondstoffen dan ook steeds beter zichtbaar. Hierbij geven ze als voorbeelden ontbossing, bodemerosie en vooral de toename van CO2 in de atmosfeer [4]. Earth Overshoot Day valt ieder jaar weer vroeger. In 2018 viel de dag op 1 augustus en in 2017 op 2 augustus. Als de Earth Overshoot Day jaarlijks vijf dagen later zou vallen, kan de wereld in 2050 weer met één aarde voort. 

Wanneer valt Earth Overshoot Day 2020 in Nederland?

In 2020 valt Earth Overshoot Day in Nederland op 3 mei.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Wat jij kunt doen om Earth Overshoot Day uit te stellen

Volgens de Global Footprint Network zijn er een aantal dingen die iedereen zou kunnen doen om Earth Overshoot Day uit te stellen.

Een voorbeeld hiervan is dat als we als mensheid de helft van de vleesconsumptie vervangen wordt met vegetarisch eten we al tien dagen zouden winnen in een jaar [4].

Een ander voorbeeld is het gebruik van duurzame brandstoffen in plaats van fossiele brandstoffen. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van een elektrische auto in plaats van een auto die op benzine rijdt.

Daarnaast kan je ook nog persoonlijk dingen doen die bij dragen aan het verplaatsen van de Earth Overshoot Day. Dingen die jij persoonlijk kunt doen zijn bijvoorbeeld ecologisch reizen. Bijvoorbeeld minder vliegen, bijdragen aan lokale gemeenschappen zoals kleine hotels, kleine supermarkten. Maar bijvoorbeeld ook reizen met het openbaar vervoer of met de fiets in plaats van de auto. Ook het kopen van lokale producten uit deze lokale gemeenschappen kan helpen met het verplaatsen van Earth Overshoot Day. 

#MoveTheDate

Sinds 2018 is de Global Footprint Network met een nieuwe campagne begonnen. Onder de hashtag #MoveTheDate op social media kan iedereen van over de hele wereld delen wat zij doen Earth Overshoot Day uit te stellen. Ook heeft deze hashtag ervoor gezorgd dat er meer en beter voorlichting over het milieu en duurzaamheid komt op scholen en universiteiten [4] .

Gebruik van een Circulaire Economie

Een belangrijk aspect dat aan bod komt op scholen en universiteiten is het creëren van een circulaire economie. Een circulaire economie is een economie waarin afval niet bestaat en waar grondstoffen steeds opnieuw kunnen worden gebruikt. Een voorbeeld van een bedrijf dat werkzaam is in deze zogeheten circulaire economie is MUD Jeans. Je kunt er bijvoorbeeld een spijkerbroek “leasen”, dus voor een bepaalde tijd dragen. Daarna kun je de jeans terugsturen zodat er of een nieuwe spijkerbroek van gemaakt kan worden (bekijk andere duurzamere producten).

Een ander voorbeeld van een bedrijf dat werkzaam is in de zogeheten circulaire economie is het bedrijf Net-works. Zij produceerden een tapijttegel collectie van afgedankte visnetten. Deze visnetten werden eerst verzameld uit de Filipijnen en India waarna ze gerecycled werden om hergebruikt te worden in het materiaal van de tapijttegels. 

Zo zie je dus dat iedereen zijn steentje bij kan dragen aan het verplaatsen van de datum van Earth Overshoot Day. Ondanks dat het soms maar kleine dingen lijken zoals minder vlees eten, kan het een grote impact hebben op het milieu. Draag daarom je steentje bij en doe als je het leuk vind mee met de hashtag #MoveTheDate. Als iedereen meedoet verplaatsen we samen de Earth Overshoot Day. 

Gebruikte bronnen

  1. Lammerse, V. (2019). Het Is Vandaag Earth Overshoot Day: En Die Viel Nog Nooit Zo Vroeg Als Nu.  Retrieved from https://www.scientias.nl/het-is-vandaag-earth-overshoot-day-en-die-viel-nog-nooit-zo-vroeg-als-nu/
  2. Nati. (2019). Wat is “Earth Overshoot Day” En Waarom Moet Dat Je Boeien?  Retrieved from https://myhappyfootprint.com/nl/earth-overshoot-day/
  3. Joosse, B. (2019). Earth Overshoot Day: 1,75 aardes nodig voor alle grondstoffen. Retrieved from https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/recycling/32065/earth-overshoot-day
  4. Network, G. F. (2020). Earth Overshoot Day. Retrieved from https://www.overshootday.org/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *