Een zonnepaneel

Zonnepanelen vergelijken, kopen en installeren: Waar moet je beginnen?

Zonnepanelen zijn een duurzame, groene manier voor het opwekken van stroom. Het kan ontzettend voordelig zijn voor de jaarlijkse energierekening en het is ook nog eens goed voor het milieu. Een win-win situatie  voor het milieu en uw portemonnee, toch? 

Alleen is het onderzoeken en plaatsen van zonnepanelen niet altijd even makkelijk. 

Er is namelijk online veel informatie te vinden over zonnepanelen…
Helaas is veel van deze informatie die je kunt vinden niet altijd even duidelijk.

Daarom hebben wij in dit artikel de belangrijkste vragen over zonnepanelen beantwoord en overzichtelijk op een rij gezet om jou zo goed op weg te helpen. 

In dit artikel lees je onder andere: 

 • Hoe zonnepanelen werken 
 • Of jouw huis geschikt is voor zonnepanelen 
 • Hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen
 • Of zonnepanelen goed zijn voor het milieu 
 • Hoe duur zonnepanelen zijn 
 • Wat de terugverdientijd van zonnepanelen zijn

Ben je er al uit dat zonnepanelen wilt, maar weet je nog niet hoe je moet beginnen? Dan is een goed startpunt om een aantal verschillende offertes aan te vragen. Dat doe je hier:

Wacht niet langer en leer snel meer over zonnepanelen! 

Hoe werken zonnepanelen? 

In een zonnepaneel gebeurt ontzettend veel. Don’t worry: we zullen je niet vervelen met de chemische en biologische vaktermen. Maar, het is wel handig (en leuk) om een beetje te weten wat een zonnepaneel doet… toch? 

Wat belangrijk is om te weten: in een zonnepaneel zitten twee lagen. Doordat de zon op het paneel schijnt, ontstaat er tussen die twee lagen een spanning, daardoor kan er elektriciteit ontstaan. Volledig dankzij de natuur!

Dit is nog niet de stroom die jij kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het opladen van je telefoon. Deze energie wordt eerst doorgegeven naar een omvormer. Deze omvormer zet de zonne energie om in een nieuw soort stroom wat je direct kunt gebruiken! 

De energie van de zon wordt dus door een zonnepaneel omgezet in energie. Deze energie gaat naar de omvormer. De omvormer zorgt er vervolgens voor dat je het direct kunt gebruiken in je huis. 

Voordat we je blij maken met een dode mus, is het eerst handig om te weten of jouw huis wel geschikt is voor zonnepanelen. Hoe je hier achter komt? Lees snel verder! 

Zonnepanelen
Een voorbeeld van zonnepanelen (bron: Pexels)

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen? 

Voordat we het gaan hebben over de kosten, is het verstandig om eerst te onderzoeken of je huis wel geschikt is voor zonnepanelen. 

In principe is bijna ieder huis geschikt voor zonnepanelen. Dit wil zeggen: op bijna elk huis kunnen er zonnepanelen geplaatst worden. 

Hier heb je alleen niet zoveel aan op het moment dat er bijna geen zon op je zonnepanelen schijnt… 

Het belangrijkste is je dakpotentie. Dit is hoeveel zon er (mogelijk) op je dak kan schijnen en voor hoelang. 

Als je een schuin dak hebt wat afloopt tegen dat van je buren is je dakpotentie niet optimaal. Woon je vrijstaand en heb je een plat dak? Dan maakt je dak veel meer zonuren en is de dakpotentie bijna maximaal! 

Maar hoe kom je erachter wat jouw dakpotentie is? Daar heb je gelukkig allerlei handige tools voor!

Heb je interesse in zonnepanelen en wil je vrijblijvend offertes vergelijken van zonnepaneel specialisten uit jouw regio? Gebruik dan onderstaande tool:

Hoeveel besparen met zonnepanelen? 


Het is natuurlijk fantastisch dat zonnepanelen een van de groenste manieren is om stroom in te winnen… En dat het veel duurzamer is dan ons huidige energiesysteem. 

Maar, ‘Hoeveel kan ik besparen met zonnepanelen?’ is toch wel de belangrijkste vraag voor veel mensen.

Indien de goede zonnepanelen op de juiste manier geïnstalleerd zijn (op het juiste dak) kan dit namelijk zorgen voor een mooie besparing op de jaarlijkse energierekening! 

Helaas is het antwoord op de vraag niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Dit ligt namelijk, zoals deels hierboven benoemd, volledig aan: 

 • Het soort zonnepanelen – is het een zonnepaneel van hoge of matige kwaliteit? 
 • Je eigen dakpotentie – hoeveel stroom kan jouw dak opleveren 
 • Het aantal zonuren in het jaar – vanzelfsprekend wisselt dit natuurlijk

Maar, ook goed nieuws! Vattenfall, een van de grootste energieleveranciers van Nederland, geeft aan dat volgens hun gemiddelde cijfers mensen met zonnepanelen maar liefst €500 per jaar besparen. Dit is op basis van 10 zonnepanelen. 

Dit geeft echter geen garantie – u kunt veel meer (of soms minder) besparen met zonnepanelen. Het verstandigste is om informatie in te winnen bij een expert. Deze kan u het beste vertellen of u

 • Voldoende dakpotentie heeft 
 • Welke soort zonnepanelen het beste bij je past
 • Hoeveel zonuren je kunt verwachten
Zonnepanelen op het dak van een woning
Een voorbeeld van een huis met zonnepanelen (bron: Pexels)

Zijn zonnepanelen goed voor het milieu? 

Je weet nu de basis over zonnepanelen, je bent erachter gekomen of jouw huis geschikt is en je weet wat je ongeveer kunt besparen… We zijn al een heel eind! 

Een vraag die veel gesteld wordt over zonnepanelen is: zijn ze wel echt goed voor het milieu? 

Om deze vraag goed te beantwoorden is het van belang dat wij deze vraag opsplitsen in twee vragen. 

 • Is het gebruik van zonnepanelen goed voor het milieu? 
 • Is het produceren van zonnepanelen goed voor het milieu? 

Om antwoord te geven op de eerste vraag: Ja! Het gebruik van zonnepanelen is, zeker ten opzichte van onze huidige energiewinning, goed voor het milieu

Het is schoner, duurzamer en kost geen andere soort energie om het op te wekken. 

Het antwoord op de tweede vraag, ‘Is het produceren van zonnepanelen goed voor het milieu?’, is wat complexer om te beantwoorden. 

Er zijn namelijk verschillende soorten zonnepanelen, hierover later meer. Al deze zonnepanelen hebben hun eigen mate van energieverbruik, CO2-uitstoot etc. 

Wel is bekend dat het maken van kwartszand, het basisbestand wat voor energieopwekking zorgt in het zonnepaneel, veel energie kost om te maken. Dit houdt dus in dat de productie van zonnepanelen nog niet ontzettend milieuvriendelijk is. 

Maar … de energiebaten van zonnepanelen wegen enorm op tegen de kosten. Zelfs in Zwitserland (zeker niet het zonnigste land) is de energieopbrengst 8 tot 10 keer zo hoog als de energiekosten.

Conclusie: ja, het gebruik van zonnepanelen is goed voor het milieu, maar het productieproces kan zeker beter! Gezien de toenemende vraag naar zonnepanelen en de technologische ontwikkelingen zal dit productieproces alleen maar verfijnen… 

Vind je het milieu belangrijker dan de kostenbesparing alleen? Dan kun je ook een zonneboiler overwegen. Aangezien van veel huishoudens de grootste energieverbruiker warmte is, kun je op deze manier veel energie besparen.

Hoe duur zijn zonnepanelen? 

Zonnepanelen bestaan in verschillende soorten en maten. Je hebt Monokristallijne zonnepanelen, Polykristallijne zonnepanelen en Amorf zonnepanelen. Elk zonnepaneel heeft zijn eigen voor- en nadelen, en natuurlijk prijskaartje! Het is dan ook moeilijk om een globale schatting te geven wat zonnepanelen kosten. 

Wel geeft bijvoorbeeld Solvari aan dat een gemiddelde installatie zo tussen de €4.500 en €8.000,- kost. Dit is een globale schatting en kan variëren. 

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Ook de terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. De hoeveelheid zonnepanelen, het soort zonnepaneel, de installatiekosten, het aantal zonuren en de dakpotentie zijn variabelen die ervoor zorgen dat de terugverdientijd van zonnepanelen lastig algemeen te berekenen is. 

Vattenfall geeft aan dat, gemiddeld gezien, het ongeveer 7 tot 8 jaar duurt totdat je je zonnepanelen hebt terugverdiend! 

Wil je weten hoe duur zonnepanelen zijn als jij ze wilt laten plaatsen? En berekenen hoe snel jij je zonnepanelen terug kan verdienen? Lees dan snel verder!  

Zonnepanelen zelf plaatsen of laten doen? 

Zonnepanelen plaatsen is een vak op zich. Al is het niet onmogelijk om het zelf te doen, raden wij u aan om informatie in te winnen bij een expert. Niet alleen bespaart u zo kosten door het mogelijk misplaatsen – ook komt u er direct achter wat voor soort zonnepaneel het beste bij u past en of uw dakpotentie wel echt voldoende is om er aanzienlijk rendement uit te halen. 

Offertes opvragen voor het plaatsen van zonnepanelen

Middels de volgende handig tool kun je alvast nagaan of het mogelijk is om offertes op te vragen op jouw adres voor het plaatsen van zonnepanelen:

Conclusie: zonnepanelen installeren

Het plaatsen van zonnepanelen is een investering voor de lange termijn. Iets wat je waarschijnlijk in één keer goed wilt doen. Vandaar is ons advies om een afspraak maken met een specialist op het gebied van zonnepanelen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en kun je de aankomende jaren onbezorgd en duurzaam TV kijken met de energie van de zon! 

Door middels bovenstaande tool offertes te vergelijken ontvang je een scherpe prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *