Ontspullen met kleding

Ontspullen: Hoe doe je dat? En wat heb je echt nodig?

Veel mensen verwarren ontspullen met opruimen. Ontspullen en opruimen zijn echter twee verschillende dingen.

Wat is ontspullen?

Opruimen is alle los slingerende dingen een plekje geven zodat het er weer netjes uit ziet in huis. Bij ontspullen doe je ook echt dingen weg en neem je er afscheid van [1]. Onderzoek wijst uit dat ontspullen meer overzicht, duidelijkheid, rust en focus geeft. Overzicht omdat je geen chaos meer om je heen hebt. Duidelijkheid omdat je precies ziet wat er voor jou echt belangrijk is. Rust omdat je alleen de essentiële spullen om je heen hebt [2].

Ondanks dat ontspullen al langer bestaat werd het in 2015 echt een trend toen de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo kwam met haar boek “Opgeruimd”. Naast twee boeken over ontspullen heeft ze inmiddels nu ook haar eigen Netflix serie “Tidying Up” waar ze doorsnee mensen volgt die willen ontspullen. Ze legt ook uit dat we bewuster met het milieu om moeten gaan en duurzaamheid na moeten streven [3]. Nu duidelijk is wat ontspullen is kunnen we naar het leuke onderdeel: hoe doe je dat?

Doe spullen weg die je een schuldgevoel geven

Ontspullen en organiseren

Een van de eerste tips is om als eerst spullen weg te doen die je een schuldgevoel geven. Dit kunnen bijvoorbeeld boeken zijn die al twintig jaar in de kast staan maar niet gelezen worden of kleding die je ooit gekocht hebt in een opwelling maar nooit gedragen hebt. Als je je schuldig voelt over het weggooien kun je de boeken bijvoorbeeld naar de kringloop brengen en de kleding doneren aan het goede doel. Dan krijg je een win-win situatie, jij bent er vanaf en je kan er iemand anders blij mee maken.

Ontspullen: Wat heb je écht nodig en wat niet?

Kleding ontspullen

Kleding valt onder de top drie van wat Nederlanders het meest verzamelen, naast boeken en servies [4]. Kleding kan je opdelen in drie categorieën: echt niet weg doen, twijfelgevallen en echt wel wegdoen. Doe als eerste weg wat je echt weg wil doen. Voor de twijfelgevallen is er een trucje om te kijken of het echt weg kan of echt niet. Als je wil zien welke kledingstukken je echt gebruikt, hang dan alle kleding in je kledingkast met de hangertjes achterstevoren op de rail of vouw het andersom op. Elke keer dat je iets hebt gewassen kan je het op de gewone manier terughangen. Na een maand zie je dan precies welke kledingstukken je draagt en welke niet [4]. Stop alle kleding die je niet meer draagt in een zak. Als deze vol is, kun je die dan doneren of naar de kringloopwinkel brengen. 

Boeken ontspullen

Net als kleding valt boeken in de top drie van wat wij als Nederlanders het meest verzamelen. Ondanks dat boeken maar papier en inkt zijn kan het soms een emotie oproepen. Denk maar aan boeken uit je jeugd of reisboeken van die hele leuke vakantie.

Om boeken weg te kunnen gooien moet je je afvragen of je het nog een keer gaat lezen of dat je het boek überhaupt gaat lezen? Als het besef komt dat je het niet nog een keer leest of überhaupt leest is het makkelijker om een boek weg te doen [5].

Door boeken los te laten kan ook een schuldgevoel verdwijnen omdat je het boek niet leest en het maar in je kast staat. Boeken kan je naar de kringloopwinkel brengen maar ook verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats of Bol.com zodat je er in ieder geval nog wat aan verdient. 

Keuken ontspullen

Als stiekeme potjes achterin over de datum gaan weet je dat het tijd is voor wat rust in de keuken. Maar hoe doe je dit?

De eerste stap is om in de voorraadkast en koelkast te kijken naar de houdbaarheidsdata van producten, wat over de datum is kan namelijk gelijk al weg. Zonde, maar niks aan te doen.

Daarna is het tijd om dingen weg te gooien die je toch niet gebruikt of op gaat eten, zoals bijvoorbeeld eten uit kerstpakketten etc.

Als je klaar bent met voedsel/dranken kan je doorgaan naar servies en de overvolle besteklade.

Een vraag die je jezelf hier moet stellen is “Wat gebruik ik nou echt?”. Alles wat overbodig is kan weg, zoals bijvoorbeeld die deegroller die je nooit gebruikt [6].

Voedsel dat je niet gebruikt kun je natuurlijk weggooien maar als het nog lang houdbaar is kan je het ook naar bijvoorbeeld de voedselbank brengen. Oud bestek of opbergdoosjes kun je naar de kringloopwinkel brengen. 

Spullen met sentimentele waarde

Natuurlijk zijn er ook bepaalde dingen waarvan je het echt niet over je hart kan verkrijgen om ze weg te doen. Dit zijn spullen met sentimentele waarde. Hier zijn niet veel tips voor, je moet zelf echt kiezen wat je weg kan en wil doen en wat niet. Je kan wel een doos aanmaken met al deze spullen zodat je in ieder geval al deze spullen met sentimentele waarde bij elkaar hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan foto albums van de kids, of knuffelbeertjes uit je jeugd [7]. Natuurlijk kan je foto’s of kaartjes niet doneren, als je wilt ontspullen moet je deze dus echt weggooien. 

Het lastige is om na het ontspullen van je huis geen nieuwe spullen meer in huis te halen die je eigenlijk totaal niet nodig hebt. Zorg er daarom voor dat je als je nu iets koopt net zo gaat nadenken als bij het ontspullen.

Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag “Ga ik dit boek echt lezen of gaat het stof happen?”. Zo voorkom je dat je huis na een week weer helemaal vol ligt met spullen en houd je die rust en ruimte. 

Ben jij al begonnen met ontspullen en wat zijn jouw beste tips?

Gebruikte bronnen

  1. van der Schee, I. (2018). Vijf Vragen Over Ontspullen.  Retrieved from https://www.plusonline.nl/mensen-meningen/vijf-vragen-over-ontspullen
  2. Derkcx, J. (2020). Waarom Zou Je Ontspullen?  Retrieved from https://growthinkers.nl/ontspullen/
  3. Bosman, A. (2019). Ja echt, er kan nog veel meer weg, bewijst opruimexpert Marie Kondo. Trouw. Retrieved from https://www.trouw.nl/nieuws/ja-echt-er-kan-nog-veel-meer-weg-bewijst-opruimexpert-marie-kondo~bdefa6dd/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
  4. Margriet. (2018). Ontspullen: 14 Tips voor Meer Ruimte in Huis en je Hoofd. Margriet. Retrieved from https://www.margriet.nl/lifestyle/tips-tricks/ontspullen-14x-handige-tips/
  5. Meus. (2020). https://huis-en-tuin.infonu.nl/huishoudelijk/193851-boeken-ontspullen-met-de-konmari-methode-van-marie-kondo.html.  Retrieved from https://huis-en-tuin.infonu.nl/huishoudelijk/193851-boeken-ontspullen-met-de-konmari-methode-van-marie-kondo.html
  6. Bol, C. (2016). ONTSPULLEN: DE VOORRAAD IN DE KEUKEN WEGWERKEN.  Retrieved from https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/ontspullen-voorraad-keuken-wegwerken
  7. Olga. (2016). Minimaliseren kun je leren: sentimentele spullen wegdoen.  Retrieved from https://www.teamconfetti.nl/minimaliseren-kun-je-leren-sentimentele-spullen-wegdoen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *