Duurzaam inkopen zakelijk - maatschappelijk verantwoord inkopen

Duurzaam inkopen – tips om maatschappelijk verantwoord in te kopen

Of je nu een net begonnen bent met een startup of een groot bedrijf runt, de kans is groot dat er ook bij jou nog wel iets te verbeteren valt qua duurzaamheid. We moeten allemaal ons steentje bijdragen voor een betere wereld, ook op bedrijfsniveau. Gelukkig maken kleine stappen al snel een groot verschil. Door bijvoorbeeld eens kritisch te kijken naar hoe je inkoopt en daarin duurzamere keuzes te maken.  

Waarom duurzamer inkopen

De overheid verplicht sinds een paar jaar om maatschappelijk verantwoord in te kopen (mvi) middels het platform Pianoo. Er zijn echter ook andere maatregelen die jij als bedrijf kunt nemen om zo verantwoord mogelijk in te kopen. Wij zetten een aantal alternatieve tips op een rijtje.

De manier waarop je je geld besteedt, heeft een enorme impact. Daarom is het als bedrijf belangrijk om in te zetten op duurzaam en maatschappelijk verantwoord inkopen (mvi). Hierbij gaat het niet alleen om milieuvriendelijkheid, maar ook om eerlijke handel. Bovendien geef je met jouw uitgave een impuls aan de groeiende markt in duurzame producten.

De overheid heeft zich het belang van duurzaam inkopen gelukkig al gerealiseerd en de Rijksoverheid, gemeentes en provincies hanteren criteria voor duurzaam inkopen voor meer dan 50 productgroepen. Rijkswaterstaat doet inmiddels alleen nog maar inkopen bij bedrijven die voldoen aan hun eisen. Dit bepalen ze aan de hand van de CO2-prestatieladder en DuboCalc, waarmee ze de milieuvriendelijkheid van potentiĆ«le aanbestedingen berekenen. Wanneer je aan de overheid wilt leveren, is het dus belangrijk dat jouw bedrijf aan de duurzaamheidseisen voldoet. 

Maar ook wanneer dat niet geval is, kun je ze nog steeds gebruiken als inspiratie voor jouw eigen duurzaamheidsbeleid. Door kritisch te kijken naar hoe we inkopen doen, kunnen we de hele keten verduurzamen. En maatschappelijk verantwoord inkopen is makkelijker dan je misschien denkt. Het RIVM heeft verschillende tools ontwikkeld waarmee je het effect van duurzaam inkopen kunt bereken en ook de KVK geeft tips. Kijk bijvoorbeeld eens of op je op de volgende gebieden duurzamer kunt inkopen:

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Begin met energie besparen

Een gemakkelijk manier om je bedrijf te verduurzamen is door over te stappen op groene stroom. Maar ook dan is de meest duurzame energie, energie die je niet verbruikt. Zorg dus ook dat je energie gaat besparen, bijvoorbeeld door te investeren in energiezuinige producten. Wanneer je nieuwe apparatuur nodig hebt, kijk dan naar energiezuinige opties. Deze zijn soms iets duurder, maar wanneer je energie bespaart, bespaar je ook geld. Die investering betaalt zich dus heel eenvoudig terug. Voor zakelijke apparatuur is er helaas nog geen energielabel, maar wel voor andere apparatuur die je als bedrijf gebruikt, zoals koelkasten en muziekinstallaties.

Ook binnen je kantoor kun je eenvoudig energie besparen door te investeren in goede isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Daarmee bespaar je al snel enorm op je energierekening. Maar ook de details, zoals ledlampen, tochtstrippen, een klokthermostaat en tijdschakelaars doen ertoe. Duurzame apparatuur werkt natuurlijk vooral wanneer er correct mee om wordt gegaan. Informeer je personeel dus over energiezuinige gewoontes zoals het licht achter je uit doen en apparaten niet op stand-by laten staan.

Wil je weten hoe energiezuinig jouw bedrijf is en waar je nog verder op kunt verbeteren? Doe dan de gratis MKB Energy CheckUp.

Wist je verder dat sommige stroom die als groene stroom wordt verkocht niet echt groen is. Kies daarom voor een partij die door Greenpeace en Wise beoordeeld is als een zakelijke Ć©cht groene stroomleverancier.

Zakelijke duurzame energie

Verduurzaam de bedrijfskantine: meer groenten, minder vlees

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar de kantine hoort natuurlijk ook gewoon bij je bedrijf. En daarvoor kun je heel gemakkelijk duurzaam inkopen, vooral wanneer je minder vlees serveert. En dat betekent helemaal niet dat het minder lekker of luxe hoeft te zijn. Onderzoek van de Universiteit Wageningen wees namelijk uit dat restaurantbezoekers 113% meer groenten en 13% minder vlees en vis eten wanneer het op een aantrekkelijke manier wordt aangeboden. Door kleine aanpassingen in het menu te doen, maak je het voor je werknemers makkelijker om gezonder en duurzamer te eten. Cateraar Eurest is dit al op grote schaal gaan toepassen, met succes! Serveer dus meer vegetarische opties en minder vleesproducten, las een Meatless Monday in of ga nog een stapje verder: in plaats van vegetarische voorkeuren door te geven, geef je de optie om een voorkeur voor vlees door te geven. Veel mensen zullen daardoor vaker vegetarisch eten, omdat het de eenvoudigste optie is. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je hierbij investeert in vleesvrije opties die even lekker en vullend zijn. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat er lekker geluncht wordt, maar dan met wat minder vlees en vis. 

Kijk naast het serveren van minder vlees ook naar andere inkoopgewoontes. Bijvoorbeeld hoeveel er wordt weggegooid. Het is zonde om te betalen voor eten dat in de vuilnisbak verdwijnt, dus overweeg om van de minder populaire producten minder in te kopen of gewoon helemaal te schrappen. Denk daarbij niet alleen aan eten, maar ook het gebruik van servetjes, verpakkingsmateriaal en plastic bekers en bestek. Het is veel duurzamer wanneer je die vervangt door herbruikbare exemplaren. 

Ga voor groene meubelen

Iets nieuws aanschaffen is bijna altijd minder duurzaam dan je bestaande spullen gebruiken. Maar wat duurzame bureaumeubelen betreft kan het een probleem zijn dat ze aan strenge Arbonormen moeten voldoen. Geheel terecht natuurlijk, maar dat betekent dat ze soms vervangen moeten worden voor ze daadwerkelijk versleten zijn. Daarbij wil je als werkgever ook met de nieuwste gezondheidstrends mee gaan, zoals staand werken, waarvoor je ook weer nieuwe meubelen aan moet schaffen. 

Ga daarom bij het kopen van inboedel voor het kantoor voor groen meubilair. Nee, niet de kleur groen, maar groen van duurzaam. Investeer in meubelstukken die lang meegaan en tegen een stootje kunnen, vooral spullen die intensief worden gebruikt. Dan is de kans dat je ze vroegtijdig moet vervangen minder groot. Let daarbij ook op de garantie van het product en nalevering van onderdelen. Dan is de kans groter dat je het kunt (laten) repareren in plaats van vervangen mocht er iets kapot gaan. Daarnaast is het handig wanneer je meubilair flexibel inzetbaar is. Ga voor makkelijk te verplaatsen meubelstukken die je op meerdere manieren kunt gebruiken. Dan heb je van alles namelijk minder nodig. 

Naast groen meubilair kun je ook voor groene kantoorartikelen gaan. Bijvoorbeeld door te kiezen voor gerecycled papier in de printer, voor notitieblokken en briefpapier. Of schaf pennen en mappen aan van gerecycled plastic. 

Kies voor duurzamer vervoer

Onder duurzaam inkopen valt natuurlijk ook het duurzaam inkopen van vervoer. Binnen Nederland zorgen verkeer en vervoer namelijk voor 21% van alle CO2 uitstoot en dat moet beter. Let bijvoorbeeld eens op de duurzaamheid van je leveranciers. Gebruiken ze milieuvriendelijke vervoersmiddelen zoals elektrische busjes en rijden ze alleen met volle wagens? Meerdere ritjes met halfvolle wagens zijn natuurlijk allesbehalve duurzaam. Help zelf met inkopen een handje mee door Ć©Ć©n grote bestelling te doen in plaats van meerdere kleine en van lokale ondernemers te kopen. Daarmee beperk je hoever de spullen vervoert moeten worden en steun je lokale ondernemingen.

Ook voor eigen vervoer zijn er altijd duurzamere opties. Bijvoorbeeld door te investeren in elektrische bedrijfsautoā€™s. Met de TCO-tool voor dienstvoertuigen van PIANOo kun je hiervan de financiĆ«le en CO2-impact berekenen. Of stimuleer dat werknemers met de fiets of het openbaar vervoer naar kantoor komen.

Wat betreft zakenreizen en klantenbezoek gaan we al snel voor de makkelijkste, maar niet per se duurzaamste optie. In plaats van te vliegen of te rijden, kun je misschien met de trein gaan. Op een reis van Amsterdam naar Londen kun je zo al snel 80% CO2 besparen per reiziger. En overweeg of een reis Ć¼berhaupt nodig is, of dat je die vergadering ook als videoconferentie kunt voeren. Kom je toch echt niet onder die vliegreis uit, compenseer dan je CO2 uitstoot.

Koop je spullen in? Installeer gratis TreeClicks

Behalve duurzamere producten te kopen, kan ook het proces van inkopen zelf duurzamer. De gratis browser-extensie TreeClicks plant namelijk bomen voor jouw aankopen. Ontbossing is verantwoordelijk voor meer dan 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Hun missie is daarom om in 2020 honderdduizend bomen te planten. En daar kun jij als ondernemer aan meehelpen zonder dat het je moeite of geld kost. Je betaalt niks extra voor jouw aankopen, want TreeClicks bekostigt de bomen met hun advertentie-inkomsten. Het enige dat jij hoeft te doen is de gratis plug-in te installeren. TreeClicks volgt vervolgens waar jij je inkopen doet en ontvangt daar van de shops geld voor. Het grootste deel van dat geld gaat naar het aanplanten van nieuwe bomen. De plug-in is veilig om te gebruiken en werkt voor Google Chrome en Firefox. TreeClicks werkt met meer dan 10000 webwinkels samen, waaronder Amazon, Bol.com en Media Markt. Je kunt dus gewoon je inkopen blijven doen zoals je gewend bent.

Installeer de TreeClicks plug-in op de computers van al je inkoopmanagers en doe zonder extra moeite direct duurzamere inkopen.

De beste tips om maatschappelijk verantwoord / duurzaam in te kopen zijn dus:

  1. Begin met energie besparen
  2. Verduurzaam de bedrijfskantine: serveer minder vlees, meer groenten
  3. Ga voor groene meubelen
  4. Kies voor duurzaam vervoer en een duurzaam reisbeleid
  5. Koop je spullen in? Installeer TreeClicks

Heb je verder nog tips? Laat ze gerust achter in de comments.

Op onze vacaturepagina hebben we trouwens ook een overzicht gemaakt van banen in de duurzame inkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *