Breng kleding die je niet meer draagt naar

Green Friday: Black Friday en Duurzaamheid, gaat dat samen?

De dag na Thanksgiving is traditioneel Black Friday in Amerika. Maar ook in Nederland vieren we steeds meer Black Friday.

Met de komst van Black Friday, Cyber Monday en Singles’ Day schieten verkopen de pan uit. Maar is dat ook zo goed voor de planeet? Wij zoeken het uit.

Wat is Black Friday?

Traditioneel wordt Black Friday in de VS beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Die vrijdag hebben de meeste werknemers daar vrij. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met aanbiedingen.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Hoe duurzaam is Black Friday?

De vraag is natuurlijk hoe duurzaam Black Friday is. De kritiek luidt namelijk dat mensen die dag verleidt worden met koopjes die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Bovendien hebben ook kleine winkeliers moeite met het hoofd boven water houden in de regen van aanbiedingen tijdens Black Friday.

Om die reden zijn er ook diverse winkels die niet meedoen aan Black Friday.

Black Friday wordt Green Friday

Er zijn diverse partijen zoals kringloopwinkels die Black Friday omtoveren tot Green Friday. Het is namelijk écht groen om niet te kopen. Zeker omdat spullen de grootste verborgen milieuschade hebben volgens Babette Porcelijn en CE Delft.

Een perfect alternatief is dus om zo min mogelijk te shoppen tijdens Black Friday. Hier zijn andere tips om zo duurzaam en groen mogelijk te zijn tijdens Black Friday, zodat jouw Black Friday een Green Friday wordt:

Green Friday tip 1: Shop niet

Shop niet: niet winkelen is simpelweg de meest duurzame manier. Het ontlast de druk op winkels, het milieu en bezorgdiensten.

Green Friday tip 2: Shop tweedehands, vintage of refurbished

Of het nou om elektronica, kleding of wasmachines gaat, de meeste producten zijn vaak wel als tweedehands, vintage of tweedekans beschikbaar. Shop tweedehands of refurbished: als je dan toch iets koopt, kies voor een tweedehands product dat de uitstoot van de productie van een nieuw product voorkomt.

Green Friday tip 3: Kies voor eco-merken

Kies voor eco-merken: er zijn diverse merken die zo duurzaam mogelijk proberen te zijn en hun milieuimpact proberen te minimaliseren.

Green Friday tip 4: Installeer TreeClicks als je shopt

Shop je toch iets nieuws? Installeer dan de gratis browserplugin TreeClicks. Deze plant gratis bomen als je online shopt bij bekende winkels als Bol.com, Coolblue en Amazon.

Iemand die TreeClicks gebruikt

Wil je dus zo duurzaam mogelijk zijn tijdens Black Friday:

  1. Shop niet
  2. Shop tweedehands, vintage of refurbished
  3. Kies voor eco-merken
  4. Installeer TreeClicks als je shopt

Fijne Black Friday, Green Friday en Cyber Monday gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *