Duurzame zorgverzekering uitkiezen, hoe zit dat?

We kiezen met zijn alle steeds vaker bewust voor duurzaamheid. Zo gaan we bijvoorbeeld massaal met herbruikbare boodschappentassen op pad en heb je misschien zelfs zonnepanelen op je dak liggen. Wist je dat je ook bij het kiezen van een zorgverzekering duurzaam kunt zijn?  

Overstappen gaat tegenwoordig heel gemakkelijk. Wij zetten voor je op een rijtje welke zorgverzekeraars hun steentje bijdragen aan een duurzame samenleving. Op die manier kun jij doelbewust groener kiezen. 

Update: een nieuwere lijst kun je op de volgende site terugvinden.

Wat maakt een zorgverzekeraar duurzaam?

Duurzaamheid is vast niet het eerste dat bij je opkomt wanneer je een verzekering afsluit. De kosten van een aanbieder zijn vaak het meest van belang. En ook niet geheel onbelangrijk: hoe zit het precies met de dekking? Degene die net wat verder kijken dan dat zullen zien dat je ook je zorgverzekeraar op duurzaamheid uit kunt kiezen. 

Denk er maar eens over na. Je maakt netjes een maandelijks bedrag over naar jouw zorgverzekeraar. En met jou velen anderen. Je kunt je voorstellen dat de bedragen flink oplopen en dat hier ook flink wat geld van overblijft. 

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Bewust beleggen

Het overgebleven potje van zorgverzekeraars wordt belegd in verschillende bedrijven en sectoren. Ze kiezen zelf uit welke investeringen ze doen. En daar zit het ‘m in. Door te beleggen in bepaalde bedrijven en sectoren kan een zorgverzekeraar een impact hebben op onze planeet. 

Kiest een zorgverzekeraar er bewust voor om hun geld te beleggen in duurzame doelen? Dan dragen ze op die manier bij aan een betere balans tussen mens, economie en natuur. 

Welke zorgverzekeraars zijn het duurzaamst? 

Met de grote bedragen die aan zorgverzekeraars worden toevertrouwd, komt een stukje verantwoordelijkheid. Zij hebben namelijk de mogelijkheid te investeren in doelen die in meer of mindere mate duurzaam zijn. Onder dit criteria worden sommige zorgverzekeraars groener dan anderen. 

Gelukkig zijn er inmiddels instanties die zorgverzekeraars en hun beleggingen onder de loep nemen. Er zijn twee onafhankelijke onderzoeken waarin bepaald wordt welke zorgverzekering het groenst uit de verf komt; een van de VBDO en een van de Eerlijke Geldwijzer. 

Onderzoek naar duurzame zorgverzekeraars door VBDO

Ranking van verzekeraars door VBDO
De score op duurzaamheid van verzekeraars (door VBDO). Niet alle partijen in deze lijst leveren ook zorgverzekeringen

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkelingen heeft in 2019 een onderzoek uitgevoerd onder Nederlandse zorgverzekeraars. Hierin is gekeken hoe zij hun geld beleggen. Ze scoren zorgverzekeraars op vier pijlers:

  1. Bestuur – De verantwoordelijkheid en kennis bij directie en management met betrekking tot verantwoord beleggen.
  2. Beleid – Een verantwoord beleggingsbeleid waarin een zaak als klimaatverandering naar voren komt. 
  3. Implementatie – In hoeverre het beleid ook daadwerkelijk geïmplementeerd wordt en investeringen een positieve bijdrage leveren. 
  4. Transparantie – Transparantie over het beleid en de implementatie hiervan in de vorm van rapportages. 

Op basis van deze vier pijlers kan een zorgverzekeraar maximaal vijf punten scoren. De implementatie van het beleid telt het zwaarst mee. Zo kun je er zeker van zijn dat een zorgverzekeraar niet alleen mooie plannen heeft, maar ze ook daadwerkelijk uitvoert. 

Uit het onderzoek van VBDO bleek dat maar liefst 79% van de zorgverzekeraars geen enkele doelstellingen formuleert met betrekking tot verantwoordelijk investeren. Er valt dus nog een boel winst te behalen. 

De lijst is onderverdeeld in leidersgemiddelde presteerders en achterblijvers. Slechts twee zorgverzekeraars komen echt groen uit de verf en vallen onder de leiders. Als je voor duurzaamheid wilt kiezen, kun je het best voor a.s.r. of Achmea gaan. 

a.s.r.: Ditzo & De Amersfoortse

Als winnaar met stipt op één komt a.s.r., met een totaalscore van 4,5. Alleen op de pijler implementatie scoorden zij een 4, de rest van de pijlers kregen allemaal de maximale 5 punten. 

Onder a.s.r. vallen Ditzo en de Amersfoortse

Achmea: FBTO, De Friesland, Zilveren Kruis, Interpolis, Ziezo en ProLife

Achmea scoort een 3,5. Hun beleggingsbeleid scoort 3 punten van de vijf. 

Onder Achmea vallen FBTODe FrieslandZilveren KruisInterpolisZiezo en ProLife

Nationale Nederlanden

Nationale Nederlanden scoort net als Achmea een 3,5, maar heeft een kleinere keuze uit verzekeringsproducten. In de Eerlijke Geldwijzer scoort Nationale Nederlanden slechter op het onderwerp “Klimaatverandering”.

Onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Ook Eerlijke Geldwijzer heeft een lopend onderzoek naar het beleggingsbeleid van negen grote zorgverzekeringsgroepen in Nederland. Spoiler-alert: a.s.r. en Achmea komen ook daar als beste uit de test. 

Eerlijke Geldwijzer scoort de verzekeringsgroepen op 21 pijlers. Per pijler valt er een punt te behalen van 1 tot 10. Het gemiddelde wordt het eindcijfer. A.s.r. scoort in dit onderzoek een 8,3 en Achmea een 7,1 (geraadpleegd 2020).

Het onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer is vooral handig om per sector te oordelen. Zij onderzoeken bijvoorbeeld ook of een zorgverzekeraar in wapens of in dierenleed investeert.

a.s.r.

In het overzicht van Eerlijke Geldwijzer wordt ook gekeken naar aanvullende praktijkonderzoeken. Als we dat meenemen dan scoort a.s.r. vooral hoog in duurzaam beleggen in de sectoren gezondheid, bosbouw, mijnbouw en het voorkomen van het investeren in wapens.

Achmea

Achmea scoort hoog in duurzaam beleggen in de sectoren mensenrechten, voorkomen van het investeren in wapens en gezondheid.

Op deze pagina kun je het volledige overzicht zien. Achmea en a.s.r. verschillen best per pijler. Als je een bepaald onderwerp erg belangrijk vindt, dan kun je via het overzicht gemakkelijk zien welke verzekering ethisch gezien het beste bij je past. 

Overstappen van zorgverzekeraar

Tussen 12 november en 31 december kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan per 1 januari in en je oude verzekering wordt automatisch geannuleerd.

Naast de mogelijkheid om groener te kiezen, kun je soms ook nog eens besparen. De premies en dekkingen verschillen namelijk vaak per jaar. Dus misschien ben je niet alleen duurzamer uit, maar ook nog eens goedkoper. 

Kijk en vergelijk zorgverzekeringen

Op Independer kun je zorgverzekeraars gemakkelijk met elkaar vergelijken. Extra handig: zij geven de resultaten uit het onderzoek van VBDO een plekje in hun overzicht. Zo kun je gemakkelijk zien welke zorgverzekeringen er ook alweer groen beleggen.

De volgende zorgverzekeraars zijn volgen hen meest duurzaam:

  • a.s.r.: bestaande uit Ditzo & De Amersfoortse
  • Achmea: bestaande uit FBTO, De Friesland, Zilveren Kruis, Interpolis, ZieZo en ProLife

Je hebt nog enkele weken om over te stappen naar een duurzame zorgverzekeraar. Veel gemakkelijker wordt groener kiezen niet, het is al met een paar klikken geregeld!

Let op: wij kunnen en mogen geen financieel advies geven. Op vragen hierover zullen we dus ook niet reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *