Echt groene stroomleveranciers met windenergie

Dit zijn écht groene stroomleveranciers in Nederland – 2024 update

2024 update: Er worden weer vaste groene stroomcontracten uitgegeven!

Windmolens, zonnepanelen en groene weides: als je de reclamespotjes moet geloven, bieden steeds meer Nederlandse energieleveranciers groene stroom aan. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de meeste energieaanbieders minder groen zijn dan ze zelf zeggen. Ze doen aan greenwashing en leveren sjoemelstroom. Gelukkig zijn er ook écht groene stroomleveranciers.

Onderzoek naar duurzaamheid energieleveranciers

Jaarlijks onderzoeken WISE, Natuur & Milieu en de Consumentenbond de duurzaamheid van energieleveranciers. Want hoe trots die bedrijven ook met groene stroom adverteren, dat wil nog niet zeggen dat zij hun energie ook echt duurzaam inkopen. Ook spelen de investeringen van het bedrijf een rol. Daarom worden de stroomleveranciers beoordeeld op de volgende punten:

  • Hoe groen is de stroom die de energieleverancier inkoopt?
  • Wat voor stroom levert de energieleverancier?
  • Wat voor investeringen in stroomopwekking doet de stroomaanbieder?

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Echt groene stroomleveranciers

Zonnig nieuws: vijf stroomaanbieders scoren een loepzuivere 10. De groenste leveranciers zijn:

Dit zijn dus de écht groene leveranciers in Nederland. Zij leveren groene stroom opgewekt uit hernieuwbare bronnen, zoals windenergie en zonne-energie.

In totaal scoren elf stroomleveranciers een 8 of hoger. In het overzicht hieronder staan alle rapportscores.

Rapportcijfers duurzaamheid energieleveranciers Nederland

Bron: Wise Nederland, november 2020

De leveranciers met de stralend hoge scores leveren enkel groene stroom uit zonne- en windenergie. En zij zetten nog een stapje verder: ze werken actief mee aan de transitie naar een schone energievoorziening. Ze investeren bijvoorbeeld in groene stroomproductie.

Helaas scoort een groot deel van de Nederlandse energieleveranciers diepe onvoldoendes. Zij investeren in grijze stroom, zoals kerncentrales en gaswinning. Twee derde van de stroomaanbieders blijkt daarnaast nog altijd te greenwashen.

Greenwashing en sjoemelstroom

Bij greenwashing doen energieleveranciers hun stroom te groen voor. Zij kopen grijze energie in die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Die grijze stroom ‘vergroenen’ ze door er groencertificaten bij te kopen, zogeheten Garanties van Oorsprong. Zo’n certificaat hoort aan te tonen dat de energie duurzaam is opgewekt.

Maar de Garanties van Oorsprong kunnen los van de energie ingekocht worden. Het gevolg is dat stroombedrijven hun grijze ingekochte stroom koppelen aan een Garantie van Oorsprong en het vervolgens als ‘groene stroom’ presenteren.

Echt? Ja, echt. Op het stroometiket dat klanten jaarlijks ontvangen staat dan dat het bedrijf groene energie aanbiedt. Maar in feite komt het oorspronkelijk uit vervuilende bronnen. Dit soort neppe groene stroom staat ook wel bekend als ‘sjoemelstroom’.

Ben jij ook klaar met dit soort sjoemelpraktijken? Kies dan voor een écht groene energieleverancier.

Echt groene stroom van zonnepanelen

Overstappen naar groene stroom: een duurzame keuze

Als consument kunnen we een bijdrage leveren aan een schonere energievoorziening in Nederland door over te stappen naar groene stroom. Overstappen naar een duurzame energieleverancier is bovendien een van de grootste klimaatklappers naar een duurzaam leven. Je bespaart naar schatting namelijk tot wel 4 ton CO2 per jaar met groene energie.

Kies een groene energieleverancier

In een duurzaam leven kan een groen energiecontract dus niet ontbreken. Wil jij bijdragen aan een duurzaam Nederland en de transitie naar schone energie stimuleren? Kies dan een groene energieleverancier!

Je checkt eenvoudig of jouw stroomaanbieder groene energie levert via het stroometiket dat je jaarlijks na 1 mei krijgt toegestuurd. Daarop zie je de bron van jouw energie: wind, gas, kolen of zon. Ook kun je de verschillende stroomaanbieders gemakkelijk online vergelijken via de duurzame energievergelijker Echt Groene Stroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *