5 duurzame apps die bijdragen aan een beter milieu

In een wereld waarin de problemen steeds groter lijken te worden, kan het nóg lastiger lijken om iets aan die problemen te doen. Toch hoeft dit niet zo moeilijk te zijn als het lijkt. Duurzame apps bieden wellicht de oplossing. Hoewel klimaatverandering misschien wel de grootste dreiging van deze generatie is, kan jij als individu je steentje bijdragen om hier iets tegen te doen door gebruik te maken van duurzame apps.

Er zijn tegenwoordig namelijk steeds meer websites, boeken, artikelen en apps die je helpen om milieubewuster en natuurvriendelijker te leven. We schreven al eens over apps die bijdragen om bewuster en ethischer te shoppen. In deze blog staan 5 duurzame apps die jou helpen om een positieve impact op de wereld te hebben. 

1. TreeClicks

Plant bomen voor jouw online aankopen

TreeClicks is een nieuwe duurzame app met een eenvoudig, maar effectief idee: via deze app ga je naar je favoriete webwinkel zoals Amazon.com, Decahtlon.nl of de oer-Hollandse HEMA. Daar doe je aankopen zoals je dat gewend bent en TreeClicks krijgt een klein bedrag voor het doorverwijzen. Dit bedrag gebruiken zij vervolgens om bomen te planten.

TreeClicks kun je gebruiken als app op je mobiel, maar ook als browserextensie. Zo kun je dus altijd en overal online aankopen doen én duurzaam bezig zijn. Zonder extra kosten en ook met je privacy wordt netjes omgegaan.

Er zijn een aantal projecten die TreeClicks steunt, zoals bijvoorbeeld het herbebossen van New South Wales, Australië. Extra belangrijk na de bosbranden van de afgelopen jaren. Als gebruiker kan je kiezen welke projecten je graag wilt steunen en je kunt bijhouden hoeveel bomen er al geplant zijn dankzij jouw aankopen. 

Download TreeClicks hier

Bomen planten met app TreeClicks

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

2. #Climate

Vergroot bewustzijn van duurzaamheid

De tweede app in dit lijstje speelt meer in op interactie. #Climate is een non-profit platform waar je informatie kunt verkrijgen en delen met anderen. Het doel is om bewustzijn te vergroten en aandacht te creëren voor duurzame acties.

Bij het aanmelden vraagt de app je een aantal thema’s te kiezen die jij interessant vindt. Hierbij geef je ook aan hoe vaak je een melding over deze thema’s wilt krijgen. #Climate selecteert dan voor jou artikelen die aansluiten bij je wensen. Aan deze artikelen zijn vaak concrete acties gekoppeld. Zo word je niet alleen een stukje wijzer, je kunt ook zelf werken aan thema’s die je belangrijk vindt.

Voordeel van de app is dat het eenvoudig is om je acties en artikelen te delen via andere social media netwerken zoals Facebook en Twitter. Zodat je niet alleen zelf in actie kunt komen, maar ook anderen kunt aansporen

Download #Climate hier (Op dit moment alleen beschikbaar voor iOS)

Kennis delen en andere inspireren via #Climate

3. KeurmerkenWijzer

Voorlichting over duurzaamheid door Milieucentraal

Milieucentraal is een stichting met het doel om mensen voor te lichten over het milieu. De website staat vol met tips en tricks over duurzaam vervoer, het besparen van energie, scheiden van afval, bewust winkelen en nog veel meer. Deze thema’s worden besproken in blogs of er zijn zelfs aparte websites en apps voor gemaakt. Een van deze apps helpt je om bewustere keuzes te maken in de supermarkt: de KeurmerkenWijzer app.

De KeurmerkenWijzer app geeft een overzicht van alle belangrijke keurmerken die je in de winkel terug kunt vinden op producten zoals vlees, vis, groente, fruit, koffie, thee en dergelijke. Voorbeelden hiervan zijn Beter Leven, Rainforest Alliance en natuurlijk Fairtrade.

Aan de hand van een score kun je in de app kijken hoe duurzaam zo’n keurmerk nou echt is op het gebied van milieu, mens, dier, transparantie en controle. Zo kun je eenvoudig zien welk keurmerk echt goed is en jou helpt om milieubewuster te leven. Ook geeft de app toelichting over deze aspecten. De app heeft slechts 10.000+ downloads en een beoordeling van maar 3.1 ster in de Play Store, maar lijkt sinds afgelopen jaar flink verbeterd te zijn. 

Download de KeurmerkenWijzer app hier 

MilieuCentraal Keurmerkwijzer app

4. Olio

Zet je in tegen voedselverspilling

Wil je bewuster je aankopen doen en graag wat tegen voedselverspilling doen? Dan is Olio een uitkomst voor jou. Waar andere apps tegen voedselverspilling zich richten op winkels, kijkt Olio ook naar individuele verspilling van eten en drinken. Olio verbindt buren en maakt het makkelijk om eten met elkaar te delen, zodat dit eten niet in de prullenbak belandt. En daar is alle reden toe, want maar liefst 1/3e van al het eten wordt verspild.

Je kunt ook producten delen via dit platform. De app geeft je een overzicht van alles wat beschikbaar is in de buurt. Ondanks dat de app meer dan 2 miljoen gebruikers heeft, is er in Nederland nog niet zo veel beschikbaar is als bijvoorbeeld bij Too Good To Go (momenteel de grootste app tegen voedselverspilling in Nederland).

Dat betekent natuurlijk niet dat dit geen handige app is, want met een beetje geluk heb je een heerlijke appeltaart te pakken. Gratis en voor niets! Daarnaast heeft de app ook leuke, simpele challenges die je aan kunt gaan om duurzamere keuzes te maken.

Download Olio hier 

Ga voedselverspilling tegen met de app Olio

5. Ecosia

Plant bomen als je online zoekt

Überhaupt geen zin om uit je luie stoel te komen? Dan is Ecosia iets voor jou! Net als TreeClicks is dit een app waar je met heel weinig moeite hoeft te doen om toch goed bezig te zijn. Ecosia is namelijk een zoekmachine, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Google of Bing. Het grote verschil is dat Ecosia haar winst gebruikt om bomen te planten. Dus meer zoekopdrachten leidt tot meer bomen!

Door haar grote groep actieve gebruikers – meer dan 15 miljoen – heeft Ecosia al meer dan 116 miljoen bomen geplant op meer dan 9000 verschillende locaties. Al deze bomen worden geplant in samenwerking met lokale partners. Ecosia is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook sociaal duurzaam. Doordat de servers mede draaiende gehouden worden door zonne-energie, is het gebruik van Ecosia CO2-negatief: je zorgt er voor dat er CO2 uit de lucht gehaald wordt in plaats van dat er CO2 bijkomt. 

Naast dat Ecosia goed is voor mens en milieu, is het ook goed voor je privacy. Jouw data wordt niet verkocht aan adverteerders of derde partijen. Daarnaast is Ecosia volledig transparant over haar financiën, elk maandverslag is te zien op de website. Je kunt Ecosia gebruiken als browser of app. 

Download de Ecosia app hier 

Ecosia is een zoekmachine die bomen plant

Tot slot over duurzame apps…

Ondanks dat de problemen in de wereld onoverkomelijk kunnen lijken, kan je op jouw manier helpen om deze problemen te overwinnen. De 5 duurzame apps hierboven laten zien dat je op een hele eenvoudige en soms ook hele leuke manier het milieu kan helpen. Je kunt actief bezig zijn op social media of gewoon lekker browsen op je mobiel. Hoe dan ook, kies de duurzame apps die bij jou passen, download ze en maak de wereld een stukje groener!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *