duurzame-mondkapjes

Dé gids met 10x duurzame mondkapjes

Mondkapjes zijn hét topic van nu. Vrijwel iedereen is ze verplicht te dragen in de openbare ruimte, waardoor het misschien ook wel een nieuw fashion item is geworden. Naar schatting worden er per maand gemiddeld 129 miljard mondkapjes gebruikt. En helaas belandt een deel hiervan in de natuur. Daardoor bestaat de kans dat deze via rivieren in de zee belanden.

Waarom kiezen voor een duurzaam mondkapje?

Door te kiezen voor een herbruikbaar mondmasker draag je een steentje bij aan het tegengaan van deze ecologische ramp. Bovendien kun je een nog groenere keuze maken door te kiezen voor een mondneusmasker van een sustainable bedrijf of merk. In dit artikel focussen we ons daarom op tien producenten van herbruikbare mondkapjes die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Overzicht van sustainable maskers

1. ArmedAngels

We beginnen het artikel met de duurzame mondkapjes van Armed Angels. Naast dat zij andere kledingstukken maken die bijdragen aan een beter milieu, doen zij dit ook met mondmaskers. De exemplaren zijn of 100% katoen, of 50% biologisch katoen en 50% gerecycled polyester en zijn verkrijgbaar in het wit of zwart. Bij elk mondkapje dat je koopt draag je ook nog eens €2 bij aan Artsen zonder Grenzen. Voor een beter milieu én betere zorg in derdewereldlanden!

2. Fraenck

Dit merk leeft voor duurzaamheid doordat het mondkapjes maakt die bestaan uit 100% katoen. Daarnaast maakt het gebruik van een sociale werkplaats om de producten te produceren. Doordat de mondkapjes lokaal in Arnhem worden gemaakt, is het beter voor het milieu én draag je iets bij aan de toekomst van mensen met een beperking.

3. Cayboo

Sustainable mondmasker van Cayboo

Cayboo? Mamboe! Wil jij een duurzaam mondkapje dat beter ademt dan een katoenen versie? Kies dan voor dit exemplaar van Cayboo. Dit ademt van nature beter dan katoen en kan gewoon in de wasmachine op 40 graden gewassen worden. Hierdoor kun je het mondkapje eindeloos blijven gebruiken. Door de opening aan de zijkant heb je ook de mogelijkheid om een extra filter toe te voegen.

4. BORO*Mini

Deze duurzame mondkapjes zijn erop gericht het katoenafval te gebruiken voor een goed doel. Dat is dan ook waar deze maskers van gemaakt zijn. Doordat ze gemaakt worden in Amsterdam, koop je ze ook nog eens ‘local’. De plantaardige kleurstoffen zorgen daarnaast voor een leuke en vrolijke print. Alleen een mondkapje voor jezelf? Die heb je al voor €24. Een set voor het hele gezin (4x volwassen en 4 voor kinderen) is al verkrijgbaar voor €70. 

5. Miisha

In de wereld van duurzaamheid is Miisha bijna een begrip. Deze webshop verkoopt alleen maar producten die gemaakt zijn ter promotie van ‘zero waste’, geen afval dus. Hier koop je dan ook mondkapjes van verschillende merken, zoals Marram, Solitude the Labal of Atelier Revive. Kijk voor specifieke kenmerken van de mondkapjes én de verschillende merken op de website.

6. Dutch Spirit

Dat mondkapjes naast broodnodig ook een mode item zijn geworden, valt te zien aan het merk Dutch Spirit. Dit duurzame modemerk is mede bekend door haar duurzame maatpakken en colberts. Toch hebben ze ook de markt van de mondkapjes veroverd. De maskers zijn 100% circulair en goedgekeurd door de Swiss National COVID-19 Science Taskforce. Ze zijn echter niet voor medisch gebruik. Heb je het masker niet meer nodig? Lever het gebruikte masker dan in en Dutch Spirit kan het omsmelten tot een nieuwe exemplaar. Hoe tof is dat!

7. Christy Dawn

Ook bij Christy Dawn shop je mondkapjes die duurzaam zijn gemaakt. Deze maskers bestaan volledig uit herbruikbaar materiaal dat over is uit andere productieprocessen. Wanneer je er 5 koopt, doneer je ook nog eens €5 aan medische professionals tijdens deze COVID-19 crisis. Duurzame mondkapjes met het oog op de medische wereld? Dan past dit merk wellicht bij jou. 

8. Wooden Amsterdam

WoodenAmsterdam produceert verschillende handgemaakte producten, waarbij het kleine lokale ondernemingen ondersteunt. Dit doen ze door heel Europa, waarbij de focus ligt op het behoud van natuurgebieden. Evenals bij de andere producten die het platform verkoopt, gaat 1% van de winst naar Trees for All. Daarnaast wordt voor elke €5 die besteedt wordt een boom geplant om de CO2-uitstoot te compenseren. Ben jij helemaal ‘into the nature’? Ga dan voor het mondmasker van dit label. 

9. Hamppy

Mondkapjes van hennep
Mondkapjes van hennep

Echt helemaal voor de natuur? Dan zijn de mondkapjes van Hamppy wellicht wat voor jou. Deze zijn namelijk gemaakt van hennep. De duurzaamheid zit het in het gebruik van deze plant. Deze heeft namelijk geen bestrijdingsmiddelen nodig, heeft weinig water nodig, zuivert de bodem waarin het leeft en vangt CO2 op. Per slot van rekening zijn de herbruikbare mondkapjes ook nog eens gemaakt van reststoffen!

10. PlantMadePretty

Deze mondkapjes worden allemaal met de hand gemaakt door Petricia. Het leuke aan deze mondkapjes is dat ze gemaakt zijn met vrolijke patronen, er speciaal op verzoek een metalen neusstukje in kan worden gezet én er wegwerpdoekjes in kunnen. Naast dat ze gemaakt zijn van duurzaam katoen, doneert Petricia ook nog eens de helft van de opbrengst aan het Rode Kruis!

Handgemaakte mondkapjes
Handgemaakte kapjes met vrolijke print

Groenere keuze voor mondmasker online

Hopelijk heeft deze lijst met 10x tips voor het kopen van duurzame mondkapjes je geïnspireerd. Bovenstaande merken produceren allemaal met een hart voor fashion en de aarde. Zodat het voor jou zo makkelijk mogelijk is om te kiezen voor een herbruikbaar mondmasker die er goed uitziet voor jezelf en moeder natuur. Want waarschijnlijk is dit een item wat we nog wel langer in het straatbeeld blijven zien.

Eén reactie

  1. Ik maak me grote zorgen om het dreigende afval probleem nu we medische mondkapjes moeten gaan kopen die je eigenlijk maar één keer mag gebruiken.
    Alle duurzame producten hier genoemd zijn van stof, die gaan in de ban. Ik lig daarvan wakker. Er moet snel afbreekbaar materiaal gebruikt worden, wereldwijd!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *