duurzame shopping apps

Duurzame apps om bewuster en ethischer te shoppen

Ben je geïnteresseerd in ethisch, duurzaam of bewuster winkelen? Goed bezig!

Het kan echter behoorlijk moeilijk zijn om de echt bewuste merken te scheiden van de merken die dat niet zijn, of gewoon doen alsof. Daarom hebben we een lijst met apps samengesteld die je duurzame lifestyle een stuk eenvoudiger zullen maken.

Als je je verdiept in de modewereld, lijkt het misschien alsof er helemaal geen ethische of bewuste modemerken zijn! H&M gebruikt biologisch katoen voor hun Conscious-lijn, maar ze produceren (nog steeds) hun kleding in fabrieken waar mensen onder slechte arbeidsomstandigheden werken.

De mode-industrie is ongelooflijk complex met niet-transparante ketens.

Hoewel het voor het milieu het beste is om niet te consumeren, heb je in sommige gevallen toch iets nodig. Gelukkig helpen de volgende apps je met iets duurzamer en ethischer shoppen.

Duurzame en ethische apps overzicht

TreeClicks

Producten kopen is meestal niet goed voor onze planeet. Denk daarbij aan de CO2 die bij de productie en het transport van nieuwe (of tweedehands) producten hoort. Of aan de vervuiling van de mode-industrie.

Het beste scenario zou natuurlijk zijn om alle vervuilende productie te voorkomen. Maar in de huidige wereld is dat onmogelijk. Soms heb je ook gewoon iets nodig. Het tweede beste wat je dan kunt doen, is iets teruggeven voor je aankopen. Dit doe je met de browser app / extensie TreeClicks. Wanneer je TreeClicks aan je browser toevoegt, plant je bomen voor de meeste aankopen die je doet. TreeClicks ontvangt namelijk van meer dan 50.000 aangesloten shops een fee voor het aanbrengen van jou als klant. Deze advertentieopbrengsten investeert TreeClicks in projecten voor het planten van bomen, die CO2 uit onze atmosfeer opnemen. TreeClicks is gratis. De winkelprijzen blijven bovendien hetzelfde.

Platform: iOS, Android, Google Chrome, Firefox, Safari voor Mac en meer
Talen: Engels en Nederlands

Installeer TreeClicks >>

Iemand die TreeClicks gebruikt

Good On You

De mode-industrie staat al lang onder vuur vanwege louche praktijken. De app Good On You maakt het voor consumenten makkelijker om op een maatschappelijk verantwoorde manier te winkelen. Je kunt gemakkelijk een merk opzoeken en de app vertelt je direct hoe ethisch verantwoord het merk is. Het doet dit met behulp van een vijf sterren beoordelingssysteem. Sinds 2015 heeft het bedrijf meer dan 3000 merken beoordeeld, waaronder H&M, Levi’s en Zara.

Platform: online, Android, iOS
Taal: Engels

Ga naar Good On You >>

Rank a Brand

Rank a Brand is/was een onafhankelijke merk vergelijkingssite, waar je kunt zien hoe duurzaam een ​​merk is. Het heeft de afgelopen 10 jaar zeer goed gepresteerd en het heeft meer dan 500 merken gerangschikt op het gebied van duurzaamheid en eerlijke handel. Sinds 2019 is het echter opgenomen door Good On You. Voorlopig kun je Rank a Brand nog steeds gebruiken om je merken te controleren, maar in de toekomst worden alle webpagina’s doorgestuurd naar Good On you.

Platform: online, Android, iOS
Taal: Engels en Nederlands

Bezoek Rank a brand >>

United Wardrobe

United Wardrobe is een marktplaats voor tweedehands kleding. Je kunt je eigen tweedehandskleding aanbieden of veilen. Natuurlijk kun je ook bladeren door een grote collectie tweedehands artikelen van andere verkopers. De meeste aangeboden artikelen zijn van prima kwaliteit. Je kunt betalen via de app of de website, met iDeal, PayPal of creditcard. Lees hier meer over duurzame kleding.

Platform: online, Android, iOS
Taal: Nederlands en andere talen

Bezoek United Wardrobe >>

Depop

Depop is een belangrijk internationaal platform voor tweedehands kleding. Het idee is dat je andere gebruikers volgt om te zien wat ze verkopen. Je kunt ook je eigen items verkopen. Betaling geschiedt via Depop, met PayPal of creditcard. Depop is echter een stuk minder handig dan andere tweedehands kleding-apps en ook de zoekfunctie is minder uitgebreid.

Platform: Android, iOS
Taal: Engels

Too Good To Go

Too Good To Go is een app waarmee je ‘voedselverspilling’ kunt tegengaan. Elke dag gooien restaurants en winkels perfect eten weg vanwege het bedrijfsbeleid en overheidsregels. Dit komt neer op 10 miljoen ton voedsel per jaar. Met Too Good To Go selecteer je je favoriete eten of winkel en dan haal je het voor een kortingsprijs (vaak meer dan 50%) op in de winkel.

Platform: Android, iOS
Taal: Engels en Nederlands

Bezoek Too Good To Go >>

Maaltijd mobiele telefoon - Too Good To Go

FairFashion

Fair Fashion is ontwikkeld door de Clean Clothes Campaign en richt zich specifiek op een leefbaar loon voor arbeiders. De Clean Clothes Campaign onderzocht een jaar lang de arbeidsomstandigheden van textielarbeiders van grote kledingmerken. Meer dan 140 kledingmerken zijn geanalyseerd en zijn nu te vinden in de Fair Fashion-app.

De app is gratis en te downloaden voor Android en iPhone. Voer de merknaam van een kledingstuk in en er verschijnt een scorebord met extra informatie. Elk merk heeft een profiel met de inspanningen die ze leveren in relatie tot de arbeidsomstandigheden van hun medewerkers. De eindscore laat zien of je favoriete kledingmerk iets doet aan de arbeidsomstandigheden en levensstandaard van zijn medewerkers.

Neem bijvoorbeeld de Spaanse keten Zara, die over de hele wereld enorm populair is. Volgens de app onderneemt Zara stappen om de salarissen van zijn werknemers te verhogen, maar doet ze nog niet genoeg.

Sommige merken zijn niet te vinden in de Fair Fashion-app, omdat ze weigerden mee te werken aan het onderzoek. Daardoor kom je niets te weten over hun aanpak op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar misschien zegt dat al genoeg.

Platforms: Android, iOS
Talen: Engels

Search For Trees

Search For Trees groene zoekmachine

Plant bomen terwijl je de zoekmachine Search For Trees gebruikt. Het werkt net als Google en je stelt hem in als standaard middels een simpele app op je telefoon.

Platforms: iOS, Chrome, Firefox
Talen: Engels

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Duurzame apps samenvatting

Een nog uitgebreidere lijst is er in dit artikel. Zijn we duurzame shopping-apps vergeten? Laat het gerust weten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *