Heb jij wat spaargeld achter de hand en wil je dit stallen bij een goede bank? Je bent niet de enige. Steeds vaker kiezen mensen voor duurzaam bankieren. Dit kan door over te stappen naar een goede bank. Een bank die echt groene keuzes maakt die passen bij een duurzaam leven.
Banken hebben de verantwoordelijkheid om goed om te gaan met jouw geld. Maar wat ons betreft hebben zij ook de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit geld zorgt voor een betere wereld. In dit artikel lees je welke bank je het best kunt kiezen als je het belangrijk vindt om duurzaam te bankieren.
Het belang van kiezen voor duurzaam bankieren
Zodra jij je geld op een bankrekening zet, ligt het niet in een kluis te wachten totdat je dit uitgeeft. In de tussentijd zet de bank jouw geld aan het werk door te investeren in bedrijven, organisaties en landen. Hiervoor krijgt de bank rente en met deze rente wordt de rente die jij op je rekening ontvangt betaald.
Maar wees gerust. Natuurlijk wordt niet al het geld gebruikt om uit te lenen, er zijn regels hoeveel reserves een bank minimaal moet hebben. Zodat jij altijd aanspraak kunt maken op je geld op het moment dat je dit zelf wilt.
Geen investeringen in wapens en fossiele brandstoffen
Wist je dat het merendeel van de banken dit geld investeert in dingen die niets bijdragen aan een betere wereld? Denk hierbij aan de financiering van wapens, bedrijven en landen die zich niets aantrekken van mensenrechten of de investering in fossiele brandstoffen.
Aangezien het over miljarden aan investeringen gaat, kun je enorm veel impact maken door te kiezen voor een bank die dit geld wel in goede projecten, bedrijven en landen investeert. Investeringen die bijdragen aan het verduurzamen van de planeet.
Welke banken zijn eerlijk?
De Eerlijke Bankwijzer beoordeelt ieder jaar opnieuw welke bank op basis van hun beleid en de praktijk het eerlijkst investeert. Ze scoren de banken hierbij op een lijst aan criteria. Bijvoorbeeld of de investeringen die ze doen niet gaan naar bedrijven die in wapens handelen of mensenrechten schenden. Ook zoeken ze uit of de zaken en partijen waarin wordt geïnvesteerd niet slecht omgaan met dierenwelzijn of verantwoordelijk zijn voor grote milieuschade.
De grootste banken zijn niet de duurzaamste
Er zijn twee duurzame banken die voorop lopen: De Volksbank (waar ASN, Regiobank en SNS onder vallen) en Triodos. De drie grootste banken, ABN Amro, ING en Rabobank lopen helaas nog ver achter als het gaat om duurzaam bankieren.
Duurzaam ASN Bank, onderdeel Volksbank
Al meerdere jaren op rij scoort de Volksbank het hoogst in de lijst van duurzaam bankieren. Met een score van een 9,3 zijn ASN Bank, Regiobank en SNS (allen onderdeel van de Volksbank) enorm goed bezig in het doen van duurzame investeringen.
ASN: Financieren vanuit duurzaamheidsbeleid
Duurzame bank ASN financiert en belegt altijd op basis van hun duurzaamheidsbeleid. Dit houdt in dat ze alleen geld lenen aan projecten, landen en organisaties die alle vinkjes scoren op de lijst met duurzaamheidscriteria. Deze criteria zijn opgesteld op basis van drie belangrijkste pijlers: mensenrechten, klimaat en biodiversiteit.
Ook worden alle activiteiten die niet duurzaam zijn standaard uitgesloten. En positieve keuzes worden juist beloond. Dit houdt in dat een bedrijf of organisatie die goed zorgt voor het klimaat, milieu en haar werknemers positief wordt beoordeeld. ASN investeert graag in deze bedrijven die positieve keuzes maken als het draait om duurzaamheid.
Triodos na ASN meest duurzame bank
Vraag jij je af welke bank beter is, ASN of Triodos? Met een score van een 8,3 (bron: Eerlijke Bankwijzer 2022) heeft de Triodos Bank een mooie tweede plaats in de rij met meest duurzame banken. Hun missie is om jouw geld te laten werken aan een mooiere samenleving.
Dit doet Triodos door alleen te investeren in initiatieven die bijdragen aan een eerlijke en groene maatschappij. Denk hierbij aan de financiering van betere zorg voor kwetsbare kinderen en ouderen, het tegengaan van voedselverspilling en het vergroten van de productie van schonere energie zoals super batterijen en waterstof.
Hoe stap ik over naar een duurzame bank?
Bankier jij nog niet duurzaam en wil jij graag dat je geld alleen nog maar wordt geïnvesteerd in initiatieven die bijdragen aan een betere planeet? Dan is overstappen naar een duurzame bank een goed idee. En bovendien kost het nauwelijks tijd of moeite.
Overstappen naar duurzaam bankieren in 7 stappen
Om gemakkelijk over te stappen, heeft Milieudefensie een handig 7 stappenplan opgesteld. In dit overzicht staat in korte stappen uitgelegd hoe je van bank verandert. Allereerst open je een nieuwe rekening bij een duurzame bank. Tijdens het aanmelden kun je bij je nieuwe bank de overstapservice aanvragen. Doordat je een rekeningnummer niet kunt meenemen naar een nieuwe bank, maakt deze service het een stuk gemakkelijker om betalingen van en naar je nieuwe rekening soepel te laten verlopen.
Salarisbetaling overzetten naar groene bank
Vervolgens is het belangrijk om een overzicht te creëren van alle maandelijkse betalingen die je nu vanaf je huidige rekening doet, zodat je aan deze organisaties je nieuwe rekeningnummer door kunt geven. Vergeet hier uiteraard ook je werkgever niet, zodat je vanaf nu je salaris op je duurzame bankrekening kunt ontvangen.
Kiezen voor een duurzame bank: goed en makkelijk
Kortom, overstappen naar een duurzame bank is beter voor mens, dier en het milieu. Door je geld op een rekening bij een van de duurzaamste banken ter wereld te stallen, behaal je financieel rendement terwijl er ethisch en verantwoord met je geld wordt omgegaan. Zodat je met een gerust hart geld kunt sparen bij een bank die de klimaatplannen in acht neemt.
Ook interessant: Wist je dat je ook bij het kiezen van een zorgverzekering duurzaam kunt zijn?