Duurzaam schoonmaken met natuurlijk schoonmaakmiddel

Duurzaam schoonmaken: zo boen jij groen

Wie duurzaam leeft, wil waarschijnlijk ook duurzaam schoonmaken. Als je jouw poetsgewoontes onder de loep neemt, valt al snel op dat schoonmaken vaak zo schoon nog niet is. Maar groen boenen, hoe doe je dat?

Hier vind je onze favoriete tips voor een duurzame schoonmaakbeurt. Van minderen met warm water tot milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen: zo poets jij voortaan zonder schuldgevoel.

Tips om duurzaam schoon te maken

Tip: wees zuinig met warm water

Het warme water in ons sopje is een grote bron van milieubelasting. Het kost namelijk veel energie om water op te warmen. Die energie wordt veelal opgewekt met fossiele brandstoffen en veroorzaakt dus CO2-uitstoot.

Voor een duurzame poetsbeurt is het beter om niet te veel warm water te gebruiken. Maak een lauwwarm sopje en draai de kraan op tijd dicht.

Schoonmaakspons

Tip: schuursponsjes zonder microplastic

Je kent ze wel, de klassieke schuursponsjes met een groen laagje. Fijn om de badkamervoegen mee te schrobben, maar helaas laten die synthetische sponzen microplastics los.

Microplastic is een verraderlijke bron van vervuiling. De plastic deeltjes zijn zo klein, dat zuiveringsinstallaties ze niet uit het water kunnen filteren. Ze belanden in de oceaan, voegen zich bij de plastic soep en vormen daar een bedreiging voor het zeeleven.

Laat de schuurspons daarom links liggen en schuur voortaan met natuurlijke materialen. Recycle bijvoorbeeld een lapje jute of gebruik luffa, de gedroogde vezels van een courgetteplant.

Tip: gebruik geen chloor

Chloor is een agressief schoonmaakmiddel. In het riool gaat het verbindingen aan met andere stoffen, waardoor de giftige stof chloroform ontstaat. Dit is moeilijk uit het oppervlaktewater te zuiveren.

Poetsen zonder chloor is een stuk beter voor het milieu. En ja, ook de toiletpot redt het zonder dit bijtende spul. Als je regelmatig schoonmaakt, volstaat normaal schoonmaakmiddel. Hardnekkige kalkaanslag kun je bovendien verwijderen met schoonmaakazijn.

Tip: doseer je schoonmaakmiddelen

In principe zijn zuiveringsinstallaties in staat om schoonmaakmiddelen uit het water te filteren. Maar waterzuivering kost wel veel energie. Daarom is het beter voor het milieu om de zuiveringsinstallaties zoveel mogelijk te ontlasten.

Dit doe je onder andere door reinigingsmiddelen goed te doseren. Hoe minder jij het water vervuilt, hoe minder het water tenslotte gezuiverd hoeft te worden. Kijk op de verpakking voor de juiste dosering, want je gebruikt ongemerkt al snel te veel schoonmaakmiddelen.

Tip: vermijd oplosmiddelen en drijfgassen

Sommige reinigingsmiddelen bevatten oplosmiddelen en drijfgassen, stoffen die bijdragen aan luchtvervuiling. Spuitbussen kunnen bijvoorbeeld lachgas bevatten, een broeikasgas dat ruim 250 keer sterker is dan CO2. De giftige oplosmiddelen vind je terug in vlekverwijderaars en glasreinigers.

Als je duurzaam wilt schoonmaken, is het belangrijk om oplosmiddelen en drijfgassen te vermijden. In plaats daarvan kun je normaal afwasmiddel gebruiken voor je poetsbeurt.

Tip: gooi verpakkingen op de juiste manier weg

Gooi lege flessen en verpakkingen altijd op de juiste manier weg. Check het tekentje op de verpakking of kijk op de Afvalscheidingswijzer. Zo gooi je je lege verpakkingen op een verantwoorde manier weg.

Warm waterkraan

Tip: spoel je vuile sop door de gootsteen

Klaar met boenen? Giet je vuile sop dan niet in de tuin of op straat. Spoel het in plaats daarvan netjes door de gootsteen of het toilet. Alleen via het riool kunnen zuiveringsinstallaties het water reinigen en de schadelijke stoffen eruit halen.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Duurzame schoonmaakmiddelen

Voor ieder schoonmaakklusje is een ander soort schoonmaakmiddel te koop. Maar als je regelmatig poetst, hoef je eigenlijk geen speciale reinigingsmiddelen te gebruiken. Trap dus niet in de marketingtrucjes van de schoonmaakmiddel-giganten. Een doekje, allesreiniger en water volstaan.

Voor de reinigingsmiddelen die je gebruikt, bestaan gelukkig voldoende duurzame opties. Goed nieuws, want met duurzame schoonmaakmiddelen voorkom je dat schadelijke stoffen in het milieu belanden.

Heeft het merk een Europees Ecolabel? Dan belasten ze het milieu minimaal. Klik hier voor een Keurmerkenwijzer met informatie over de verschillende labels voor schoonmaakmiddelen.   

Wij zetten hier een aantal merken op een rij. Met deze middelen boen jij lekker groen – da’s een stuk beter voor de planeet.

Ecologische schoonmaakmiddelen

Merken met duurzame schoonmaakmiddelen

Seepje

Seepje maakt reinigingsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten. Ze gebruiken bijvoorbeeld vruchtenschillen uit de Himalaya. Als de schillen in aanraking komen met water, ontstaat een soort zeep.

Seepje is transparant over de ingrediënten in hun producten. En het assortiment is lekker uitgebreid: van afwasmiddel tot allesreiniger en van wasmiddel tot handzeep.

Marcel’s Green Soap

Een gootsteenkastje vol met agressieve, chemische spullen. Alles in vervuilende plastic flessen. Marcel en zijn drie dochters besloten dat het anders moest.

Uit hun zoektocht naar groenere schoonmaakmiddelen werd Marcel’s Green Soap geboren: een Nederlands merk met 100% plantaardige zepen, in flessen van 100% gerecycled plastic. Marcel’s groene zeep is eco-friendly, ruikt heerlijk en is fijn in gebruik.

Ecover

Ecover zet zich in voor een schonere wereld met schonere schoonmaakmiddelen. De missie van Ecover? Om de planeet te redden én producten te maken die grondig schoonmaken. Een groen merk met een licht activistisch tintje dus.

Wasmiddel, afwasmiddel, handzeep en allesreiniger: de producten van Ecover zijn gemaakt van biologisch afbreekbare, hernieuwbare ingrediënten. De flessen zijn gemaakt van gerecycled plastic en zijn stuk voor stuk recyclebaar.

Klok

Het Nederlandse merk Klok draait al een tijdje mee: ze brachten in 1902 als eerste Europese merk een fosfaatvrij wasmiddel op de markt. Nog altijd maakt Klok schoonmaakmiddelen met een lage impact op het milieu, voorzien van het Europese Ecolabel.

Verder zijn de producten van Klok lief voor je huid en luchtwegen. Ze bevatten namelijk geen parfums en kleurstoffen.

Method

Geen chemische cocktails, maar plantaardige ingrediënten. Het Amerikaanse merk Method maakt vegan-friendly, natuurlijke reinigingsmiddelen. Alles biologisch afbreekbaar. “Smells like heaven, cleans like heck”, zoals ze zelf zeggen.

Daarvoor gebruiken ze overigens zo min mogelijk water, wat geconcentreerdere schoonmaakmiddelen oplevert. De producten van Method zitten in flessen gemaakt van flessen. 100% gerecycled dus.

Onze duurzame schoonmaaktips op een rij

Klaar om groen te poetsen? Dan herhalen we hier onze tips om duurzaam schoon te maken:

  1. Wees zuinig met warm water
  2. Kies voor natuurlijke schuursponsjes zonder microplastic
  3. Gebruik geen chloor
  4. Doseer schoonmaakmiddelen
  5. Vermijd oplosmiddelen en drijfgassen in reinigingsmiddelen
  6. Gooi lege verpakkingen op de juiste manier weg
  7. Spoel vuil water door de gootsteen
  8. Koop duurzame schoonmaakmiddelen met een Ecolabel

Meer groene tips voor een milieubewust leven? Klik hier voor de laatste duurzame nieuwtjes.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *