Duurzame sportkleding

Duurzame sportkleding: tips voor ecologische merken

Bewust leven begint bij het maken van bewuste keuzes. Daar past ook de stap naar een duurzame kledingkast bij. En een ecologische sportoutfit kan daarin niet ontbreken. Met duurzame sportkleding is je sportsessie niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de planeet. 

Maar waar koop je duurzame sportkleding? Wij gingen op zoek naar ecologische kledingmerken met sportieve items in hun collectie. Ready, sweat, go!

Waarom duurzame sportkleding kopen?

De kledingindustrie is een van de grootste vervuilers: de productie van kleding zorgt voor waterverspilling, milieuvervuiling en uitstoot van broeikasgassen. Fast fashion heeft daar een groot aandeel in. Mode wisselt tegenwoordig in een rap tempo en kledingstukken zijn een soort wegwerpartikel geworden. 

Gelukkig zijn er ook merken die het anders aanpakken. Het doel van duurzame kledingmerken is om kleding te maken die minder belastend is voor het milieu. Ze gebruiken bijvoorbeeld minder energie, water en grondstoffen in hun productieproces. Daarnaast kiezen ze voor milieuvriendelijk materiaal, zoals gerecyclede en biologische grondstoffen.

Sportkleding, vaak van synthetisch materiaal

De meeste sportkleding is gemaakt van synthetische materialen, zoals polyester en acryl. En laat dit nu net stoffen zijn die veel vervuiling veroorzaken. 

De productie van polyester kost minder water en vergt minder chemicaliën dan katoen. Maar de synthetische stoffen zorgen wel voor veel energieverbruik, waarvoor fossiele brandstoffen gebruikt worden. Daarnaast is polyester een product van ruwe olie – absoluut geen duurzame grondstof (tenzij het gerecycled is). 

Synthetische kledingvezels in plastic soep

Sportkleding gooi je regelmatig in de wasmachine. Wel zo fris. Maar daar is het addertje: bij het wassen van synthetische stoffen komen vezels los. Via het riool komen ze in de zee terecht. Die kledingvezels zijn niet biologisch afbreekbaar. Ze belanden in de plastic soep en vormen een bedreiging voor het zeeleven. 

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

5x merken met duurzame sportkleding

Redenen genoeg om voor ecologisch verantwoorde sportkleding te kiezen. Gemaakt van natuurlijke materialen in plaats van synthetische stof. Geproduceerd op een verantwoorde manier. 

Door duurzaam te kiezen, beperk je de impact van je kledingkast. 

Voorkomen is beter dan genezen – en dat geldt al helemaal voor je impact op het milieu. 

Wij vonden deze vijf inspirerende merken met duurzame sportkleding. Zo kun jij verantwoord(er) trainen en zweten. 

Organic Basics

Minimalistisch en tijdloos, daar staat Organic Basics voor. Het merk begon met de verkoop van ondergoed, en de groene collectie is inmiddels flink uitgebreid. Van sokken tot truien en van panty’s tot duurzame sportkleding. 

Vooral yogi’s halen hun hart op bij Organic Basics. De leggings en tops zijn gemaakt van biologisch katoen, gerecycled nylon en lyocell. Pluspunt: het merk garandeert goede productieomstandigheden. Dat betekent vrij van kinderarbeid, een leefbaar loon en vrijwillig werknemerschap.

Patagonia

Het outdoormerk Patagonia zet zich al sinds hun beginjaren in voor een betere wereld. Hun missie? Kwalitatieve producten maken en zo min mogelijk schade toebrengen aan de planeet. 

Patagonia doet hun best om hun footprint zoveel mogelijk te beperken. 64 procent van de stoffen is gerecycled en 100 procent van het katoen is biologisch geteeld. Ze zijn daarnaast transparant (en vooruitstrevend) over hun productieproces en de arbeidsomstandigheden van medewerkers.

En goed nieuws: Patagonia maakt ook duurzame sportkleding. Vooral geschikt voor de avonturiers onder ons. Zo hebben ze sportkleding voor onder andere klimmers, trail runners en mountainbikers.

Ecoalf

Ecoalf noemt zichzelf ook wel een pionier in duurzame fashion. Dit Spaanse merk maakt kleding van gerecycled materiaal zoals PET-flessen, autobanden en visnetten. Ze gebruiken zo min mogelijk energie en minimaliseren het transport. 

Ecoalf maakt ook duurzame yogakleding. Met de slogan ‘because there is no planet b’ inspireer je medesporters om groener te leven. 

Icebreaker

Icebreaker ziet de natuur als onze held, die we moeten koesteren en respecteren. 

In hun kleding gebruikt Icebreaker merinowol, de vacht van een van de sterkste schapenrassen ter wereld. Merinowol is biologisch afbreekbaar, en door de bijzondere samenstelling is het materiaal geschikt bij zowel hoge als lage temperaturen. 

Nee, dit merk is dus niet vegan. Icebreaker gebruikt wel alleen wol van merinoschapen die liefdevol en aandachtig verzorgd worden. 

Het merk heeft duurzame sportkleding voor alle type sporters. Voor liefhebbers van de stad, de bergen, wandelaars, skiërs en meer. 

Bleed

Bij Bleed werken sportievelingen met een hart voor de natuur. Van skaters en surfers tot hardlopers en skiërs. Het resultaat is een uitgebreide collectie sportkleding. 

Het hele assortiment van Bleed is vegan en gemaakt van organische of gerecyclede materialen. Ze gebruiken bijvoorbeeld hennep, kurk, organisch katoen en linnen. Pure plant-power in je kledingkast.

Organische sportkleding

Filippa K

Fast fashion mag van Filippa K verleden tijd worden. Het merk gelooft namelijk dat je beter kunt investeren in kledingstukken die jarenlang meegaan. 

Ze beperken de impact van hun productie zoveel mogelijk. Ook na de verkoop stopt het voor Filippa K niet. Ze repareren kleding zodat het nog tijden mee gaat én geven jou de kans om gebruikte kleding te doneren. Dus als jij je kledingstuk niet meer aantrekt, kan de stof alsnog hergebruikt of gerecylced worden tot nieuw textiel.

Een verantwoord uurtje zweten? Filippa K’s kledinglijn Soft Sport bestaat uit zachte, duurzame sportkleding. Van comfy shorts en sweatshirts tot soepele leggings. 

Duurzame sportkleding producten

Bij deze vind je een overzicht van Ecoalf producten. Niet alle kleding in dit overzicht is sportkleding.

Filter op:


Bestel je duurzame sportkleding met TreeClicks

Het beste is om naar de winkel te fietsen om een tweedehands sportieve outfit te scoren. Sommige duurzame sportmerken in dit lijstje zijn helaas alleen online te koop in Nederland. In dat geval kun je bij sommige winkels ook shoppen met TreeClicks en daarbij gratis bomen planten als je online winkelt.

Verder op weg naar een groene garderobe? Check deze duurzame kledingmerken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *