Maar liefst 40 procent van de uitstoot in het verkeer is te wijten aan de welbekende bestelbusjes. Gelukkig zien steeds meer ondernemers het nut in van elektrisch rijden, en schaffen daarom een elektrische bestelbus aan. Door het groeiende aanbod is er steeds meer keuze in elektrische bestelauto’s: van kleine modellen tot grotere, of modellen die speciaal gemaakt zijn voor lange afstanden. Wat zijn nu precies de voor-en de nadelen van een elektrische bestelauto, en welke zijn de beste?
Wat zijn de voor- en de nadelen van een elektrische bestelauto?
We zetten eerst de voordelen voor je op een rijtje.
Voordelen van een elektrische bestelbus
- Als je weinig op de snelweg rijdt, maar juist veel in steden of net erbuiten, dan is een elektrische bestelauto een goede keuze. Indien je veel kilometers aflegt op een dag en dat vooral doet op de snelweg, dan biedt een elektrische bestelwagen misschien niet zo’n goede oplossing.
- In de steden worden er tegenwoordig steeds vaker milieuzones ingesteld. Met een elektrische bestelwagen mag je daar zonder problemen doorheen rijden, wat dus een voordeel is.
- Een bestelbusje vergt zeer weinig onderhoud: dat komt omdat elektrische auto’s minder bewegende onderdelen bevatten in de motor. Er zijn geen kosten voor het verversen van de olie en ook de remmen zullen minder snel slijten dan bij een benzine- of diesel auto auto.
- De oplaadkosten van een elektrische auto per kilometer liggen een stuk lager liggen dan de tank kosten van een benzine- of dieselauto.
- In sommige Nederlandse steden heb je zelfs de mogelijkheid om een subsidie te krijgen als je een bestelauto aanschaft.
- Een elektrische bestelauto maakt geen geluid. Je ritjes zullen dus ontzettend stil zijn en kun je optimaal genieten van jouw favoriete radiostation.
- Elektrisch rijden is over het algemeen goedkoper, maar dat hangt af van hoeveel je ermee zal rijden en welk model je precies aanschaft.
- Bij een elektrische auto is de koppel bij iedere snelheid maximaal beschikbaar, in tegenstelling tot brandstofmotoren waar de koppel afhangt van het toerental. Elektrische auto’s hebben daarom altijd directe acceleratie, wat op soepele wijze verloopt. Het zorgt voor een comfortabele en optimale rijervaring.
- Door over te stappen op elektrisch rijden draag jij, over het algemeen, jouw steentje bij aan een beter milieu. Wel zo duurzaam.
Nadelen van een elektrische bestelauto
Helaas heeft elektrisch rijden niet alleen maar voordelen.
- Elektrische bestelauto’s hebben (nog) een hoog prijskaartje.
- In het geval van schade of het vervangen van een onderdeel kan de som hoog oplopen. Aan de andere kant kan er minder aan stuk.
- Er is op het moment nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de levensduur van de accu’s.
- Een groot punt is het geringe aantal laadpalen. De laatste tijd komen er steeds maar bij, maar er zijn altijd nog plekken te vinden waar er geen staan.
- Een elektrische auto zul je vaker moeten opladen dan dat je benzine moet tanken in een gewone auto. Daarnaast duurt het opladen ook stukken langer dan tanken.
- Gelukkig is bij veel publieke laadpalen de stroom al van een hernieuwbare energiebron afkomstig. Maar dat geldt nog niet voor alle laadpalen.
- Verder komt er veel CO2-uitstoot vrij bij de productie van de accu van een elektrische auto. Het duurt daardoor vaak een aantal jaar voordat je schoner rijdt dan met een benzineauto.
De beste elektrische bestelbus
Wat zijn nu een aantal van de beste en meest aantrekkelijke elektrische bestelauto’s? Wij kiezen er een aantal uit op willekeurige volgorde:
- Peugeot Partner Electric. Deze bedrijfswagen is een perfecte keuze voor veel bedrijven. De actieradius van deze wagen betreft 170 km en de batterij laadt op in minder dan 30 minuten tot 80%. De perfecte bestelbus voor mensen die veel kilometers in de stad afleggen.
- Renault Kangoo Z.E. Deze kleine, elektrische bestelwagen heeft een actieradius van 200 km onder werkelijke omstandigheden. De schuifdeur maakt het makkelijk om de auto vol te laden. Handig is dat de bestelwagen verkrijgbaar is in verschillende lengtes. Je kunt dankzij de My Renault app de laadstatus van de batterij zien, laden op afstand regelen, laadstations zoeken in de buurt en je kunt er zelfs airconditioning of verwarming mee op afstand regelen.
- Renault Kangoo Z.E. Maxi. Dit is de grotere versie van de Renault Kangoo Z.E. Er kunnen vijf personen in en het laadvolume bedraagt 1,4 meter. Wanneer je de achterbankleuning neerklapt, heb je tot wel 3,4 m aan laadruimte. Een ontzettend comfortabele bedrijfsauto die voorzien is van verstelbare hoofdsteunen.
- Nissan E-NV200. Deze wagen heeft een actieradius van 170 km wat in werkelijke rijomstandigheden uitkomt op 120 km. De accu kan met behulp van de snellader binnen 30 minuten worden opgeladen tot 80% van de capaciteit. De ruimte voorin biedt veel beweging, vooral voor je hoofd is er genoeg plek. Daarnaast zit je lekker hoog.
Conclusie – elektrische bestelbus
Elektrische bestelwagens worden steeds populairder, en hebben zo hun voor- en nadelen. Elektrisch rijden lijkt de toekomst te worden, maar het is wel nodig om de productie van elektriciteit schoner te maken zodat we daadwerkelijk iets goeds doen voor het milieu. Wordt een ‘stekkerauto’ jouw nieuwe aanwinst?
Gebruikte bronnen m.b.t. dit artikel over elektrische bestelbussen:
- https://www.anwb.nl/zakelijk/nieuws/2017/juli/top10-elektrische-bestelautos-2017
- https://www.autoblog.nl/bedrijfswagens/elektrisch
- https://elektrische.auto/hoe-anders-rijdt-een-elektrische-auto
- https://www.123lease.nl/blog/6-ideale-elektrische-bedrijfswagens#0-1-peugeot-partner-electric
Eén reactie