Vacature op het gebied van duurzaamheid

3 manieren om meer groen in huis te halen: mosmuur, junglewand en verticaal groen

Groen in huis. Niet alleen fantastisch om naar te kijken maar ook nog eens ontzettend gezond. Er zijn veel verschillende manieren om groen in huis te halen. 

Denk bijvoorbeeld aan de reguliere bloemen en plantjes. Maar, je hebt ook creatieve manieren om jouw thuis om te toveren tot een groen paradijs! In dit artikel leggen we jou alles uit over mosmuren, junglewanden en verticaal groen. 

Aan het eind vertellen we je ook of je dit het beste zelf kan maken, of uit kan laten besteden. 

Waarom is groen in je huis zo goed? 

Dat groen gezond is om in huis te hebben, is allang geen geheim meer. Waarom? Dat leggen wij je nog even haarfijn uit! 

Groen in huis vangt stof op! 

We moeten wel eerlijk blijven… Het is niet zo dat je nooit meer hoeft stof te zuigen (helaas). Al helpt het er wel bij! Maar, groen in huis vangt wel grote hoeveelheden stof op. Dat is niet alleen fijn voor je schoonmaakroutine maar ook voor je ademhaling. Stof is namelijk hartstikke schadelijk. Zo kun je met een mosmuur, junglewand of verticaal groen niet alleen je woonplek mooi decoreren, het heeft ook nog eens healthy benefits

Groen ademt en filtert zo de lucht 

Wij mensen ademen. Dit doen wij door zuurstofrijke lucht in te ademen. Op het moment dat wij uitademen, veranderen wij deze lucht in koolstofdioxide. Een plant ademt ook, maar dan precies andersom! Een plant (of ander groen) ademt in principe de koolstofdioxide in en verandert dit in zuurstof. 

Zo filtert groen de lucht voor ons en zorgt dat voor meer zuurstof! Heerlijk toch? 

Meer zuurstof zorgt tevens ook voor betere prestaties. Helemaal ideaal als je je mosmuur, junglewand of verticaal groen plaatst in een kamer waar bijvoorbeeld gewerkt of gestudeerd wordt! 

Groen in huis dempt geluid 

Groen in huis is perfect isolatiemateriaal. De bladeren van bijvoorbeeld verticaal groen houden ontzettend veel geluidtegen. Ben je ooit eens in een kas geweest met veel planten? Dan merk je al snel het verschil waarop geluid zich beweegt. 

Ook dit is een fijne bijkomstigheid van groen in huis. Als je jouw junglewand, mosmuur of verticaal plaatst in een studie- of werkkamer, kun je je gewoonweg beter concentreren. 

Mos
Een voorbeeld van mos (Pexels.com)

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Over mos 

Mos is prachtig. Daar zijn we het over eens, toch? 

We hebben je net al verteld waarom groen in huis zo goed voor je. We zullen niet in herhaling vallen. Maar, weet je wat een ontzettend groot voordeel van mos is? 

Het heeft geen onderhoud nodig. Dus, je hebt de voordelen van natuur in huis maar dan zonder alle moeite. 

Ook heeft mos geen daglicht nodig om gezond te blijven. Dus hoe en waar je je mosmuur plaatst, kun je helemaal zelf bepalen. Ook goed om te weten!

Al is het iets waar je liever niet aan denkt… Maar, mos is ook brandvertragend. 

Soorten mos

Je hebt veel verschillende soorten mos. 

Het bekendste soort mos voor het maken van een mosmuur is rendiermos
Dit is een soort mos wat vaak wordt verscheept vanuit Noorwegen. Als je rendiermos uitvergroot, zul je zien dat het eigenlijk lijkt op een plantje, maar dan in het klein!

Rendiermos is een uniek soort schimmel. Het wordt maximaal 60 mm hoog en behaalt vaak een leeftijd van maar liefst 5 jaar! 

Ook heb je bolmos. Dit soort mos staat ook wel bekend als kussentjesmos. Het komt veel voor in Europa en zelfs in Nederland! Mos van eigen bodem, om zo te zeggen. 

Het mos wordt ongeveer 50 mm hoog en staat bekend om de eigenschap dat het haar kleur ontzettend lang behoudt. Wel is het monteren van bolmos op een moswand of schilderij moeilijker dan bij bijvoorbeeld rendiermos. Dit betekent dat bolmos vaker wat duurder is dan de andere soorten. 

Platmos is mos wat erg… plat is. Het wordt namelijk maar zo’n 20 mm hoog! Het mooie aan platmos is dat het vaak een enorm felle kleur groen heeft. Zo krijgt het een natuurlijke maar ook speelse look. Ook platmos behoudt haar kleur ten opzichte van rendiermos vaak langer.

Al met al zijn er dus drie verschillende (hoofd)soorten mos waar je uit kunt kiezen. Zoek vooral op welke jij het mooist vindt! Onze tip? Probeer te varieren met verschillende mossoorten door elkaar heen. Dat oogt vaak het natuurlijkst en vinden wij vaak het mooist. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten designs! 

Variaties in design 

Mos is een makkelijk te bewerken groen. Vandaar zijn de mogelijkheden voor design ook (bijna) eindeloos. Hieronder vertellen wij jou een aantal mogelijkheden waarop jij mos kunt gebruiken. 

De moswand 

De bekendste vorm van moskunst is de moswand. Dit is vaak een plateau ter grootte van een schilderij wat tegen een muur gemonteerd wordt. Met de prachtigste resultaten! Je kunt vaak kiezen uit verschillende soorten mos en bijbehorende kleuren. De manier om je omgeving tot een natuurparadijs om te vormen, zonder dat je er zelf veel onderhoud aan hebt. 

Wereldkaarten van mos 

Een unieke(re) vorm van de bewerking van mos: wereldkaarten. Een echte hype! 

Mos in bijvoorbeeld een kantoorpand staat vaak voor duurzaamheid. In de vorm van een wereldkaart wordt deze boodschap nog eens versterkt met het kernwoord globalisering. 

Heb je bijvoorbeeld een bedrijf wat internationale samenwerkingen aangaat maar duurzaam opereert? Dan is een wereldkaart van mos het ultieme statement. 

Kokedama’s van mos 

De Kokedama: een fantastisch alternatief voor de saaie bloempot. 


  Kokedama betekent letterlijk mosbal. In deze mosbal bevindt zich de plant naar keuze. Een leuke twist op het originele idee van bloemen planten. Je hangt Kokedama’s vaak op en… Het staat fantastisch! 

  Logo’s van mos 

  Wil je nog een stapje verder? Je kunt ook mos bewerken tot het logo van je bedrijf! Hoe gaaf is dat? Een unieke wow-factor met een duurzame en milieubewuste uitstraling. 

  Mos

  (Pexes.com) 

  De Junglewand 

  De junglewand gaat nog een stapje verder dan de moswand! Een junglewand bestaat namelijk uit een combinatie tussen mos en verschillende soorten planten. Deze Urban Jungle (bijnaam voor Junglewand) is een waar kunstwerk. 

  Maak de combinatie tussen verschillende soorten mos, planten, varens en bladeren en je haalt de echte jungle in huis. Gelukkig zonder de tijgers en andere gevaarlijke dieren. 

  Je zou wellicht denken dat de junglewand veel onderhoud vergt maar… Niets is minder waar! Ook zijn junglewanden vaak volledig onderhoudsvrij. Je hoeft deze niet te snoeien of water te geven.

  Verticale tuin 

  Een verticale tuin is precies wat het zegt: een tuin die verticaal opgehangen wordt. De mogelijkheden zijn hier eindeloos. De verschillende soorten planten en varens die je kunt combineren zijn niet te tellen. Een verticale tuin kan je zowel gebruiken aan de buitenkant als aan de binnenkant van je huis. Weet jij al welk deel je wilt vergroenen

  Goed om te weten is dat je bij een verticale tuin vaak wel water moet geven. Het is dus niet geheel onderhoudsvrij. 

  Groen in huis: zelf doen of uitbesteden? 

  Groen in huis, of dit nou een junglewand, mosmuur of verticale tuin is, staat altijd prachtig. De grote vraag is dan ook: 

  ‘Kan ik dit zelf of moet ik het laten doen?’ 

  Om antwoord te geven op deze vraag moet je natuurlijk voor jezelf bepalen hoe handig jij bent en of je groene vingers hebt. Wij ervaren echter heel vaak dat de mooiste wanden en kunstwerken worden geleverd door professionals

  Wil je groen in huis van goede kwaliteit, wat lang meegaat en duurzaam is? Dan raden wij je aan om het uit te besteden! 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *