Duurzame meubels: Waarom zijn ze nodig en waar kan ik ze vinden?

Veruit de grootste milieu-impact komt van de aankoop van nieuwe spullen, zoals elektronica en speelgoed. Maar ook je interieur maakt hier deel van uit. Wat is de impact van jouw meubels op het milieu en hoe kan jij er voor zorgen dat jij duurzame meubels hebt? Hier zullen we het in deze post over hebben en we delen 5 duurzame meubelmerken met je die jij kan checken de volgende keer dat jij meubels nodig hebt.

De impact van meubels

Op het moment dat er een nieuwe woontrend is gooien veel mensen een groot deel van hun interieur weg. Terwijl het eigenlijk nog in goede staat was. In Europa worden er per jaar wel 12 miljoen kasten, 21 miljoen stoelen, 3 miljoen keukens, 7,2 miljoen tafels en maar liefst 18,4 miljoen matrassen weggegooid! Dit is jammer, want zo verspil je energie. Bijvoorbeeld door het weggooien van een bankstel dat nog niet versleten is. Dit kost net zoveel energie als een gemiddeld huishouden in een half jaar verbruikt! Dit verbruik valt onder de indirecte energie van een huishouden. Dat is de energie die nodig is geweest voor de productie, transport, opslag en verwerking van de spullen die in het huis staan. 

De kwantitatieve milieu-impact van de meubelindustrie wat betreft de CO2 uitstoot, verbruik van grondstoffen en overige vervuiling is niet bekend. Dit is gedeeltelijk omdat het vaak al lastig is om te bepalen wat de milieu-impact van 1 stuk meubilair is. Bijvoorbeeld in het geval van een meubilair die uit 4 of meer verschillende materialen bestaat. Denk hierbij onder andere aan hout en metaal voor het frame, schuim voor de vulling en textiel voor de stoffering. Daarnaast wordt meubilair geproduceerd door meubelfabrikanten Ă©n door interieurbouwers. Interieurbouwers ontwikkelen voornamelijk maatwerk, waarvan de impact lastig is om mee te nemen in een algemene analyse.

We kunnen wel een idee krijgen van de impact van de meubelindustrie. Bijvoorbeeld door te kijken naar de individuele impact van de materialen. In dit geval kijken we naar de impact van hout en de impact van metaal.

De impact van hout

Hout is van zichzelf een heel duurzaam materiaal. Het gaat lang mee, kan goed worden hergebruikt en is volledig biologisch afbreekbaar. Echter, wanneer we niet zuinig met deze grondstof omgaan en te veel bomen kappen is het niet meer duurzaam. Elk jaar is ontbossing verantwoordelijk voor 15% van de wereldwijde CO2 uitstoot! Gelukkig zijn er initiatieven, zoals FSC en PEFC, die ervoor zorgen dat er meer en meer bossen duurzaam beheerd worden. Hout uit deze bossen is zo duurzaam dat wanneer je alle beton en metaal in de bouwsector ermee vervangt, dan zou de CO2 uitstoot in deze sector met 30% afnemen!

De impact van metaal

Zoals het bovenstaande voorbeeld laat zien, is metaal in vergelijking met hout een stuk minder duurzaam. Dit is voornamelijk omdat de productie van metalen, zoals aluminium en staal, veel energie kost. Aan de andere kant, zijn metalen wel duurzaam in de zin dat ze erg sterk zijn en lang mee gaan. Daarnaast kunnen metalen heel goed gerecycled worden wanneer ze uiteindelijk toch aan vervanging toe zijn. Het recyclen van metaal kost tien tot honderd keer minder energie dan het produceren van dezelfde hoeveelheid nieuw metaal. Ook verschilt het per metaal hoeveel milieu-impact de productie kost. Zo kost de productie van 1 ton aluminium ongeveer 10 keer meer CO2 uitstoot dan dat van 1 ton staal.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Hoe zorg ik er voor dat ik duurzame meubels heb?

Het aanschaffen van duurzame meubels is een goede start. Maar hoe weet je of een meubel duurzaam gemaakt is? Via het platform Furn.nl, kan jij meer dan 100.000 verschillende meubels met elkaar vergelijken. Via het duurzaamheidsfilter heb je de garantie dat je een duurzamer meubelstuk kan vinden.

Niet alleen het kopen van duurzaam-geproduceerd meubilair maakt dat jouw meubels duurzaam zijn. De manier waarop jij met je meubels omgaat heeft namelijk ook invloed op hoe duurzaam het is. Als jij een meubelstuk voor een jaar gebruikt en daarna weggooit, is het niet duurzaam. Zelfs al is het van het duurzaamste hout in de wereld gemaakt. Zorg er dus voor dat je meubels aanschaft waar je niet na een jaartje of twee op bent uitgekeken.

Gemiddeld worden meubels om de 7 jaar vervangen. Echter, veel meubilair kan nog veel langer mee gaan. De twee grootste redenen voor het vervangen van meubels zijn dat het vuil of kapot is. Wanneer je jouw meubilair laat repareren, reinigen, of stofferen kan je de levensduur nog met enkele jaren verlengen. Daarnaast kan je er zelfs een nieuw uiterlijk aan geven, als je dat graag zou willen. Op deze manier heb je er opnieuw jaren plezier van en vervuilt het onze planeet niet!

Duurzame meubelmerken

Om een handje te helpen bij het uitzoeken van duurzame meubels, delen we graag 5 duurzame meubelmerken met je!

SlowWood

SlowWood: een merk van duurzame meubels
GRUT 3 van SlowWood

Simpliciteit en de natuur zijn dé inspiratie voor de meubels van SlowWood. Het doel is om tijdloze en duurzame stukken te maken met een zo klein mogelijke voetafdruk op de natuur. Ze worden allemaal handgemaakt in ons eigen Friesland.

Bij SlowWood wordt alleen gebruikt gemaakt van verf en afwerkingen die gemaakt zijn met natuurlijke ingrediënten en zonder synthetische oplosmiddelen. Hierdoor hebben ook alle stukken een natuurlijke tint. De naam SlowWood heeft te maken met het feit dat de meubels nooit met haast gemaakt worden. Enkele van de natuurlijke verven kosten al een week om te drogen! De meubels worden met aandacht en vooral veel liefde voor de natuur gemaakt.

Bekijk hier de meubels van SlowWood

TWO-O

TWO-O staat voor moderne ambacht en kwaliteit boven kwantiteit. Al hun meubilair wordt handgemaakt met liefde voor het materiaal dat ze gebruiken: voornamelijk duurzaam hout en metaal. Ze maken meubels die niet alleen een esthetische, maar ook een praktische functie hebben. Zo kunnen hun dynamische tafels gebruikt worden als bijzettafel Ă©n bureau!

Naast het maken van een positieve milieu-impact, maken ze bij TWO-O ook een sociale impact. TWO-O doet dit door samen met mensen in droge gebieden waterpompen te bouwen. Met de geleerde vaardigheden kunnen deze mensen in de toekomst ook hun eigen kippenhok of zelfs huis bouwen! TWO-O heeft op dit moment al 1300 mensen in Oeganda de vaardigheden om zelf te maken aangeleerd.

Bekijk hier de meubels van TWO-O

Zooi

Zooi levert duurzame meubels
Jul van Zooi

Bij Zooi willen ze bijdragen aan een fijne sfeer in jouw huis en tegelijkertijd de hoeveelheid afval in Nederland reduceren. Ze doen dit door het maken van meubels en woonaccessoires met restmateriaal. Dat is ook precies de passie van Zooi: Mooie spullen maken van afval. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van oud metaal, gerecycled kunststof en restjes textiel.

Je kan bij Zooi terecht voor duurzame lampen, kapstokken, krukjes en andere woonaccessoires.

Bekijk hier de meubels van Zooi

Tolhuijs

Tolhuijs levert ook duurzamere meubels
@Blondhout van Tolhuijs

Tolhuijs ontwerpt zijn meubilair op een omgekeerde manier. Ze ontwerpen vanuit het materiaal dat ze beschikbaar hebben en de productiemogelijkheden. Zo produceren ze altijd een interessant product. Het object dat ze gebruiken als bouwmateriaal heeft aanvankelijk een ander doel gehad. Het was eigenlijk al klaar voor de schroot. Bij Tolhuijs redden ze deze objecten en doen er iets nieuws mee. Zo willen ze fabrieken en consumenten laten zien dat je, met een beetje creativiteit, nog heel wat kan doen met een afvalproduct. Waarom zou je nieuwe materialen gebruiken als er al zoveel mooie materialen beschikbaar zijn? Naast verven doen ze niets met hun materialen. Zo kan je het originele materiaal altijd terugzien, zoals met de lamp en het rek in de foto hiernaast.

Bekijk hier de meubels van Tolhuijs

K’willeminhuis

K'willeminhuis: een merk dat duurzame meubels biedt

Willem is het gezicht achter K’willeminhuis en zijn hobby is lassen. Zijn dochter bedenkt de vorm en functie van een stuk en vervolgens gaan ze samen aan de slag om van restanten ijzer een nieuw product te maken. Als een product eenmaal bedacht is, ligt de rest van de productie in handen van jongens met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo leren zij lassen en dragen ze bij aan de productie van een aantal mooie en duurzame producten!

De designs zijn tijdloos en simpel met een kleine, kromme, twist. Omdat de stukken allemaal handgemaakt worden en expres niet recht zijn, is ook geen enkel stuk helemaal hetzelfde. Je hebt bij K’willeminhuis altijd een uniek stuk te pakken!

Bekijk hier de meubels van K’willeminhuis

EĂ©n reactie

  1. Bedankt voor dit nuttige en informatieve artikel over het recycleren van meubelen. Ik sta ervan te kijken wat voor moois er wordt gemaakt qua duurzame meubelen. Wat er gedaan wordt met afvalproducten en metaal: er zijn echt kunstenaars aan het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *