Minimalisme in het kort

Minimalisme: het is een term die bijna iedereen wel een keer heeft gehoord. Als je niet zeker bent van de betekenis, dan ben je niet de enige. Het is een abstracte term die veel mensen anders interpreteren, en kan van toepassing zijn op zowel een levens- als een kunststijl. In deze post proberen wij een overzicht te geven van deze abstracte term. Specifieker zal je lezen over de wat, waarom en de hoe van minimalisme. Daarna gaan we kort in op het verschil tussen minimalisme en duurzaam minimalisme.

Een definitie

Er zijn veel definities van minimalisme te vinden op het internet. Hieronder hebben we een paar definities op een rijtje gezet:

Minimalisme is al het overbodige verwijderen

Jelmer de Boer (Hoe je minimalist kan zijn, en hoe niet)

Minimalisme is dat belangrijk maken wat er voor ons écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt

Joshua Becker (The More of Less)

Minimalisme is de kunst van het weglaten. Het is de leefstijl waarbij je bewust omgaat met wat je hebt en aandacht geeft aan wat je gelukkig maakt.

The Minimalist Dutchie (Minimalisme?)

Voor iedereen die nog niet eerder van minimalisme heeft gehoord kunnen we ons voorstellen dat de betekenis onduidelijk blijft. Wat valt precies onder “overbodig”, “écht belangrijk” en “wat je gelukkig maakt”? Misschien vindt de een 10 paar schoenen bezitten overbodig en vindt de ander dat écht belangrijk. Daarnaast, hoe weet je wat voor jou écht belangrijk is en wat je gelukkig maakt? Gaat dat dan alleen om spullen of om alles in het leven?

Kortom: we begrijpen dat zelfs met deze definities het begrip minimalisme op het eerste gezicht onduidelijk kan zijn. Met deze post hopen we daar wat duidelijkheid in te brengen.

Wat doen mensen die zichzelf een minimalist noemen anders dan andere mensen?

Omdat een definitie van minimalisme dus lastig is, kunnen we beter kijken naar wat iemand die zichzelf als minimalist ziet anders doet in het dagelijks leven dan anderen.

Ontspullen

Een van de dingen waar de meeste minimalisten mee beginnen is ontspullen. Ontspullen betekent jezelf van spullen ontdoen. Het is dan ook de meest voor de hand liggende actie wanneer men wil beginnen minimalistisch te leven. Minimalisme betekent echter niet dat je zo min mogelijk spullen hebt, dat je iets niet mag hebben of dat je dingen moet missen. Ontspullen in de context van minimalisme gaat erom dat je alle spullen die voor jou niet belangrijk zijn, en niet bijdragen aan jouw geluk, weg doet.

Minimalisme afbeelding 2

Welke spullen “ontspullen” minimalisten dan? Dat verschilt per persoon. Maar er zijn wel enkele dingen die de meeste minimalisten weg doen, omdat ze die niet nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Wat je dubbel hebt maar waar je er maar 1 van nodig hebt (denk bijvoorbeeld aan specifieke keukenspullen zoals een aardappelstamper of een blender)
 • Alles wat je in het laatste jaar niet hebt gebruikt
 • Dat wat over datum is of niet meer geldig is
 • Alle spullen die kapot of beschadigd zijn (en niet meer te herstellen is)
 • Alle spullen die vies zijn of stinken (en niet meer te herstellen is)
 • Alles wat niet functioneert (bijvoorbeeld als je wel eens een product hebt gekocht dat simpelweg gewoon niet werkte en die nog steeds in je kast ligt)
 • Waar je er meer van hebt dan je ooit nodig hebt (bijvoorbeeld glazen of tupperware)

Een populaire plek voor minimalisten om te ontspullen is hun kledingkast. Leer hoe je jouw kledingkast kan organiseren en minimaliseren in onze post over de capsule wardrobe!

Bewust zijn en gefocust leven

Naast ontspullen komt er nog een beetje meer kijken bij minimalisme. Minimalisten proberen bewust te zijn of te worden van wat voor hen echt belangrijk is en wat hen gelukkig maakt.

Hoe weten minimalisten dan wat hen gelukkig maakt? Dat is iets waar veel over nagedacht moet worden om erachter te komen. De volgende vragen helpen hierbij:

 • Wat moet je aan het einde van dit jaar hebben gedaan om het jaar betekenisvol te laten zijn? Maak een lijstje met dingen die je dagelijks bezighouden en streep alles door wat hier niet onder valt
 • Voor wie doe ik dit? Dit gaat op voor alles wat je dagelijks bezig houdt. Als je het niet voor jezelf doet of voor iemand die je belangrijk vindt dan maakt het je waarschijnlijk niet gelukkig
 • Hoe zou ik me voelen als ik dat niet meer heb of doe? Stel je voor hoe het zou voelen als je een bepaald voorwerp niet meer hebt of een bepaalde activiteit niet meer gaat doen, zou je het missen?

Minimalisten die weten wat voor hen belangrijk is, proberen hun aandacht ook zoveel mogelijk te richten op een select aantal dingen die daaronder vallen. Weten wat je belangrijk vindt, heb je niet veel aan als je er niets mee doet. Deel van een minimalistisch leven is dat je aandacht alleen is gericht op spullen en activiteiten die je belangrijk en betekenisvol vindt.

Waarom minimalisme?

Nu je een beter idee hebt van minimalisme, kan het dat je je afvraagt waarom mensen een minimalistisch leven (willen) leiden. Hieronder enkele van de voordelen die mensen met een minimalistisch leven ervaren.

Meer tijd

Minimalisme

Hoe meer spullen je hebt, hoe meer tijd je moet besteden aan het organiseren van deze spullen. Denk hierbij aan schoonmaken, opruimen, onderhouden en repareren. Als je minder spullen hebt, dan hou je meer tijd en energie over voor andere dingen. Dingen die je waarschijnlijk belangrijker of leuker vindt dan het organiseren van je spullen.

Ook het verminderen van activiteiten die niet echt belangrijk zijn, geeft je meer tijd om je te richten op dingen die voor jou wel echt belangrijk zijn.

Als laatste, betekenen minder spullen ook minder afleiding. Hierdoor ben je sneller klaar met taken en heb meer tijd voor andere dingen.

Kleinere impact op het milieu

Als je minder spullen hebt en koopt dan wordt je voetafdruk op het milieu automatisch kleiner. Spullen zijn namelijk een van de grootste bronnen van een individu’s milieu impact.

Geld besparen

Als je minder spullen hebt dan hoef je minder geld uit te geven om ze te onderhouden. Als je minder spullen koopt dan geef je minder geld uit. Maar ook activiteiten die minimalisten niet meer doen besparen hen geld.

Tevredenheid, waardering en mentale rust

Omdat je meer bewust kiest wat je wel en niet wilt, ben je meer tevreden met wat je hebt en doet. Ook waardeer je het waarschijnlijk meer. Veel minimalisten investeren dan ook in dingen van hoge kwaliteit die langer meegaan en beter functioneren.

Een vol huis en een vol leven kunnen een bron zijn van stress. Minimalisten voelen vaak meer rust in hun hoofd, omdat ze minder spullen om zich heen hebben en een minder volle agenda.

Het verschil tussen minimalisme en duurzaam minimalisme

Tot slot willen we nog even kort ingaan op het verschil tussen minimalisme en duurzaam minimalisme. Zoals hierboven al aangegeven, is minimalistisch leven automatisch duurzamer op het vlak van consumeren, omdat er minder spullen worden gekocht. Aan de andere kant, is een minimalistisch leven niet automatisch een duurzaam leven op elk vlak.

Een minimalistisch leven zegt niets over heel veel aspecten van het leven die wel degelijk invloed hebben op jouw milieu impact. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Wel of niet vliegen en met de auto gaan?
 • Afval scheiden?
 • Boodschappen lokaal kopen?
 • Je boodschappen met minder verpakkingen kopen?
 • Minder lang douchen?
 • Minder vlees eten en meer seizoensgebonden groenten eten?

Minimalisme zegt niets over deze punten, want het heeft er in principe niets mee te maken. Hier twee voorbeelden om het verschil tussen minimalisme en duurzaam minimalisme duidelijk te maken.

Hoe ga je met afval om?

De spullen die een minimalist weg doet wanneer hij of zij ‘’ontspult’’, wat doet die daar mee? Als je niet om duurzaamheid geeft dan kun je het allemaal bij het restafval gooien. Een duurzame minimalist kiest er voor om het te verkopen, doneren, naar de kringloop te brengen of weg te geven als dat kan. Als het kapot of vies is, zorgt een duurzame minimalist ervoor dat het in de juiste afvalbak terecht komt, zodat het eventueel kan worden gerecycled.

Hoe is je koopgedrag?

Wanneer een minimalist wel spullen aanschaft, letten ze dan op hoe duurzaam hun keuze is? Als een niet-duurzame minimalist een nieuwe broek wil kopen kan die in principe overal terecht. Een duurzame minimalist daarentegen gaat voor een tweedehands optie of gaat eerst onderzoeken hoeveel impact de productie van de broek heeft gehad voordat ze hem aanschaffen.

Minimalisme is dus wel een stapje richting duurzaamheid, door de vermindering in consumptie. Maar aan de andere kant zijn er naast minder consumeren meer aspecten in gedachten te houden wanneer men een duurzaam leven wil leiden.

Wil je nog meer weten over minimalisme? Er is een interessante documentaire gemaakt, genaamd: “Minimalism”:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *