Minimalisme

Minimalisme in het kort

Minimalisme: het is een term die bijna iedereen wel een keer heeft gehoord. Als je niet zeker bent van de betekenis van dit woord, dan ben je niet de enige. Het is een abstracte term die veel mensen anders interpreteren en kan van toepassing zijn op zowel een levens- als een kunststijl. Het is in ieder geval veel meer dan opruimen alleen. In deze post proberen wij een overzicht te geven van dit begrip. Specifieker zal je lezen over de wat, waarom en de hoe van minimalisme. Daarna gaan we kort in op het verschil tussen minimalisme en duurzaam minimalisme.

Een definitie van minimalisme

Minimalisme betekenis? Er zijn veel definities van minimalisme te vinden op het internet. Van het verminderen van spullen tot het beseffen wat er echt toe doet in het leven. Hieronder hebben we een paar definities op een rijtje gezet:

Minimalisme is al het overbodige verwijderen

Jelmer de Boer (Hoe je minimalist kan zijn, en hoe niet)

Minimalisme is dat belangrijk maken wat er voor ons écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt

Joshua Becker (The More of Less)

Minimalisme is de kunst van het weglaten. Het is de leefstijl waarbij je bewust omgaat met wat je hebt en aandacht geeft aan wat je gelukkig maakt.

The Minimalist Dutchie (Minimalisme?)

Voor iedereen die nog niet eerder van minimalisme heeft gehoord kunnen we ons voorstellen dat de betekenis onduidelijk blijft. Wat valt precies onder “overbodig”, “écht belangrijk” en “wat je gelukkig maakt”? Misschien vindt de een 10 paar schoenen bezitten overbodig en vindt de ander dat écht belangrijk. Daarnaast, hoe weet je wat voor jou écht belangrijk is en wat je gelukkig maakt? Gaat dat dan alleen om spullen of om alles in het leven?

Kortom: we begrijpen dat zelfs met deze definities het begrip minimalisme op het eerste gezicht onduidelijk kan zijn. Vandaar dat we iets meer in het minimalistisch in het leven staan duiken. Hoe wordt je een kenner van de kunst van het weglaten? En welke fases doorloop je in aanloop naar minimalistisch leven? Maar laten we beginnnen met de kern en kijken naar de gedachte die achter het minimalsme zit.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Wat doen mensen die zichzelf een minimalist noemen anders dan anderen?

Omdat een definitie van minimalisme lastig in één zin te geven is, kunnen we beter kijken naar wat iemand die zichzelf als minimalist ziet anders doet in het dagelijks leven dan anderen.

Ontspullen

Een van de dingen waar de meeste mensen bij minimaliseren mee beginnen is ontspullen. Ontspullen betekent jezelf letterlijk van spullen ontdoen. Oftewel: opruimen en wegdoen. Het is dan ook de meest voor de hand liggende actie wanneer men wil beginnen minimalistisch te leven. Minimalisme betekent echter niet dat je zo min mogelijk spullen hebt, dat je iets niet mag hebben of dat je dingen moet missen. Ontspullen in de context van minimalisme gaat erom dat je alle spullen die voor jou niet belangrijk zijn, en niet bijdragen aan jouw geluk, weg doet. Zo houd je alles over waar jij je gelukkig mee voelt. Voor de ene persoon is dit een mand met kleding en wat losse herinneringen. Voor een ander betekent dit een huis vol met opgeruimde dingen.

Minimalisme afbeelding 2

Welke spullen “ontspullen” minimalisten? Dat verschilt per persoon. Maar er zijn wel enkele dingen die de meeste minimalisten weg doen, omdat ze die niet nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Dat wat je dubbel hebt, maar waar je er maar 1 van nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan specifieke keukenspullen zoals een aardappelstamper of een blender;
  • Alles wat je in het laatste jaar niet hebt gebruikt;
  • Dat wat over datum is of niet meer geldig is;
  • Alle spullen die kapot of beschadigd zijn (en niet meer te herstellen is);
  • Alle spullen die vies zijn of stinken (en niet meer te herstellen is);
  • Alles wat niet functioneert. Bijvoorbeeld als je wel eens een product hebt gekocht dat simpelweg gewoon niet werkte en die nog steeds in je kast ligt;
  • Waar je er meer van hebt dan je ooit nodig hebt. Bijvoorbeeld glazen of tupperware bewaardozen.

Een populaire plek voor minimalisten om te ontspullen is hun kledingkast. Kleding is een product waarvan je snel te veel hebt. Het is gemakkelijk bij te kopen, maar vaak doe je niet zo snel iets weg. Een popualire stelregel bij minimalsiten is daarom: één erin = één eruit. Zo kun je wel nieuwe spullen toevoegen aan je leven, maar beland je niet in de positie dat je te veel hebt. Ook is het goed om te kijken of je iets kunt repareren voordat je iets nieuws aanschaft. Vaak goedkoper, maar bovenal veel beter voor de natuur.

Leer meer over hoe je jouw kledingkast kan organiseren en minimaliseren in onze post over de capsule wardrobe!

Opgevouwen kleding

Bewust zijn en gefocust leven

Naast ontspullen komt er nog meer kijken bij minimalisme. Minimalisten proberen bewust te zijn of te worden van wat voor hen echt belangrijk is. De focus ligt hierbij dus echt op wat hen gelukkig maakt in plaats van te kijken naar wat ontbreekt.

Hoe weet iemand die een minimalistische levensstijl nastreeft dan wat hem of haar gelukkig maakt? Dat is iets waar veel over nagedacht moet worden om erachter te komen. Je hoeft hier ook niet in een middagje een antwoord op te vinden, het is een persoonlijke reis die tijd kost. Om erachter te komen wat jou gelukkig maakt kunnen de volgende vragen helpen:

  • Wat moet je aan het einde van dit jaar hebben gedaan om het jaar betekenisvol te laten zijn? Maak een lijstje met dingen die je dagelijks bezighouden en streep alles door wat hier niet onder valt;
  • Voor wie doe ik dit? Dit gaat op voor alles wat je dagelijks bezig houdt. Als je het niet voor jezelf doet of voor iemand die je belangrijk vindt dan maakt het je waarschijnlijk niet gelukkig;
  • Hoe zou ik me voelen als ik dat niet meer heb of doe? Stel je voor hoe het zou voelen als je een bepaald voorwerp niet meer hebt of een bepaalde activiteit niet meer gaat doen, zou je het missen? Als het antwoord op deze vraag ‘nee’ is kun je al direct en eerste stap naar een minimalistische levensstijl zetten.
Minimalistische levensstijl

Minimalisten die weten wat voor hen belangrijk is, proberen hun aandacht zoveel mogelijk te richten op een select aantal dingen die daaronder vallen. Zo hoef je geen aandacht meer te geven aan dingen waar je toch geen energie van krijgt. Een stapel tijdschristen op tafel kan heel gezellig staan, maar als je er het gevoel van krijgt dat je deze telkens nog door moet nemen is dit waarschijnlijk iets wat je uit te leven kunt schrappen. Op het moment dat je de stapel hebt weggedaan kan het zomaar zijn dat je ineens heel veel lucht en ruimte ervaart.

Het is dus belangrijk om te weten dat geldt dat je er niet veel aan hebt om te weten wat je belangrijk vindt, als je er niets mee doet. Een deel van een minimalistisch leven is dat je aandacht alleen is gericht op spullen en activiteiten die je belangrijk en betekenisvol vindt.

Waarom minimalisme?

Nu je een beter idee hebt van minimalisme en wat erbij komt kijken, kan het zijn dat je de vraag stelt waarom mensen een minimalistisch leven (willen) leiden. Hieronder vier van de meest opvallende voordelen die mensen met een minimalistisch leven ervaren.

Voordeel 1 van minimalisme: Meer tijd

Minimalisme

Hoe meer spullen je hebt, hoe meer tijd je moet besteden aan het organiseren van dit alles. Denk hierbij aan schoonmaken, opruimen, onderhouden en repareren. Als je minder spullen hebt, dan houd je meer tijd en energie over voor andere dingen. Dingen die je waarschijnlijk belangrijker of leuker vindt dan het organiseren van je spullen.

Ook het verminderen van activiteiten die niet echt belangrijk zijn, geeft je meer tijd om je te richten op dingen die voor jou wel echt belangrijk zijn. Zo voorkom je bovendien dat je tijd moet inplannen om hier weer bij van te komen.

Als laatste, betekenen minder spullen ook minder afleiding. Dit zorgt voor meer focus. Hierdoor ben je waarschijnelijk sneller klaar met taken die echt moeten en heb je dus meer tijd over voor andere dingen.

Voordeel 2 van een minimalistisch leven: Kleinere impact op het milieu

Je voetafdruk op het milieu wordt automatisch kleiner als je minder spullen hebt en koopt. Spullen zijn namelijk een van de grootste bronnen van een negatieve milieu impact per individueel persoon. Vooral het kopen van veel ‘wegwerpspullen’ heeft een enorme invloed. Denk hierbij aan kleding die je slechts enkele keren draagt. Of aan bijvoorbeeld het hebben van veel meubels in huis. De productie van al deze spullen kost namelijk grondstoffen. Door een minimalistische levensstijl na te streven ga je deze negatieve impact in ieder geval zoveel mogelijk tegen.

Heb je wel nieuwe spullen nodig die echt niet tweedehands verkrijgbaar zijn? Zorg dan dat je iets aanschaft waarbij rekening is gehouden met de impact op het milieu. Of compenseer je aankoop met bijvoorbeeld de aanplant van bomen, waarmee wereldwijde ontbossing wordt tegengegaan. Dit is niet de oplossing voor de algehele probleem, maar draagt wel bij aan het behoud van onze aarde in het geval je er echt niet omheen komt om iets (online) te kopen.

Voordeel 3 om minimalist te zijn: Geld besparen

Minder spullen staat gelijk aan minder onnodig geld uitgeven. Als je minder spullen hebt dan hoef je namelijk minder geld uit te geven om ze aan te schaffen én te onderhouden. Maar ook activiteiten die minimalisten niet meer doen besparen hen geld.

We benadrukken hierbij dat het gaat om het onnodig uitgeven van geld. Door bewust bezig te zijn met de producten die je koopt kan het zijn dat je bij de initiele aankoop meer uitgeeft. Wellicht dat je iets meer geld besteedt aan een product bij de aanschaf, bijvoorbeeld omdat dit van betere kwaliteit is. Zo bespaar je over een langere tijd alsnog, bijvoorbeeld op reparatie of vervanging.

Voordeel 4 voor minimalsime: Tevredenheid, waardering en mentale rust

Omdat je bewuster kiest voor wat je wel en niet wilt hebben in je leven, ben je als minimalist over het algemeen meer tevreden met wat je hebt en doet. Ook waardeer je deze dingen en activiteiten waarschijnlijk veel meer, doordat je er bewust aandacht aan geeft. Veel minimalisten investeren dan ook in producten van hoge kwaliteit die langer meegaan en beter functioneren. Het is immers de bedoeling dat je er langere tijd mee opgescheept zit, dus dan wil je wel dat het je gelukkig maakt.

Een vol huis spullen en een agenda vol activiteiten kunnen een bron van stress zijn. Als je het gevoel hebt over te lopen is schrappen een goede optie. Minimalisten voelen vaak meer rust in hun hoofd, omdat ze minder spullen om zich heen hebben en een minder volle agenda hebben. Zo lekt er geen energie naar onnozele dingen. Hierdoor ervaar je tevredenheid, waardering en mentale rust.

Duurzaam minimalisme

Het verschil tussen minimalisme en duurzaam minimalisme

Nu je weet wat minimalisme inhoudt, willen we nog even kort ingaan op het verschil tussen minimalisme en duurzaam minimalisme. Zoals hierboven al aangegeven, is minimalistisch leven automatisch duurzamer op het vlak van consumeren omdat er minder spullen worden gekocht. Aan de andere kant geldt ook dat een minimalistisch leven niet automatisch een duurzaam leven op elk vlak is.

Een minimalistisch leven zegt namelijk niets over heel veel aspecten van het leven die wel degelijk invloed hebben op jouw directe milieu impact. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Wel of niet vliegen en met de auto gaan?
  • Afval scheiden?
  • Boodschappen lokaal kopen?
  • Je boodschappen met minder verpakkingen kopen?
  • Minder lang douchen?
  • Minder vlees eten en meer seizoensgebonden groenten eten?

Minimalisme zegt niets direct over deze punten, want het heeft in principe niets te maken met het aantal spullen en activiteiten dat je in te leven hebt. Bij duurzaam minimalisme draait het dus nóg meer om de keuzes die je maakt. Naast het bewust kiezen voor een product of activiteit kijk je ook naar de impact hiervan.

Om het verschil tussen minimalisme en duurzaam minimalisme nog meer duidelijk te maken, geven we hieronder twee voorbeelden.

Duurzaam minimalisme – Hoe ga je met afval om?

Wat doet ieman met de spullen die een minimalist weg doet wanneer hij of zij ‘ontspult’? In plaats van alles bij het restafval te gooien, kiest een duurzame minimalist er bewust voor om het de spullen te verkopen, doneren, naar de kringloop te brengen of weg te geven als dat kan. Als het kapot of vies is, zorgt een duurzame minimalist ervoor dat het in de juiste afvalbak terecht komt zodat het eventueel kan worden gerecycled.

Bewust duurzaam – Hoe is je koopgedrag?

Wanneer een minimalist wel spullen aanschaft, letten ze dan op hoe duurzaam hun keuze is? Als een niet-duurzame minimalist een nieuwe broek wil kopen kan diegene in principe overal terecht. Een duurzame minimalist daarentegen gaat voor een tweedehands optie of gaat eerst onderzoeken hoeveel impact de productie van de broek heeft gehad voordat ze hem aanschaffen.

Minimalisme & duurzaam minimalistisch zijn

Een minimalisme levensstijl is dus wel een stapje richting duurzaamheid, door de vermindering in consumptie. Maar aan de andere kant zijn er naast minder consumeren meer aspecten in gedachten te houden wanneer men een duurzaam leven wil leiden.

Concluderen, als duurzame minimalist zet je dit stapje extra. Dan focus je niet alleen op wat je allemaal in je leven hebt, maar ook hoe dit tot stand is gekomen en of je hiervan gelukkig wordt.

Wil je nog meer weten over minimalisme? Er is een interessante documentaire gemaakt, genaamd: “Minimalism”:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *