Wat is een capsule wardrobe en hoe stel ik er een samen?

Capsule wardrobes zijn de laatste jaren erg in geworden. Sommige mensen maken er gebruik van voor duurzaamheid, om meer minimalistisch te leven, of om tijd te besparen. Anderen vinden het gewoon leuk om zichzelf uit te dagen meer met minder te kunnen doen. Maar wat is een capsule wardrobe eigenlijk, wat zijn de voordelen en hoe zet je er zelf een in elkaar?

Een capsule wardrobe: Wat houdt dat eigenlijk in?

Een capsule wardrobe is een collectie van onmisbare kledingstukken die niet modegevoelig zijn en je goed met elkaar kan combineren. Het kan een seizoen, een half jaar, of een heel jaar gebruikt worden. De meeste mensen doen het per seizoen. 

Het idee is dat je aan het begin van het seizoen je kledingkast samenstelt, bestaande uit ongeveer 37 kledingstukken. Ondergoed, sportkleding, pyjama’s en accessoires tellen niet mee in het aantal, maar schoenen meestal wel. Nadat je een capsule wardrobe hebt samengesteld, draag je alleen nog maar die kledingstukken voor het gehele seizoen. Het is dus ook de bedoeling dat je verder niets nieuws koopt. Omdat je de kledingstukken goed met elkaar kan combineren heb je zo met 37 stuks al ongeveer 80 verschillende outfits!

Kort samengevat: Een capsule wardrobe is een seizoensgebonden, minimalistische kledingkast bestaande uit ongeveer 37 items met alleen je favoriete stukken die goed met elkaar te combineren zijn.

Waarom een capsule wardrobe?

De gemiddelde Nederlander heeft 173 kledingstukken in zijn of haar kast hangen, waarvan ongeveer 50 items minder dan 1 keer per jaar worden gedragen. Er zijn verschillende redenen om minder kleding in je kast te willen. Wij hebben het internet doorzocht om de redenen voor het gebruiken van een capsule wardrobe te verzamelen. De specifieke blogs en sites die we hebben gebruikt als inspiratie kun je vinden onderaan deze post. We hebben gevonden dat de meeste redenen te maken hebben met de volgende punten:

  • Organisatie
  • Duurzaamheid
  • Geld
  • Stijl
  • Mentale welzijn

Veel mensen met een capsule wardrobe geven aan dat het hen heeft geholpen om hun kledingkast beter te organiseren. Het geeft meer overzicht, wat aankleden makkelijker maakt en veel tijd bespaart! Zo heb je meer tijd voor dingen die er echt toe doen. Ook zeggen mensen dat het hun leven simpeler maakt en meer rust in hun hoofd heeft gegeven. Het heeft dus ook mentaal positieve effecten.

Een capsule wardrobe is ook goed voor het milieu en je portemonnee. Je koopt namelijk minder en investeert in kleding van goede kwaliteit dat langer mee gaat. Zo gooi je minder vaak kleding weg, wat afval scheelt, en steun je niet de vervuilende fast fashion industrie.

Het gebruik van een capsule wardrobe helpt ook bij het ontdekken van een eigen stijl. Dat helpt weer bij je zelfvertrouwen, omdat je blij bent met je outfits en je er goed in voelt!

Je zou misschien denken dat het hebben van een vast aantal kledingstukken beperkend voelt. Echter, volgens Mariëlle van The Green Guide, die al sinds 2018 gebruik maakt van een capsule wardrobe, is het juist niet beperkend maar bevrijdend!

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Hoe zet ik mijn eigen capsule wardrobe in elkaar?

Voordat je begint met een capsule wardrobe raden we aan je een tijdje te verdiepen in jouw stijl. Om je te helpen kun je bijvoorbeeld gebruik maken van sites zoals Instagram of Pinterest.  Door eerst na te denken over wat je wilt, wordt het samenstellen van je kledingkast een stuk gemakkelijker.

Opruimen

Om te beginnen met het opbouwen van jouw capsule wardrobe, is het nodig eerst je huidige kledingkast af te bouwen. Het is het beste om te beginnen met een lege kledingkast. Leg je sportkleding, pyjama’s, ondergoed, sokken en accessoires apart, want die tellen niet mee.

Sorteren

Sorteer nu de rest van je kleding en schoenen in verschillende stapels. Begin met de volgende drie stapels:

  • Stapel 1: Deze kledingstukken wil je zeker wel houden
  • Stapel 2: Deze kledingstukken wil je misschien houden
  • Stapel 3: Deze kledingstukken wil je zeker niet houden

Alle kleding en schoenen in stapel 3 kun je nu alvast wegleggen. Later kun je deze doneren, naar de kringloop brengen of in de textielbak gooien als ze niet meer netjes zijn. Stapel 2 leggen we even apart.

Neem nu alles van stapel 1 en verdeel het in nieuwe stapels gebaseerd op wat voor kledingstuk het is. Leg de stapels eventueel op volgorde per seizoen, denk hierbij aan de dikte van de stof en de lengte van het item. Zo hou je als het goed is stapels over met de volgende categorieĂ«n:  

  • Broeken
  • Rokken
  • Shirts
  • Truien/vesten
  • Overhemden/blouses
  • Schoenen

Controleer of er kledingstukken uit stapel 1 en 2 zijn die op het moment echt niet in seizoen zijn. Deze kun je apart bewaren.

Samenstellen

Tel nu hoeveel kleding je hebt in elke categorie. In totaal doel je op ongeveer 37 kledingstukken, met een goede balans in de verschillende categorieën. Controleer of je nog kledingstukken mist in een bepaalde categorie en vul die aan met items uit stapel 2. Als je nog ruimte hebt voor meer items, kun je die ook met stapel 2 aanvullen. Deze manier helpt je om te kiezen welke items uit stapel 2 je wel en niet wilt houden.

Alle items uit stapel 2 die nu nog over zijn kunnen samen met stapel 3 mee. Als er nu nog een item mist kun je die nog aanschaffen. Maar op het moment dat je capsule wardrobe compleet is, is het de bedoeling dat je de rest van het seizoen niet meer shopt.

Leuke en handige bronnen!

Onderstaande bronnen hebben ons geĂŻnspireerd tijdens het schrijven van dit artikel. Als je nog verlangt naar meer informatie, de ervaringen van anderen wilt lezen, of je wilt laten inspireren check dan deze bronnen!

The Green Guide van Mariëlle, die sinds 2018 gebruik maakt van een capsule wardrobe. Ze deelt op haar blog en YouTube kanaal veel tips over het onderwerp.

Growthinkers van Jelle schrijft over de voordelen van een capsule wardrobe. Hij gebruikt het om de impact van zijn kledingkast te minimaliseren.

hetkanWEL heeft een korte en duidelijke uitleg over wat een capsule wardrobe is en hoe je hem zelf kan samenstellen.

Gewoon Lekker Groen van Sarra schrijft over haar ervaring tijdens het in elkaar zetten van een capsule wardrobe.

Minimalist Dutchie Anja post regelmatig nieuwe updates over haar capsule wardrobe. Ze heeft inmiddels al meer dan 30 posts over het onderwerp!

My Green Closet van Erin draait, zoals je aan de titel kan zien, helemaal om een duurzame kledingkast. Ook zij maakt gebruik van de capsule wardrobe en deelt haar ervaring op haar blog en YouTube kanaal.

The Essential Man deelt zijn ervaring met een minimalistische wardrobe, die een alternatief biedt voor een capsule wardrobe. Check hem als je geĂŻnteresseerd bent om te zien wat hij doet!

EĂ©n reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *