Sluipverbruik verminderen

Sluipverbruik verminderen doe je zo

Tegenwoordig verbruiken we veel energie zonder dat we dat merken. Dat is natuurlijk zonde. In dit artikel leggen we je uit wat dit ‘sluipverbruik’ precies is. Ook vind je voorbeelden van sluipverbruik én tips voor sluipverbruik verminderen.

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik is het verbruik van elektriciteit zonder dat je het merkt of er voordeel uit haalt. Veel apparaten verbruiken stroom, ook wanneer ze niet in gebruik zijn. Denk hierbij aan de TV, maar ook aan je koffiezetapparaat of oplader van je mobiel. Vaak verbruiken deze apparaten nog energie omdat ze nog in het stopcontact zitten. Met name oudere apparaten hebben hier last van. 

Voorbeelden van apparaten die ongemerkt energie verbruiken

  • Printers: Vaak blijft deze onnodig lang aan staan na het printen.
  • Magnetrons: Het schermpje dat je vertelt hoe laat het is, heeft ook energie nodig.
  • Opladers: Wie vergeet niet af en toe de oplader uit het stopcontact te halen nadat je mobiel is opgeladen?
Haal je stekker uit het stopcontact om sluipverbruik te verminderen

Sluipverbruik verminderen helpt in je portemonnee en het milieu

Nu vraag je je waarschijnlijk af: zoveel energie verbruikt dat schermpje van mijn magnetron toch niet? Dat klopt, maar al deze apparaten opgeteld verbruiken stiekem meer dan we denken. Zo toonden onderzoekers in 2011 aan dat 3 tot 14 procent van het energieverbruik van huishoudens in de EU door sluipverbruik komt. In Nederland hebben we het dan over ongeveer 450 kilowattuur per huishouden per jaar. En dat kost je al snel €90. Zonde!

Door nieuwe regels van de EU verbruiken nieuwere apparaten weinig tot geen energie meer als deze uit of in stand-by modus staan. Deze regels hebben echter geen invloed op bijvoorbeeld die oude magnetron in je keuken. Maar geen zorgen: wij hebben tips om jou te helpen om sluipverbruik te voorkomen.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Sluipverbruik verminderen: hoe werkt dat?

Er zijn ontzettend veel apparaten die energie verbruiken zonder dat je het merkt. Maar dat betekent dus ook dat je zelf veel kunt doen om sluipverbruik te voorkomen. Met de onderstaande tips kun je minder stroom verbruiken en houd je meer geld over voor leuke dingen.

1. Stekkers uit het stopcontact halen

Verminder sluipverbruik door gebruik van nieuwe apparaten

Dit is een van de beste manieren om sluipverbruik te voorkomen. En ook nog een van de makkelijkste. Haal de stekker van je apparaten uit het stopcontact als je deze niet gebruikt. Doe dit bijvoorbeeld als je weet dat je langere tijd weg gaat. Heb je geen zin om constant al je stekkers na te moeten gaan? Sluit ze dan aan op een stekkerdoos met een aan/uit knop. Voorkom sluipverbruik met slechts één druk op de knop. 

2. Let op je labels

Is het tijd om een nieuwe koelkast of televisie te kopen? Let dan op het energielabel. Nieuwe apparaten zijn al snel zuiniger dan oude apparaten, maar het kan geen kwaad om er extra op te letten. Dit kan namelijk enorm veel energie schelen. Door te kiezen voor een A+++ koelkast bespaar je het milieu en in je portemonnee.

3. Zet je apparaten uit

Uit gemak gebruiken we vaak de stand-by modus. Maar wil je sluipverbruik voorkomen, zet je apparaten dan uit. Want juist in de stand-by modus vragen apparaten nog energie, terwijl dit niet of nauwelijks het geval is als ze uit staan. Heb je geen uit-stand op je apparaat? Haal dan de stekker eruit of gebruik een stopcontact met aan-/uit-knop.

Sluipverbruik verminderen kan op veel eenvoudige manieren. Maar het kan natuurlijk zijn dat je je apparaten niet graag uit zet of dat je even geen nieuwe apparaten nodig hebt. En een keer de stekker uit het stopcontact vergeten te halen overkomt iedereen. Daarom zijn er ook een aantal hulpmiddelen die je verder kunnen helpen sluipverbruik te voorkomen.

Met welke hulpmiddelen kan ik sluipverbruik verminderen?

Wil je sluipverbruik verminderen, dan kun je ervoor kiezen om een bespaarstekker te kopen. Een bespaarstekker kun je tussen je apparaten en het stopcontact plaatsen. De bespaarstekker zorgt er dan voor dat je apparaten ook in de stand-by modus geen energie meer verbruiken.

Besparen met een stekker of slimme meter

Behalve een bespaarstekker kun je ook een slimme meter installeren. Een slimme meter geeft je een overzicht van het energieverbruik in huis. Zo spoor je snel de grote energieverbruikers op. Doordat je inzicht hebt in je energieverbruik, wordt sluipverbruik verminderen ook makkelijker.

Kies voor echt groene stroom

Wat je ook kunt doen, is overstappen van energieleverancier. Hierdoor bespaar je geen energie, maar je weet wel dat de energie die je gebruikt duurzaam is. Zo kun je tot wel 4 ton CO2 besparen!

Veel stroom in Nederland wordt verkocht als ‘groene stroom’, maar is dat helemaal niet. Veel Nederlandse bedrijven kopen certificaten voor groene stroom uit het buitenland. De stroom die ze hier verkopen, is echter hartstikke grijs. Gelukkig kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een leverancier die alleen écht groene stroom gebruikt.

Echt groene stroom afsluiten

Conclusie

Nu je weet wat sluipverbruik is, kun je eenvoudig minder stroom verbruiken. Dat is goed voor jou, je portemonnee en het milieu. 

Samenvattend, kun je eenvoudig sluipverbruik verminderen door: Haal de stekkers uit het stopcontact na gebruik, let op je labels en zet apparaten niet in de stand-by modus. Voorkom sluipverbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *