Duurzaam Thuiswerken

Duurzaam thuiswerken, zo doe je dat

Hoe kun je duurzaam thuiswerken? Hoe creëer je thuis een prettige werksfeer? Wij geven groene tips voor duurzame thuiswerkdagen. Voor een duurzaam huis, én een duurzame gezondheid. 

We staan op, klappen onze laptop open en gaan aan de slag. De nieuwe thuiswerkdag is begonnen. Steeds vaker werken we vanuit huis en dat moeten we niet onderschatten. Het kost veel energie: zowel elektriciteit in huis, als mentale en lichamelijke energie. 

Duurzaam thuiswerken: energie besparen in huis

We brengen meer tijd door in huis. De verwarming staat vaker aan en de lampen branden langer. Duurzaam thuiswerken? Neem dan allereerst je energieverbruik in huis onder de loep.   

Stekkers uit het stopcontact

Bij sluipverbruik gebruiken apparaten energie zonder dat jij daar voordeel van hebt. Bijvoorbeeld omdat de stekker ongebruikt in het stopcontact zit. Van de tv tot de föhn, van de waterkoker tot je telefoonoplader. Sluipverbruik sluipt erin.

Trek tijdens het thuiswerken alle stekkers uit de muur als je deze apparaten niet gebruikt. Laptop opgeladen? Dan kan de lader uit het stopcontact. Gebruik je jouw tweede monitor niet? Dan hoeft ‘ie ook niet aan de stroom. Zo bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar op je energierekening

Beperk je dataverbruik

Zet je camera uit om energie te besparen tijdens een call

Online werken kost veel stroom en data. We werken massaal in the cloud. Om je even uit de waan te halen: onze data hangt niet onschuldig in de wolken. Het wordt opgeslagen in grote datacenters, die heel veel energie verbruiken en CO2 uitstoten.

Je kunt jouw dataverbruik beperken op verschillende manieren. Als je gaat videobellen met collega’s kun je jouw camera beter uitschakelen en alleen met geluid vergaderen. Dat bespaart in Microsoft Teams minstens 75 procent aan data, in Zoom zelfs zo’n 90 procent. Ruim verder bijvoorbeeld je mailbox op en gooi ongebruikte bestanden in vergeten mapjes weg. 

Verwarming lager

De thermostaat in je woning staat waarschijnlijk een paar graden lager wanneer je naar kantoor gaat. Maar als je thuiswerkt, loeit de verwarming onafgebroken. 

Beperk je stookkosten door de radiatoren alleen open te draaien in de ruimten waar je werkt. Trek tijdens koudere dagen een extra trui aan en draai de verwarming ’s nachts een paar graden lager om energie te besparen. 

Kies voor duurzaam kantoormeubilair

Behoefte aan een ergonomische thuiswerkplek? Met een écht bureau en een fatsoenlijke bureaustoel? 

Richt je thuiswerkplek in met duurzaam kantoormeubilair. Ga voor tweedehands – de groenste keuze – of kijk op een meubelvergelijkingsplatform zoals Furn.nl. Daar filter je op duurzaamheid van verschillende meubels. Zo werk jij straks ergonomisch én verantwoord.

Zet lampen vaker uit

In huis staan vaak ongemerkt lampen aan. Ook in kamers waar het niet per se nodig is. Da’s tenslotte gezellig, met die sfeerlampjes op de achtergrond. Maar wist je dat je veel energie bespaart door ze wél even uit te schakelen? Zo’n 14 procent van je stroomverbruik gaat namelijk op aan verlichting. Kamer uit, licht uit. Dat loont al snel op je energierekening. 

Herbruikbaar notitieboekje

Gebruik een uitwisbaar notitieboekje

Lijstjes hier, lijstjes daar. Maak vanaf nu duurzaam aantekening met een uitwisbaar notitieblokje en voorkom onnodige papierverspilling. Schrijf pagina’s vol en wis de tekst daarna gewoon weer uit. Handig en duurzaam.

Tip: Correctbook maakt uitwisbare notitieboekjes. In ruil voor iedere verkoop voorziet de organisatie bovendien kinderen in ontwikkelingsgebieden van schrijfmateriaal.

  Versier je thuiskantoor met planten

  Groen maakt gelukkig. Een goede reden om je thuiskantoor met planten te versieren! Voordat je naar het tuincentrum rent, overweeg eens om een plant te adopteren. In Nederland zijn diverse plantenasiels. Bijvoorbeeld Plant voor Plant in Maarssen, of Het Plantenhuis in Utrecht. 

  Meer tijd voor duurzaamheid

  Geen woon-werkverkeer meer, dus niet meer in de file. Dat bespaart een hoop CO2 én een hoop tijd. De minuten of uren die jij normaal kwijt bent aan reistijd, kun je nu investeren in een groener leven. 

  Laat jouw pakketjes voortaan bezorgen bij een ophaalpunt en maak er een ommetje van. Of fiets bijvoorbeeld eens naar de biologische supermarkt op het moment dat je voorheen van werk naar huis reed.

  Maak duurzame keuzes

  Bepaalt de kantoorkantine wat jij op een werkdag eet? Nu ligt de bal bij jou. Maak groene keuzes voor een duurzame thuiswerkdag. Schotel jezelf een vegetarische of vegan lunch voor, zet verantwoord geproduceerde koffie en kies voor kruidenthee uit eigen land. 

  Check voor een eerlijk bakkie het Futureproof Coffee Collective. In dit collectief werken twintig koffiebedrijven samen aan een eerlijke koffieprijs. Daarin zijn de sociale- en milieukosten doorgerekend, zoals een leefbaar loon voor koffieboeren en een milieuvriendelijke productie. 

  Duurzame koffie zetten

  Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

  Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

  Voor jezelf zorgen is ook duurzaam thuiswerken

  Duurzaam thuiswerken gaat verder dan energie besparen en milieubewuste keuzes maken. Het gaat ook over je gezondheid. Want alleen als je goed voor jezelf zorgt, houd je het thuiswerken vol. En dat maakt het duurzaam. 

  Houd voldoende pauzes

  Op kantoor lopen we van ons bureau naar de vergaderruimte, naar het koffiezetapparaat en weer terug. In huis werk, bel en vergader je op dezelfde plek.

  Het wordt vaak gezegd, maar het is écht belangrijk: houd voldoende pauzes. In de ideale situatie sta je iedere 45 minuten een keer op van je stoel. Haal een glas water, een kop koffie of loop gewoon een rondje door de kamer. Dat is een stuk beter voor je lichaam en geest.

  Wandelvergaderingen

  Lopend vergaderen is effectief. Door de lichamelijke beweging activeer je je brein. Grote kans dat je zo mooie ideeën uit je mouw schudt. Doe je telefonische vergaderingen daarom lekker tijdens het wandelen. Frisse neus, een helder hoofd en creatieve oplossingen.

  Neem pauzes en loop naar je thuiskantoor

  Doe alsof je forenst

  Gebruik je gebruikelijke reistijd om in beweging te komen. Fietste je voorheen naar kantoor? Wandel dan een blokje om voordat je thuis aan je bureau schuift. Of fiets een rondje door de buurt. Goed voor je lichamelijke beweging en mentale rust. 

  Bewaak je werk-privé balans

  Het werkleven dringt langzaam door in de privésfeer nu we veel thuiswerken. Dat gebeurt soms ongemerkt. Voor je het weet, app je met je collega’s terwijl je met je gezin aan de keukentafel zit. Niet zonder risico’s, want als je werk-privé balans vervaagt, neemt ook het risico op burnouts toe.

  Bewaak je grenzen daarom goed. Je werktelefoon mag na kantooruren uitgeschakeld. Vergeet ook niet je e-mailnotificaties uit te zetten. Zo voorkom je dat je na werktijd getriggerd wordt om werkgerelateerde mails te lezen. 

  Duurzame werkomgeving: een goede keuze

  Een duurzame werkomgeving is goed voor jezelf en voor de wereld om je heen. Met hele kleine stapjes kun je er al voor zorgen dat je een groene en gezonde omgeving hebt. Zo zorgt een plant in huis niet alleen voor zuivere lucht, maar draagt deze ook bij aan je geluksgevoel. En er zijn veel meer dingen die je zelf kunt doen om een duurzame thuiswerker te zijn.

  Eén reactie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *