Seizoensgroenten

Hoe seizoensgroenten je keuken verrijken én verduurzamen

Het is bijna lente en dat betekent dat de natuur weer wat meer kleur krijgt. En dat betekent ook dat je bord weer wat meer kleur te zien krijgt. Wil je niet alleen een kleurrijk, maar ook duurzaam bord? Kies dan voor seizoensgroenten. Dit artikel vertelt je wat seizoensgroenten zijn, waarom ze belangrijk zijn, hoe je ze kunt vinden én hoe je er lekkere recepten mee kunt maken. 

Wat zijn seizoensgroenten?

Groente en fruit zijn ‘van het seizoen’ als ze in hetzelfde seizoen worden gegeten als dat ze geproduceerd zijn. Seizoensgroenten zijn vaak het meest duurzaam als ze van Nederlandse bodem komen. Maar ook groenten uit Europa kunnen een duurzame keuze zijn. Groenten die per vliegtuig vervoerd worden of uit een verwarmde kas komen zijn minder duurzame opties. 

Kies duurzaam, eet groenten en fruit die van dichtbij komen

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Een beter milieu begint bij je bord

Er zijn tal van redenen waarom seizoensgroenten een goede keuze zijn. Zo sluiten seizoensgroenten uit Nederland vaak aan op de vitaminen die je op dat moment nodig hebt. Ook zijn seizoensgroenten vaak verser dan groenten die niet van het seizoen zijn. Daarnaast hoeven veel van deze groenten niet geïmporteerd te worden, waardoor ze goedkoper zijn. En je steunt de lokale economie. 

Waarom seizoensgroenten een duurzame keuze zijn

Maar de belangrijkste reden die in dit artikel wordt toegelicht is het feit dat seizoensgroenten een manier zijn om een duurzamer dieet te volgen. Meer groente en fruit per maand eten in plaats van vlees en zuivel is sowieso een duurzame keuze.

Echter hebben groenten en fruit hebben ook een impact op het milieu. Zo worden veel groenten en fruit verbouwd in verwarmde kassen, verpakt in plastic en getransporteerd. Dit proces kost veel energie. Daarnaast verbruikt de landbouw veel water en bruikbare grond.

Seizoensgroenten kunnen een uitkomst bieden voor een deel van deze problemen.

Waar je op kunt letten bij het maken van een duurzame keuze

  1. Vervoer. Seizoensgroenten uit Nederland of Europa hoeven niet ingevlogen te worden. Dit scheelt veel uitstoot ten opzichte van producten die van buiten Europa komen.
  2. Teelt. De grond en omgeving waar groenten geproduceerd worden zijn ook van belang. Zo kan het duurzamer zijn om een groente uit Europa die gekweekt is op akkerbouw te kopen dan een Nederlandse groente die gekweekt is in een kas. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die oesterzwammen produceren op basis van koffiedik
  3. Verpakking. Vaak wordt een plastic verpakking bestempeld als slecht voor het milieu. Dit is niet altijd terecht. Als de verpakking namelijk voedselverspilling kan voorkomen, kan het een goede uitkomst zijn als duurzame keuze.
  4. Biologisch. Biologische groenten zijn niet per definitie beter dan andere groenten. Het positieve aan biologische groenten is dat er geen pesticiden voor worden gebruikt. Het nadeel is dat het grondgebruik vaak minder efficiënt is. 

Hoe kies ik seizoensgroenten?

Je weet nu wat seizoensgroenten zijn en waarom ze belangrijk zijn. Maar je kunt moeilijk elke groente in de supermarkt gaan checken met behulp van dit artikel, toch? Gelukkig zijn daar uitkomsten voor.

Zo zijn er veel websites die een goede seizoensgroenten kalender hebben, waarop je per maand kunt zien welke groente een duurzame keuze zijn. In maart kunnen we bijvoorbeeld gaan genieten van raapstelen, pastinaak en koolraap uit Nederland. De seizoensgroenten van april zijn witte kool en rabarber.

Seizoensgroenten maart, april en mei

Om je op weg te helpen alvast een aantal lekkere groente voor in de lente. De seizoensgroenten die je in maart, april en mei tegen kunt komen zijn:

  • Asperge
  • Rabarber 
  • Spinazie
  • Tomaat
  • Witte kool 
  • Wortelen
Seizoensgroenten lente

Groenten die altijd een duurzame keuze zijn

Maar wat als je dit artikel niet in de lente leest? Dan zijn er gelukkig nog een aantal groente die altijd een duurzame keuze zijn. De volgende groenten worden het hele jaar door lokaal verbouwd en zijn daarmee duurzaam in ieder seizoen:

  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Prei
  • Radijs
  • Rode kool
  • Tomaat
  • Wortelen
Wortelen zijn duurzame groenten in elke maand van het jaar

Seizoensgroenten recept

Heb je geen zin in specifieke groenten, maar wil je toch een duurzame keuze maken? Dan kun je voor een maaltijdbox kiezen. Aanbieders zoals De Krat en Ekoplaza houden bij het samenstellen van het menu zoveel mogelijk rekening met de groenten van de maand.

Of bekijk de pagina van het voedingscentrum, waarop allerlei lekkere en duurzame recepten zijn verzameld. Een stoofpot met pastinaak en witte bonen is bijvoorbeeld een heerlijke en goede keuze in maart. Dit seizoensgroenten recept is een verrassende combinatie van pastinaak, winterwortel en prei.

Duurzame keuze bij fruit & groente kopen

We noemden al vier tips waar je op kunt letten bij het maken van een duurzame keuze. Bijvoorbeeld letten op het soort vervoer, de teelt, de verpakking en of het biologisch geteeld is.

Daarnaast is het ook goed om op de volgende aspecten te letten bij het kopen van groente en fruit:

  • In de winter vers, zacht fruit kopen is doorgaans geen goede keuze, omdat deze vaak zijn ingevlogen of uit een kas komen. Kies in plaats daarvan appels of peren, die zijn vaak binnen Europa geproduceerd. Hard fruit is sowieso een betere keuze omdat deze minder verpakkingsmateriaal nodig hebben. 
  • Keurmerken kunnen je de weg wijzen naar een duurzame keuze – zowel voor mens als milieu. Een bekend keurmerken is het Eko-keurmerk.
  • Voorkomen is beter dan genezen. Als je verpakte groenten koopt zodat je deze niet weg hoeft te  gooien, is dat beter dan onverpakte groente weggooien. Mocht je toch groente of fruit over hebben, dan kun je deze invriezen of er een lekkere smoothie van maken. 

Mocht je nog meer willen weten, Milieucentraal heeft een speciale pagina voor seizoensgroenten. Hier vind je nog veel meer andere informatie die je kunt meenemen bij je keuze voor duurzame groente. 

Tot slot over seizoensgroente

Na het lezen van dit artikel weet je wat seizoensgroenten zijn én waarom deze goed zijn voor het milieu. Hopelijk heb je ook wat inspiratie opgedaan om lekker de keuken in te gaan en gerechten met echte seizoensgerechten te maken. Je hebt in ieder geval een goed beeld wat voor groenten en fruit je per maand kunt kiezen als je wat duurzamer wilt eten. Aan tafel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *