Waterbesparende kraan

Waterbesparende kraan: slimme & duurzame keuze voor in huis

Een waterbesparende kraan kan net als een waterbesparende douchekop een snelle en efficiënte toepassing in je huis zijn waarmee je op jaarbasis enorm bespaart. In zowel je portemonnee als voor het milieu.

Als bewuste consumenten streven we ernaar om milieuvriendelijke keuzes te maken. En een van de gebieden waar we een groot verschil kunnen maken, is in onze badkamers en keukens. Hier komen waterbesparende kranen in beeld. In dit artikel gaan we dieper in op wat waterbesparende kranen zijn, hoeveel water je kunt besparen, wat een waterbesparende keukenkraan inhoudt en waar je op moet letten bij het kopen van deze milieuvriendelijke kranen.

Wat doet een waterbesparende kraan?

Een waterbesparende kraan is een slimme toevoeging aan je duurzame badkamer of keuken. De kraan is ontworpen om water te besparen zonder dat dit ten koste gaat van de waterdruk en de prestaties. Hoe werkt dat dan? Het geheim zit hem in de kraankop, ook wel bekend als de waterbesparende kraankop.

Geavanceerde technologie

Deze waterbesparende kraankoppen zijn uitgerust met geavanceerde technologieën die lucht met het water vermengen voordat het uit de kraan stroomt. Het resultaat is een krachtige straal water die aanvoelt als een volle stroom, maar met aanzienlijk minder waterverbruik.

Efficiënt waterverbruik

De sleutel tot deze efficiëntie is de aerator, een klein apparaatje in de kraankop dat het water verrijkt met lucht. Hierdoor lijkt het alsof je dezelfde hoeveelheid water gebruikt als voorheen, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. Dit betekent dat je kunt genieten van een heerlijke douche, je handen kunt wassen of groenten kunt spoelen, allemaal met een gerust hart dat je bijdraagt aan waterbesparing.

Uiteraard ben je het meest efficiënt als je korter doucht.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Vergelijk waterbesparende kranen

Hoeveel bespaart een waterbesparende kraan?

Nu je weet hoe een waterbesparende kraan werkt, vraag je je wellicht af hoeveel water je kunt besparen. Het antwoord is: aanzienlijk! Laten we eens kijken naar enkele cijfers.

Gewone vs waterbesparende douchekraan

Een standaard douchekraan verbruikt gemiddeld 12 tot 15 liter water per minuut. Een waterbesparende douchekraan kan dit verbruik verminderen tot slechts 6 tot 9 liter per minuut, afhankelijk van het model. Als je dagelijks 5 minuten korter doucht met een waterbesparende douchekraan, kun je jaarlijks honderden liters water besparen.

Gewone vs waterbesparende wastafelkraan

Dit geldt niet alleen voor douches, maar ook voor wastafelkranen en keukenkranen. Waterbesparende wastafelkranen kunnen het waterverbruik met ongeveer 30% verminderen, terwijl waterbesparende keukenkranen vergelijkbare besparingen bieden.

Waterbesparende mengkraan in de badkamer

Denk eens aan de impact van deze besparingen op de lange termijn, zowel voor je waterrekening als voor het milieu. Water is een kostbaar goed, en door er zuinig mee om te gaan, kunnen we een positief verschil maken.

Wat is een waterbesparende keukenkraan?

Een waterbesparende keukenkraan is specifiek ontworpen voor gebruik in de keuken. Net als andere waterbesparende kranen, maakt ook deze gebruik van geavanceerde technologieën om water te besparen zonder concessies te doen aan de prestaties.

In de keuken wordt vaak veel water verbruikt bij activiteiten zoals afwassen, groenten wassen en potten vullen. Een waterbesparende keukenkraan kan het waterverbruik aanzienlijk verminderen, terwijl je toch een krachtige straal water hebt om deze taken efficiënt uit te voeren. Dankzij de aerator in de kraankop wordt lucht met het water vermengd, wat resulteert in een sterke straal met minder water.

Waterbesparende keukenkraan in zwart

Je hebt waterbesparende keukenkranen in verschillende modellen. Van ‘standaard’ mengkraan tot eentje met uittrekbare waterkop.

Waar moet je op letten als je een kraan koopt?

Als je overweegt om een waterbesparende kraan aan te schaffen voor je badkamer of keuken, zijn er enkele belangrijke overwegingen om rekening mee te houden:

1. Waterbesparingstechnologie

Controleer of de kraan is uitgerust met waterbesparende technologieën, zoals een aerator in de kraankop. Dit zorgt ervoor dat je daadwerkelijk water bespaart zonder dat dit merkbaar is tijdens het gebruik. Zo bespaar je water, maar kun je ook niet genieten van een stevige straal.

2. Waterdruk

Zorg ervoor dat de waterdruk van de kraan geschikt is voor jouw behoeften. Sommige waterbesparende kranen zijn speciaal ontworpen om een krachtige straal te leveren, zelfs bij lage waterdruk, wat ideaal kan zijn als je thuis te maken hebt met een waterdruktekort.

3. Materialen en duurzaamheid

Bekijk de materialen waaruit de kraan is gemaakt. Roestvrij staal en massief messing zijn duurzame opties die lang meegaan en bestand zijn tegen corrosie. Dit verlengt de levensduur van de kraan en heb je een grotere kans dat je de kraan niet alweer over een paar jaar hoeft te vervangen.

4. Certificeringen

Controleer of de kraan voldoet aan relevante milieucertificeringen, zoals het WaterSense-label in de Verenigde Staten of het Europese Ecolabel. Deze certificeringen garanderen dat de kraan aan strenge milieunormen voldoet.

5. Stijl en design

En vergeet natuurlijk ook niet naar het esthetische aspect te kijken. Kies een kraan die past bij de stijl van je badkamer of keuken, zodat het een naadloze aanvulling wordt op het decor. Tegenwoordig heb je waterbesparende kranen in allerlei modellen en kleuren, dus je hoeft niet bang te zijn dat deze niet bij je duurzame badkamer past.

Concluderend kunnen we zeggen dat een waterbesparende kraan niet alleen een slimme keuze is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door minder water te gebruiken zonder in te leveren op prestaties, kun je aanzienlijke besparingen realiseren op je waterrekening. Bovendien draag je bij aan een duurzamere toekomst door bewuster om te gaan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *