Korter douchen bespaart energie, water en geld

Korter douchen: bespaar energie en water. Inclusief 5 handige tips

Korter douchen is een eenvoudige, maar effectieve manier waarop we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst. Dit bespaart zowel energie al water, twee kostbare bronnen die we moeten koesteren op deze aardbol. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp korter douchen. En laten we zien hoe deze kleine verandering in onze dagelijkse routine een groot verschil kan maken voor het milieu. Inclusief 5 handige tips om zelf ook direct een minder lange douchebeurt te nemen.

Waarom minder lang onder de douche?

Dat het beter is om minder lang te douchen ligt voor de hand. Ook Milieudefensie geeft als tip dat je door één minuut minder lang onder de douche te staan al gauw duizenden liters water per jaar kunt besparen. Maar waarom is dit nou zo’n goede stap? Hoeveel scheelt het eigenlijk qua energie, water en in je portemonnee?

Wat scheelt 1 minuut korter douchen?

Laten we beginnen met een simpele vraag: wat scheelt het om slechts één minuut korter te douchen? Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet veel, maar de impact ervan is groter dan je zou denken. Gemiddeld gebruikt een persoon ongeveer 10 tot 15 liter water per minuut onder de douche. Dit betekent dat als je één minuut korter doucht, je al snel 10 tot 15 liter water bespaart.

Water en energie besparen

Maar het gaat niet alleen om water. Minder lang onder de warme waterstraal staan betekent ook minder energieverbruik. De meeste douchesystemen verwarmen namelijk het water en het opwarmen van water kost energie. Als je 1 minuut korter doucht, bespaar je dus ook op de energie die nodig is om dat water op de gewenste temperatuur te brengen. Kortom, 1 minuut korter douchen leidt tot zowel water- als energiebesparing.

Hoe kun je korter douchen?

Nu je begrijpt waarom korter douchen belangrijk is, laten we eens kijken hoe je dit praktisch kunt realiseren. Een kortere douchebeurt hoeft geen afbreuk te doen aan je wellness-ervaring. Hier zijn enkele tips om dit te bereiken:

1. Stel een timer in

Een eenvoudige timer kan je helpen bij het beperken van je douchetijd. Zet de timer op je telefoon of gebruik een zandloper in de badkamer om jezelf eraan te herinneren dat het tijd is om uit de douche te stappen. Tegenwoordig zijn er ook douchewekkers verkrijgbaar die je gemakkelijk door middel van een zuignop in de je douchecabine ophangt.

  2. Kies voor snellere douches of ga voor koud

  Soms douchen we langer dan nodig omdat we genieten van het warme water. Probeer echter snellere douches te nemen en je zult merken dat je even fris en schoon kunt worden in minder tijd.

  Een extra tip om daadwerkelijk sneller te douchen is om te kiezen voor koud douchen. Vaak geniet je door de warme straal, maar wist je dat er enorm veel voordelen zitten aan koud douchen? Naast water- en energiebesparing zorgt koud douchen ook voor een goede bloedsomloop en energiekick in de ochtend.

  Koud douchen - sta minder lang onder de straal

  3. Gebruik een waterbesparende douchekop

  Een waterbesparende douchekop is een uitstekende investering voor iedereen die wil besparen op water en energie. Deze douchekoppen verminderen de waterstroom zonder dat je het verschil merkt in waterdruk. Hierdoor kun je korter douchen zonder comfort op te geven.

  4. Zet de douche uit tijdens het inzepen

  Een andere gewoonte die je kunt ontwikkelen, is het uitzetten van de douche terwijl je jezelf inzeept. Op deze manier verspil je geen water terwijl je niet direct onder de straal staat.

  5. Stel een doucheschema op

  Maak een vast doucheschema voor jezelf en houd je eraan. Als je weet dat je maximaal vijf minuten hebt om te douchen, zul je efficiënter met je tijd omgaan.

  Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

  Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

  De kosten van douchen

  Het is nu duidelijk dat korter douchen water en energie bespaart. Maar wist je dat de besparing voor jouzelf ook al kan oplopen tot tientjes extra geld in je portemonnee?

  Wat kost het om 5 minuten te douchen?

  Laten we eens kijken naar de financiële kant. Hoeveel kost het eigenlijk om vijf minuten te douchen? De kosten zijn afhankelijk van je lokale energie- en waterprijzen, maar laten we een ruwe schatting maken. Hierbij gaan we al uit van de meest duurzame keuze, namelijk het gebruik van duurzame energie.

  Schatting kosten energie

  Stel dat je een elektrische boiler gebruikt om je water te verwarmen. Een gemiddelde elektrische boiler verbruikt ongeveer 3 kilowattuur (kWh) energie per dag. Als we aannemen dat je vijf minuten doucht, dan kost dit ongeveer 0,25 kWh aan energie. De gemiddelde prijs per kWh varieert, maar laten we zeggen dat het 0,20 euro per kWh is. Dit betekent dat een vijf minuten durende douche je ongeveer 5 cent aan energie kost.

  Schatting kosten water

  Wat water betreft, zoals eerder vermeld, gebruiken we gemiddeld 10 tot 15 liter water per minuut onder de douche. Bij vijf minuten douchen zou dat 50 tot 75 liter water zijn. Ook de kosten van water variëren sterk, maar laten we zeggen dat het 1 euro per 1000 liter is. Dit zou betekenen dat een vijf minuten durende douche je 5 tot 7,5 cent aan water kost.

  Samengevoegd kost een vijf minuten durende douche je dus ongeveer 10 tot 12,5 cent, afhankelijk van je lokale tarieven.

  Kies de juiste waterbesparende douchekop

  5 Handige tips om duurzaam te douchen

  Nu we de voordelen van korter douchen hebben besproken en hebben gekeken naar de kosten van douchen, laten we enkele handige tips delen om duurzamer te douchen:

  • Gebruik een waterbesparende douchekop. Een van de meest effectieve manieren om water en energie te besparen tijdens het douchen is het installeren van een waterbesparende douchekop. Deze douchekoppen verminderen de waterstroom zonder dat je het comfort van je douche hoeft op te geven.
  • Stel een timer in. Een timer kan je helpen bij het beperken van je douchetijd. Het is een eenvoudige en effectieve manier om bewust te worden van hoe lang je onder de douche staat.
  • Douchepauzes. Overweeg om korte pauzes in te lassen tijdens het douchen, bijvoorbeeld terwijl je je inzeept. Op deze manier kun je water besparen zonder dat je jezelf ongemakkelijk hoeft te voelen.
  • Verwarm water efficiënt. Als je water moet verwarmen voordat je gaat douchen, zorg er dan voor dat je boiler goed is ingesteld. Houd de temperatuur niet hoger dan nodig is, want dit bespaart niet alleen energie, maar voorkomt ook het risico op verbranding.
  • Bewustwording. Het belangrijkste is bewustwording. Denk na over je douchegewoonten en probeer ze te verbeteren. Elke kleine stap die je neemt om korter te douchen en water en energie te besparen, draagt bij aan een groenere planeet.

  Kortom, korter douchen is een eenvoudige maar krachtige manier om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Het bespaart niet alleen water en energie, maar ook geld op je rekeningen. Met de juiste gewoonten en aanpassingen aan je doucheroutine kun je deze kleine verandering makkelijk in je leven integreren. Laten we samen streven naar een groenere wereld met duurzame producten, beginnend bij ons dagelijkse douchegedrag. Elke druppel telt, elke minuut telt.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *