Waterbesparende douchekop en douche - tips en kopen

Water besparen? Neem een waterbesparende douchekop!

Een populaire manier van water- en energiebesparing is de waterbesparende douchekop. Je vindt ‘m steeds vaker terug in de Nederlandse huishoudens. De waterbesparende douchekop is gemakkelijk zelf te plaatsen en er is slechts een kleine investering voor nodig.

Wat is een waterbesparende douchekop, hoe werkt het en hoe veel bespaar je er mee? Wat zijn de kosten en wat zijn goede voorbeelden van waterbesparende douchekoppen? In dit artikel zul je alles te weten komen over de waterbesparende douchekop.

Vergelijk waterbesparende douchekoppen en douches

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Wat is een waterbesparende douchekop?

Een prachtige badkamer met douche

Een waterbesparende douchekop is een moderne douchekop waar onder druk, lucht met het water wordt vermengd. Een waterbesparende douchekop bespaart tijdens het douchen veel water vergeleken met een verouderde douchekop.

De waterbesparende kop gebruikt ongeveer 6 liter water per minuut terwijl een ‘gewone’ of een wat oudere douchekop wel 20 liter water per minuut kan gebruiken.

Als je een waterbesparende kop plaatst, zal je tot wel 35% besparen op de inkoop van drinkwater en natuurlijk ook op de energie die nodig is voor het opwarmen van het douchewater.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om korter onder de douche staan als je milieubewust bezig wil zijn. Korter douchen in combinatie met een waterbesparende douchekop, draagt ontzettend veel bij aan het verminderen van het waterverbruik, het energieverbruik  en aan het verminderen van het afvalwater, wat zeker ook meetelt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook geweldig voor je portemonnee! Wat let ons dus een waterbesparende douchekop aan te schaffen?

Wat bespaar je met een waterbesparende douchekop?

Met een waterbesparende douchekop bespaar je op het inkopen van je drinkwater en ook op de energie die nodig is voor het opwarmen van het douchewater. Je kan wel 10 liter water per douchebeurt besparen! Als gevolg hiervan is er ook minder afvalwater. We kunnen stellen dat er tijdens 10 minuten per dag douchen met de waterbesparende douchekop zo’n 20 m3 per jaar aan water bespaard wordt. Als je kijkt naar bijvoorbeeld sportcomplexen waar iedere douche ongeveer 30 minuten per dag gebruikt wordt, kan er zo’n 60 m3 water worden bespaard per jaar. Ook op aardgas bespaart men in dat geval dan 240 m3. Op deze manier kunnen we ook ons milieu iets minder belasten. Wel zo duurzaam.

Hoe werkt een spaardouchekop?

Door het design van de douchekop wordt de lucht onder druk met het water vermengd. De lucht zet uit op het moment dat de waterstraal de sproeier verlaat. Door die grotere druk verhoogt de watersnelheid en geeft de douchestraal meer comfort en een betere reiniging, ook bijvoorbeeld bij het uitspoelen van shampoo. Bij waterbesparende douchekoppen is de weerstand in de douchekop veel groter dan bij de normale koppen, er ontstaat dan ook een grotere druk in de slang dan bij een gewone douchekop. De doucheslang moet dus wel geschikt zijn voor die hogere druk: 300 tot 500 kPa.

Wat kost een waterbesparende douchekop?

De aanschafkosten van een waterbesparende douchekop kunnen variëren van vijftien euro tot over de honderd euro. Een betere waterbesparende kop die een tijd mee kan gaan zal rond de 40 euro kosten. De prijs hangt vooral af van het aantal gewenste liters per minuut, en van het design en het merk. Een waterbesparende kop van ongeveer 4,5 tot 5 liter kost ongeveer 55 tot 75 euro.

Er zijn zes doorstroom klassen: Klasse Z is de beste met een verbruik van slechts vier tot zeven liter per minuut, gevolgd door klasse A met een verbruik van zeven tot negen liter per minuut. Klasse S is gemiddeld, met een verbruik van negen tot 11,5 liter per minuut. Klasse B verbruikt van 11,5 tot 14,5 liter, klasse C van 14,5 tot 17 liter en D is de laagste klasse met een verbruik van 17 tot 22 liter per minuut. Als je een B, C of D-klasse douchekop hebt, doe je er zeker goed aan deze te vervangen door een waterbesparende douchekop. De gemiddelde terugverdientijd van een waterbesparende douchekop of een doorstroombegrenzer is minder dan 1 jaar.

Wat zijn de beste waterbesparende douchekoppen?

De volgende waterbesparende douchekoppen kunnen je wellicht interesseren:

  1. De Waterbesparende Douchekop | Douchekop | Chrome / Zilver voor slechts 14,99 euro. Je kan met deze waterbesparende douchekop tot wel 35% water per douchebeurt besparen! De kop heeft maar liefst 300 sproeigaten en er zit een super saver water functie in. Je kan door de hoge waterdruk evengoed genieten van een goede straal. De waterbesparende kop is eenvoudig te monteren en heeft een strak design. Een goedkope oplossing om de maandelijkse kosten te drukken. Op het douchecomfort hoeft in ieder geval niemand in te leveren!
  2. De Douchekop met slang – Regendouche – Handdouche – Waterbesparend – Milieuvriendelijk – Waterzuivering – Hogedruk heeft drie standen: De regenstand, met een zachte regenstraal, de jettingstand met een combinatie van krachtige en zachte stralen, en de massagestand die een sterke massagestraal produceert voor vermoeide spieren en nek- of rugpijn. De douchekop is eenvoudig te monteren op elke standaard slang. Je zal merken dat je veel minder water verbruikt. Waarschijnlijk zo’n 35% minder dan voorheen. De douchekop zorgt voor 200% meer waterdruk dan een gewone kop. De gemineraliseerde stenen zorgen dat de negatieve ionen positief worden, zodat het water wordt gealkaliseerd. Dit is weldadig voor je haar en huid. Het water is zuiver, chloor en zware metalen verdwijnen uit het douchewater. De prijs is 34,95 euro. Een complete waterbesparende douchekop!
  3. Met de Hansgrohe Croma 100 Vario EcoSmart Handdouche – Chroom handdouche van Hansgrohe zal je zeker tevreden zijn! Je kan kiezen uit vier soorten stralen; een massagestraal, een krachtige regenstraal, een krachtige shampoo-straal en een normale straal. Door aan de straalschijf te draaien kies je één van de vier waterstralen. De douchekop heeft een uitspoelbare vuil-filter en kalk of vuil zijn eenvoudig te verwijderen door zacht te wrijven over de siliconen noppen. De douchekop omhult je krachtig met water door de grote diameter. De prijs is 38,99 euro.
  4. De Tiger Splash Handdouche Malaga – Chroom is zeer geschikt voor degenen die nog een stapje verder gaan in waterbesparend douchen. Met de knop bovenop de douchekop is een waterbesparing mogelijk van 40% tot wel 70%! Dit door het gebruik van Neoperl technologie. Met één druk op de knop kan je een waterstraal kiezen en bepaal je meteen hoeveel water je gaat besparen. De douchekop is verstelbaar in vijf verschillende stralen, zoals een volle straal, een bruisende- of een massagestraal. Je kan de stralen ook combineren. Deze handdouche heeft een comfortabele handgreep en een antikalk functie die schoonmaken heel makkelijk maakt. De handdouche past op iedere doucheslang en de montage is zeer eenvoudig.
  5. Deze ECO Douchekop | Waterbesparende douchekop | Zuinige douche | Zuinig douchen | RVS Handdouche past op iedere standaard doucheslang en is geschikt om heerlijk te kunnen douchen. De douchekop heeft ondanks zijn waterbespaar functie een hoge druk. De douche is eenvoudig te installeren en schoon te maken door de afneembare onderdelen. Mocht je niet tevreden zijn met deze Eco douchekop, dan krijg je het geld netjes terug.

Aanvullende tips

Hoeveel water verbruik je?

Een douchekop verbruikt veel liter per minuut. Als je wil weten hoeveel water je dagelijks verbruikt, kan je dit op een eenvoudige manier testen. Zet de douche aan en houd er een minuut lang een grote emmer onder. Als er meer dan 7 liter water in de emmer zit, dan heb je geen waterbesparende douchekop.

Douchetimer

Probeer ook eens om korter te douchen, zelfs één minuut maakt al flink wat verschil na een maand! Je zou een douchetimer kunnen proberen, dat werkt ook goed voor kinderen. Met deze douchetimer (een zandlopertje voor onder de douche) kan je goed in de gaten houden hoeveel tijd je onder de douche spendeert. Gemiddeld douchen we in Nederland 7 à 8 minuten per persoon. Als je hier 5 minuten van maakt, dan bespaart een huishouden gemiddeld al snel 70 euro per jaar.

Vind bijvoorbeeld hier een douchewekker

Verlaag de temperatuur

Vertel je kinderen de warmwaterkraan niet langer te laten lopen dan nodig is. Als je een boiler hebt stel de temperatuur dan wat lager in, maar pas op: de temperatuur mag nooit lager dan 60 graden worden ingesteld vanwege het risico op legionella. Belangrijk is ook de boiler uit te zetten tijdens je vakantie.

Douche met koud of lauw water

Het wordt steeds duidelijker dat koud of lauw (na)douchen erg goed is voor de gezondheid. Voor huid en haar is het ook weldadig, het haar krijgt een mooie glans van kouder water en voor de huid werkt het zeer verkwikkend. De positieve invloed van koud water (of zelfs ijswater) op onze gezondheid is inmiddels door wetenschappers bevestigd. Men heeft de methode van onze Nederlandse ‘Iceman’ Wim Hof onder de loep genomen en gezien hoeveel gezondheidsvoordelen er zijn als je je lichaam blootstelt aan koud water. Zo zou onder andere de kans op ontstekingen drastisch verminderen, de hormoonspiegel stabieler worden en de productie van endorfine toenemen(goede chemicaliën in de hersenen die van nature je humeur verbeteren).

Conclusie m.b.t. een spaardouchekop

Het is van groot belang dat we met z’n allen zorgdragen voor het milieu. Het is dan ook verstandig om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Dit scheelt niet alleen veel in watergebruik, maar ook in het verbruik van gas (of elektriciteit). Ook zal er zo minder afvalwater zijn, wat nog een groot pluspunt is. Waterbesparend én comfortabel douchen gaat prima met een waterbesparende douchekop.

Heb je ook al eens nagedacht over hoeveel water je kunt besparen met je kraan in de wastafel of keuken?

Gebruikte bronnen:

  1. https://www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/waterbesparende-douchekop
  2. https://www.stimular.nl/maatregelen/waterbesparende-douchekop-of-doorstroombegrenzer/
  3. https://www.zelfenergiebesparen.nl/gas-besparen/waterbesparende-douchekop/
  4. http://www.maimtec.nl/werking_geldbesparende_douchekop.php

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *