Zon

Zonneboilers en zonnecollectoren: Voor een zonnige toekomst

Voor het verwarmen van water is natuurlijk energie nodig. In de meeste gevallen halen we die energie uit stroom of gas. In het geval van zonneboilers haal je de energie uit de zon. Het water wordt zo dus op natuurlijke wijze verwarmd. Door het gebruiken van zonneboilers draag je niet alleen je steentje bij aan een betere, duurzame toekomst, ook zullen je energiekosten flink dalen.

Wat is een zonneboiler, hoe werkt het, en wat kost het?

In dit artikel zullen we je alles vertellen over zonneboilers. Ook zullen we je de verschillen uitleggen tussen zonneboilers en zonnepanelen.

Zonneboiler voorbeeld
Voorbeeld van een zonneboiler – bron Wikipedia / Wikimedia

Wat is een zonneboiler en hoe werkt het?

Met behulp van een zonneboiler kun je water opwarmen door het gebruiken van zonne-energie. Een zonneboiler bestaat over het algemeen uit een zonnecollector, een reservoir en een naverwarming. Een zonnecollector is een thermisch paneel dat de zonne-energie opvangt. Deze wordt in de meeste gevallen op het dak geplaatst en is voorzien van een vloeistof die opwarmt en naar het reservoir stroomt. Zo wordt het water in het reservoir verwarmd. Eenmaal verwarmd, wordt er weer opnieuw vloeistof naar de zonnecollector gepompt en begint het proces weer van voor af aan. Als er niet genoeg zonlicht op de zonnecollector valt, dan zal de naverwarming ervoor zorgen dat het water toch nog opgewarmd wordt tot de gewenste temperatuur.

Een zonneboiler gebruik je voor het opwarmen van water dat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden: voor een aangename douche, een heerlijk bad of om te koken. Daarnaast kun je dit warme water gebruiken voor de (vloer)verwarming of om het water in je zwembad op te warmen. Zonneboilers kunnen dus erg goed van pas komen!

Een zonneboiler is overigens niet per se bedoeld om je volledige verwarmingsinstallatie te vervangen. Het is kan ook zeer geschikt zijn als aanvulling. Een zonneboiler kan in de zomer als hoofdverwarmingsbron functioneren, terwijl de traditionele verwarmingsketel het werk kan overnemen in koudere tijden.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Zonnecollectoren

Zoals je zojuist hebt kunnen lezen, is de zonnecollector dus een belangrijk deel van de zonneboiler. Je kunt kiezen uit twee soorten zonnecollectoren, namelijk een vlakke plaat zonnecollector en een vacuümbuis zonnecollector. Wat zijn de kenmerken van beiden?

Vlakke plaat zonnecollector

De vlakke plaat zonnecollector wordt gekenmerkt door de afdekplaat die het paneel afschermt. De plaat absorbeert zonne-energie en geeft warmte af aan de vloeistof, die vervolgens naar het reservoir stroomt en daar de warmte afgeeft.

Vacuümbuis zonnecollector

De vacuümbuis zonnecollector is voorzien van naast elkaar gemonteerde vacuümbuizen die extreem goed geïsoleerd zijn. De buizen hebben een speciale coating aan de binnenkant voor het vasthouden van warmte. De koperen absorber in de buizen neemt de warmte op en verzamelt deze in de top van de absorber. Daar wordt het afgegeven aan de vloeistof, die vervolgens naar het reservoir stroomt en het water opwarmt.

Bron: https://www.zonneboiler-advies.nl/zonnecollector

Zonneboiler versus traditionele boiler

Met een zonneboiler verbruik je tot de helft minder aan energie in vergelijking met de traditionele boilers. Dat is nogal een verschil! Aan de andere kant kost een zonneboiler meer dan een gewone boiler. Maar daar valt weer wat voor te zeggen: de investering heb je uiteindelijk (als je genoeg geduld hebt) weer terugverdiend. Daarnaast deelt de overheid subsidies uit aan mensen die zonneboilers aanschaffen.

Een ander nadeel van een zonneboiler ten opzichte van een traditionele boiler is dat je niet direct warm of heet water krijgt. Het duurt dus ietsje langer voordat je de borden kunt afwassen of een douche kunt nemen. Dit kleine nadeel valt in het niet als je kijkt naar de grote voordelen die een zonneboiler met zich meebrengt, zowel financieel gezien als voor de natuur.

Prijzen zonneboiler

Maar wat kost dat nu, zo’n zonneboiler? In het geval je een groot gezin hebt of een grote woning, en je een zonneboiler wil nemen die genoeg capaciteit biedt, dan is de beste keuze een zonneboiler van 300 liter. Deze is voorzien van drie zonnecollectoren en de kosten van zo’n boiler liggen rond de €5.000 (inclusief installatiekosten en BTW). Hiermee bespaar je jaarlijks ongeveer €200, wat betekent dat je de zonneboiler na 25 jaar hebt terugverdiend. Je zou ook nog kunnen kiezen voor een boiler van 100 liter, bestaande uit 1 zonnecollector en die kost €2.000. Met zo’n boiler bespaar je ongeveer € 60 per jaar. Daarnaast heb je de keuze uit een 100 liter boiler met 2 zonnecollectoren, met een prijs van ongeveer €3.050 en met een jaarlijkse besparing van €90. In het geval van een boiler van 200 liter en twee collectoren, kost het gemiddeld €3.600 en bespaar je zo’n €130 per jaar aan energiekosten.

Bron: https://www.zonnepaneelprijzen.nl/zonneboiler/kosten/

Subsidie voor een zonneboiler

Een zonneboiler draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot omdat er geen gebruik wordt gemaakt van gas. Het is een vorm van groene energie en de Rijksoverheid verstrekt subsidies om dit soort duurzame initiatieven te ondersteunen. De ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) kun je tot 2021 aanvragen. Met een subsidie heb je een enorm voordeel, je kunt wel tot €2.000 besparen.

De voorwaarden voor subsidie voor een zonneboiler

Om in aanmerking te komen voor een zonneboiler, moet je voldoen aan een aantal criteria. We zetten ze hier voor je op een rijtje:

  1. Jouw zonneboiler staat op de lijst van zonneboilers die recht hebben op een subsidie. Deze lijst kun je terugvinden op de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).
  2. Je moet een betaalbewijs kunnen laten zien waar jouw naam op staat. De zonneboiler moet nieuw zijn én geïnstalleerd.
  3. De subsidie moet binnen 6 maanden na het installeren worden aangevraagd.
  4. De zonneboiler is geïnstalleerd in Nederland.
  5. Binnen een jaar na datum van de subsidiebeslissing mag je de zonneboiler niet weghalen.
  6. Voor het aanvragen van de subsidie heb je een DigiD nodig. Aanvragen doe je bij de RVO.

Indien je een zonneboiler hebt laten plaatsen in een nieuwbouwwoning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd na 30 juni 2018, dan heb je helaas geen recht op een subsidie. Voor meer informatie en de voorwaarden kun je terecht op de RVO website.

Bron: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/financiering-energie-besparen/subsidie-zonneboilers/

Wat is het verschil tussen zonneboilers en zonnepanelen?

Tegenwoordig gaat men steeds vaker op zoek naar milieubewuste manieren om te voorzien in hun energiebehoeften. Mensen kiezen dan vaak voor zonneboilers en/of zonnepanelen.

Zoals hierboven reeds besproken, wordt een zonneboiler gebruikt om water op te warmen. Zonnepanelen worden echter gebruikt om elektriciteit op te wekken. Het verschil tussen beiden is dus dat de zonneboiler zonne-energie omzet in warmte en dat een zonnepaneel de zonne-energie omzet in elektriciteit. Met de ene bespaar je dus gas (zonneboiler), en met de ander elektriciteit (zonnepanelen).

Een ander verschil is dat zonneboilers een veel hoger rendement hebben dan zonnepanelen. Met hetzelfde oppervlak aan zonnecollectoren wek je met een zonneboiler zo’n drie tot vier keer meer energie op.

Bron: https://www.energiewacht.com/kennisbank/zonnepanelen/zonneboiler-of-zonnepanelen/

Kies je voor een zonneboiler of zonnepanelen?

In een aantal situaties is het aanschaffen van een zonneboiler een betere keuze dan zonnepanelen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je dak al is voorzien van zonnepanelen. Wanneer deze zonnepanelen jouw stroomverbruik zo goed als compleet afdekken, dan betekent dat dat je aan het maximum zit van de salderingsregeling. In zo’n geval is het beter om voor een zonneboiler te gaan dan extra panelen.

Ook als je weinig plek hebt op je dak, is een zonneboiler een betere keuze dan zonnepanelen. Een zonneboiler neemt nu eenmaal veel minder plaats in beslag dan zonnepanelen. Een zonneboiler zorgt daarnaast per vierkante meter voor 25% minder CO2 uitstoot. Zonneboilers zijn daarom vooral heel gepast indien je graag jouw steentje bijdraagt aan een beter milieu. Daarnaast ben je met een zonneboiler ook financieel gezien goedkoper uit.

Ten slotte speelt schaduw een rol in je keuze. Als jouw dak elke dag een tijdje in de schaduw ligt, kun je het beste gaan voor een zonneboiler.

In het geval je genoeg ruimte hebt, is het mogelijk om zowel een zonneboiler als zonnepanelen te nemen. Hier vertellen we je in het volgende stuk meer over.

Het combineren van zonneboilers en zonnepanelen

Wil je ‘ the best of both worlds’, dan is er, in plaats van te kiezen tussen een zonneboiler of zonnepanelen, ook de mogelijkheid om zonneboilers met zonnepanelen te combineren. Voor het opwarmen van je water in huis (douche, verwarming) gebruik je dan een zonneboiler en voor het opwekken van groene energie gebruik je zonnepanelen.

Een combinatie tussen een zonneboiler en zonnepanelen is de beste keuze voor het milieu. Zo reduceer je én je CO2 uitstoot, en ga jij een toekomst tegemoet zonder aardgas, steenkool of olie. Maar als je een beperkt budget hebt, zal je moeten kiezen.

Als je bijvoorbeeld al zonnepanelen op je dak hebt geïnstalleerd en je hebt nog ruimte over, dan kan een zonneboiler een mooie toevoeging zijn. Hoe winstgevend een zonneboiler is in financieel opzicht, hangt voornamelijk af van je warmwaterverbruik. Dat wil zeggen: hoe meer warm water je gebruikt thuis, hoe gunstiger een zonneboiler is.

Het combineren van een zonneboiler met zonnepanelen zorgt naast een lagere CO2 uitstoot en een grotere onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, ook voor een lager energieverbruik. Als jouw woning goed geïsoleerd is, heb je bijna een energie-neutrale woning!

Bron: https://www.zonneboileradvies.be/zonneboilersystemen/zonneboiler-zonnepanelen/

Conclusie

Met een zonneboiler lever je een bijdrage aan de natuur en bespaar je flink wat geld op je gasrekening. Met behulp van een eventuele subsidie is de aanschaf van zo’n boiler geen dure investering. Wanneer stap jij over op zonne-energie?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *