Vegetarisch kookboek

De beste vegetarische kookboeken

In vegetarische kookboeken doe je fijne inspiratie op voor gezonde maaltijden. Het goede nieuws is dat er steeds meer vegetarische kookboeken worden uitgebracht. Om je te helpen kiezen, staan hier de beste vegetarische kookboeken op een rij. Zo kook jij straks de sterren van de hemel en zorg je voor een keuken vol smaken, geuren en kleuren – zónder vlees en vis!

Benieuwd naar onze top 10 vegan kookboeken?

Azië (East) – Meera Sodha

Bovenaan deze lijst staat een van onze favoriete vegetarische kookboeken: Azië. Dit kookboek is een feestje voor je zintuigen. Meera Sodha verzamelde hierin de lekkerste vegetarische en veganistische recepten uit Azië, met gerechten uit Bangalore tot Beijing. Verwacht curry’s, noodle-gerechten, salades, kimchi-pannenkoeken en brownies met miso. Dat klinkt verrassend en vernieuwend, en toch zijn de recepten niet al te ingewikkeld. Perfect voor de thuis-chef die ook op een doordeweekse dag iets bijzonders op tafel wil toveren.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Flavour – Yotam Ottholenghi en Ixta Belfrage

Voor Flavour heeft Ottolenghi zijn krachten gebundeld met chefkok Ixta Belfrage. In hun vegetarische kookboek spelen groenten de hoofdrol, en niet de minste. Met hun recepten tover je de meest simpele groenten om tot waanzinnige gerechten. Een doorsnee knolselderij wordt een magische vegetarische steak, een bloemkool wordt een verbluffende smaaksensatie. Eerlijk is eerlijk, de recepten zijn wat bewerkelijk, maar ze zijn het stuk voor stuk waard.

Whole food voor elke dag – Amy Chaplin

Hoe puurder je eet, hoe beter en gezonder. Dat is de achterliggende filosofie van dit prachtige boek met 250 vegetarische recepten. Amy Chaplin laat daarmee zien hoe je kookt met whole foods. Dit zijn pure ingrediënten die zo min mogelijk bewerkt zijn en vrij zijn van zuivel, gluten en geraffineerde suikers. De twintig verschillende hoofdstukken beginnen met een basisrecept gevolgd door smaakvolle en verrassende variaties. Dat maakt het boek een ware kookbijbel voor iedere dag, ook voor een doordeweekse avond waarop je graag snel wat lekkers op tafel zet.

Vegabijbel – Isabel Boerdam

De vegabijbel doet zijn naam eer aan: in deze dikke pil leer je alles over de vegetarische keuken. In plaats van beef bourgignon bereid je een biet bourginon, en de klassieke Spaanse paella maakt plaats voor een smakelijke paella met venkel. Naast recepten tipt het boek de ingrediënten die je als vegetarische chef altijd in je kast moet hebben, en leer je meer over hoe je in ieder seizoen vega kookt. En Isabels lekkere recepten zorgen ervoor dat je dat lapje vlees op je bord nooit zal missen. Geloof ons!

NOSH – Esther Erwtenman

In NOSH neemt Esther Erwtenman je mee op reis door India, Israël, Ghana, Indonesië en Kameroen. Esther leerde tijdens haar tijd in deze landen alles over de Joodse keuken. In NOSH deelt ze het resultaat in de vorm van de lekkerste vegetarische recepten. Van klassieke shakshuka tot een geurige chana masala en van spicy bloemkool met tamarinde tot baba ganoush.

One: Pot, Pan, Planet – Anna Jones

Simpel, smaakvol én duurzaam: met dit vegetarische kookboek laat Anna Jones zien dat het kan. Voor dit boek heb je geen uitgebreid keuken-repertoire nodig, want de meeste gerechten bereid je in een enkele pan of ovenschaal. Met meer dan 200 recepten in één kookboek heb je bovendien aan inspiratie geen gebrek. Anna Jones geeft daarnaast ook handige tips om duurzamere keuzes te maken in je keuken.     

 

The Green Kitchen – David Frenkiel en Luise Vindahl

Als het over vegetarische kookboeken gaat, kan The Green Kitchen niet ontbreken. Het is een absolute bestseller met gerechten van over de hele wereld. Boordevol gezonde ingrediënten waarmee jij keer op keer een kleurrijk, voedzaam vegetarisch maal op tafel tovert. Wat denk je van kruidenfrittata met groene asperges, verse chutneys en zelfgebakken brood? Het Zweedse stel David en Luise geeft je daarnaast een kijkje in hun voorraadkast, zodat ook jij voortaan alle basisartikelen in huis hebt.

Vegetarisch voor een prikkie – Hanna Olvenmark

Gezond eten heeft helaas een duur imago. Dit vegetarische kookboek bewijst gelukkig het tegendeel. Want met ‘Vegetarisch eten voor een prikkie’ kook je vegetarische gerechten voor een habbekrats. Budget, maar zeker niet te basic. Van een klassieke lasagne tot een chilli sin carne, en van verrassende maissoep tot frisse springrolls. De recepten zijn toegankelijk en dat maakt het een uitstekend kookboek voor iedereen die op zoek is naar een laagdrempelige introductie in de vegetarische keuken. 

Vegan JapanEasy – Tim Anderson

Dit kookboek is volledig veganistisch, maar laat je daar niet door afschrikken. De recepten nemen je mee op reis door de smaakvolle, pure Japanse keuken. Ingemaakte gember, gyoza, curry en ramen: stuk voor stuk gerechten waar je van gaat watertanden. Auteur Tim Anderson legt je daarnaast ook de basis uit van de Japanse keuken. Want hoe zorg je bijvoorbeeld voor de juiste umami-smaak, zonder vlees te gebruiken? Leer het met Vegan JapanEasy!

De beste vegetarische kookboeken op een rij

Hierbij nog een overzicht van de beste vegetarische kookboeken:

  1. Azië – (East) – Meera Sodha
  2. Flavour – Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage
  3. Whole foods voor elke dag – Amy Chaplin
  4. De vegabijbel – Isabel Boerdam
  5. NOSH – Esther Erwtenman
  6. One: Pot, Pan, Planet – Anna Jones
  7. The Green Kitchen – David Frenkiel en Luise Vindahl
  8. Vegetarisch voor een prikkie – Hanna Olvenmark
  9. Vegan JapanEasy – Tim Anderson

Kook je liever plantaardig? Bekijk dan hier onze top 10 beste vegan kookboeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *