Duurzaam wonen in een huis met planten

Duurzaam wonen met deze groene tips

Duurzaam wonen, hoe doe je dat? Hoe verminder je de impact van je woning? In een duurzaam huis draait het bijvoorbeeld om minder energie verbruiken, minder consumeren en duurzaam eten. Less is more. Maar dat betekent niet dat duurzaam wonen minder leuk is – in tegendeel. Wij delen daarom graag onze groene tips. Laat je inspireren, kies groener en zet de stap naar een duurzaam leven!

Je woning verduurzamen: energie besparen

Energiebesparing is een van de belangrijkste onderdelen van duurzaam wonen. Als je minder energie verbruikt, voorkom je tenslotte de uitstoot van broeikasgassen. Wij zien bewustzijn, en dus ook bewust energieverbruik, als een van de eerste stappen naar een duurzaam leven.

Al met makkelijke en kleine aanpassingen kun je energie besparen, zowel in een huur- als in een koophuis. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van sluipverbruik. Zet apparaten uit en trek stekkers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Ook de installatie van een waterbesparende douchekop is een goed idee. Hiermee gebruik je tot wel 20 procent minder water en energie.

En wist je dat het voor het milieu kan lonen om een oude koelkast te vervangen? Een oude koelkast verbruikt namelijk een stuk meer energie dan een nieuwere variant. Een energiezuinig model is niet alleen goed voor het milieu: het kan jou ook honderden euro’s per jaar op je energierekening te besparen. Hier vertellen we hoe je een energiezuinige koelkast kiest.

Investeren in isolatie

Heb je een koophuis of een eigen woning? Dan loont het om te investeren in de verduurzaming van je huis. Denk aan het isoleren van je muren, vloeren en ramen. Zo laat je geen energie verloren gaan.

Ook kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te installeren. Zonne-energie is een hele duurzame vorm van stroom. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn; er bestaan zelfs plug-in zonnepanelen met een stekker.

Klik hier om al onze tips te lezen voor het verduurzamen van je woning.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Duurzaam energiecontract afsluiten

Het soort stroom dat je gebruikt in huis bepaalt een groot deel van je ecologische footprint. Grijze stroom is opgewekt uit fossiele brandstoffen, dat veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Voor het klimaat is het daarom beter om groene stroom te gebruiken. Dit is energie uit duurzame energiebronnen die vrijwel geen CO2 en andere broeikasgassen uitstoten. Deze schone bronnen raken nooit op. Denk maar aan wind, zon of water.

Voor het milieu loont het flink. Overstappen van een ‘grijze’ naar een echt ‘groene’ energieleverancier zorgt jaarlijks gemiddeld voor een besparing van meer dan 4 ton CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan zo’n 28 vliegreizen van Amsterdam naar Parijs.

Met een groene stroomaanbieder kies je dus voor duurzame stroom in huis. Onmisbaar als jij duurzaam wilt wonen. Lees hier hoe jij kiest voor een groene energieaanbieder.

Consuminderen

Onze maatschappij is voor een groot deel gericht op meer kopen en meer consumeren: we wisselen ieder seizoen van garderobe en kopen een nieuwe televisie voordat de oude versleten is.

Dit consumptiegedrag heeft een grote impact op het klimaat. De spullen die we kopen zijn namelijk gemaakt van kostbare grondstoffen. Bewust consumeren is dan ook een onmisbaar onderdeel van bewust leven.

Als je duurzaam wil wonen, is het belangrijk om te bedenken waarom je een nieuwe bank wil. En als je er echt een nodig hebt, kun je er ook voor kiezen om een tweedehands model te scoren. Consuminderen is een kunst, en hier lees je daar alles over.

Duurzaam koken en eten

Als je duurzaam wilt leven, past daar ook een duurzaam voedingspatroon bij. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel je ecologische voetafdruk.

Duurzaam koken en eten strekt uit van plasticvrij boodschappen doen tot vegan recepten uitproberen. Hier lees je onze tips om bewust te eten en te koken. Goed voor de natuur én goed voor jezelf.

Moestuinieren

Weet jij eigenlijk waar je eten vandaan komt? Die komkommer in je salade, of die aardbei in je ontbijtbowl? Je eigen groente en fruit telen is een van de leukste manieren om te leren over de natuur en een bewuste levensstijl. En een moestuin kun je ook al klein beginnen op het balkon of dakterras. Een groen balkon past perfect bij een duurzame woning!

Duurzaam schoonmaken

Hoe houd jij je duurzame woning schoon? Ook boenen kan groener. Hier lees je hoe je zorgt voor een duurzame schoonmaakbeurt: van minderen met warm water tot milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

Duurzaam thuiswerken

We werken steeds vaker vanuit huis. Met een milieubewust bureau en talloze planten zorg jij voor een duurzaam thuiskantoor. Hier lees je onze tips om duurzaam te werken vanuit je eigen woning. Daarmee zorg je ook gelijk voor een rustige(re) mindset. 

Afval recyclen

Alle producten die wij consumeren, zijn gemaakt van kostbare grondstoffen. Door ons afval op de juiste manier te scheiden, zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk van die grondstoffen opnieuw gebruikt worden en niet verloren gaan.

Bewaar bijvoorbeeld etensresten in lege glazen potten pindakaas, en gebruik je olieflessen als vaas of kandelaar. Breng je karton naar het oud papier en begin zelf een composthoop met gft-afval. Of kijk of er een initiatief is in je wijk om samen met je buren te composteren, zoals een wormenhotel.  

Tips voor duurzaam wonen op een rij

Door wie duurzaam wil wonen, hebben we hieronder onze tips nog eens verzameld.

  1. Bespaar zoveel mogelijk energie
  2. Investeer in het isoleren van je huis
  3. Sluit een duurzaam energiecontract af
  4. Probeer te consuminderen
  5. Kies voor duurzaam eten
  6. Start met een eigen moestuintje
  7. Maak je woning duurzaam schoon
  8. Zorg voor de juiste afval recycling

Duurzaam wonen is een perfect begin naar een groener leven. Hier lees je meer over een duurzaam leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *