Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen met deze handige tips

Energie besparen, milieubewust inkopen en zorgen voor een positieve impact. Duurzaam ondernemen is in opkomst. Ook bedrijven kunnen tenslotte het verschil maken voor het klimaat. Dat geldt zowel voor grote organisaties als voor start-ups en het mkb.

Door duurzaam te ondernemen, beperk je de invloed van je organisatie op het milieu. Bovendien inspireer je je omgeving om met je mee te doen – zowel in je privéleven als in je zakelijke netwerk.

Wat is duurzaam ondernemen?

Allereerst de vraag: wat is duurzaam ondernemen? Een bedrijf heeft in principe altijd impact op de wereld. Maar ondernemers kunnen die invloed wel zoveel mogelijk beperken. Als je de negatieve gevolgen van jouw bedrijf op de natuur, de aarde en het milieu zoveel mogelijk voorkomt, is dat duurzaam te noemen.

Wij vinden het daarnaast belangrijk dat een onderneming iets positiefs aan de wereld teruggeeft. Onze definitie van duurzaam ondernemen draait daarom niet alleen om het minimaliseren van een negatieve impact op het milieu, maar ook om iets terugdoen voor de aarde.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Waarom milieubewust ondernemen?

Tegenwoordig is duurzaam ondernemen meer een must dan een misschien. De grootste reden om je bedrijf milieubewuster in te richten, is om de klimaatcrisis een halt toe te roepen. We moeten onze CO2-uitstoot drastisch verminderen. Door duurzaam te ondernemen, bespaar je uitstoot van broeikasgassen.

Als jij een groene business runt, ben je bovendien een inspiratiebron voor klanten, partners en stakeholders. En hoe meer mensen je inspireert, hoe beter.

Duurzaam ondernemen: onze tips

Klaar om te besparen? Goed nieuws: je kunt op veel verschillende manieren duurzaam ondernemen.

Tip: een duurzaam bedrijfspand

Heeft je organisatie nog geen fysieke locatie, maar droom je daar wel van? De duurzaamste optie is om een bestaand pand te huren en om geen nieuwe locatie te laten bouwen. Kijk in je zoektocht naar een duurzaam gebouw. Bijvoorbeeld met een groen energielabel en zonnepanelen op het dak.

Tip: sluit een groen zakelijk energiecontract af

Met groene stroom bespaart een huishouden jaarlijks gemiddeld 4 ton CO2. Dus ga maar na hoeveel impact je bespaart als jouw bedrijf ook overstapt naar groene stroom.

Groene stroom is bovendien vaak niet eens duurder dan grijze stroom. Vergelijk groene stroomaanbieders via Echt Groene Stroom en sluit een groen zakelijk energiecontract af. Maar let dan wel goed op dat je voor écht groene stroom kiest. Soms wordt er namelijk gesjoemeld. Aanbieders kopen dan groene certificaten in, en verkopen hun grijze stroom vervolgens als ‘groene sjoemelstroom’. Daar lees je hier meer over.

Tip: thuiswerken

Als al je medewerkers met de auto naar werk gaan, zorgt dat voor veel uitstoot van broeikasgassen. En dat terwijl thuiswerken ook erg efficiënt lijkt te zijn. Sta je collega’s daarom toe om soms een dagje thuis aan de slag te gaan. Dat bespaart CO2-uitstoot van hun woon-werkverkeer.

Tip: online vergaderen

Online vergaderen is een stuk efficiënter. Het bespaart reistijd, reiskosten én dus ook CO2-uitstoot. Voor het klimaat loont het daarom om een Zoom-meeting of Teams-vergadering in te plannen.

Tip: stimuleer gebruik van openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is een van de groenste manieren om van A naar B te komen. Stimuleer je werknemers daarom om met de trein of bus naar kantoor te komen. Bijvoorbeeld door hun reiskosten te vergoeden.

Tip: faciliteer elektrisch rijden

Soms kunnen werknemers niet met het openbaar vervoer naar kantoor komen. In dat geval kun je ook een elektrische auto voor hen leasen. Dat helpt het milieu flink, want een elektrische auto bespaart ongeveer 40 procent CO2-uitstoot in vergelijking met een brandstofauto.

Tip: serveer gezond en duurzaam eten

De productie van voedsel veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Je helpt het klimaat dan ook door vaker vegetarisch of veganistisch te eten. Met een vegetarisch eetpatroon bespaar je jaarlijks zo’n 450 kilo CO2. En als je veganistisch eet, is dat zelfs 850 kilo CO2. Je maakt dus een echte klimaatklapper met een vegetarische of veganistische kantoorlunch voor je team. Kies daarnaast voor lokale leveranciers om de impact van het vervoer zoveel mogelijk te beperken.

Plantaardig eten is bovendien superlekker én gezond. Gezonde werknemers zijn trouwens ook een stuk productiever. En ze verzuimen minder. Dat scheelt dus ook veel kosten voor jouw bedrijf.

Tip: koop duurzaam in op kantoor

Van paperclips tot handzeep, van toiletpapier tot koffie. Wist je dat je gratis bomen kunt planten in ruil voor je online zakelijke inkopen? Bestel via de browser plugin of mobiele app van TreeClicks, dan plant je in ruil daarvoor gratis bomen. Zij ontvangen namelijk een advertentie fee waarmee ze investeren in boomplant-projecten. En dat kost jouw bedrijf niks extra’s, want de online prijzen blijven gelijk.

Tip: verstuur pakketjes duurzaam

De manier waarop je zakelijke pakketten verstuurt of laat bezorgen, heeft veel impact op het milieu. Help het klimaat een handje en verstuur je bestellingen duurzaam. Bijvoorbeeld per fietskoerier. Hier lees je daar meer over.

Tip: host online events

Een evenement of congres heeft een flinke impact op het klimaat. Bezoekers leggen een grote afstand af om naar de locatie te komen. En als host van het event heb jij de klimaattouwtjes in handen. Organiseer daarom eens een online event om (internationale) reizen van bezoekers te besparen.

Tip: werk samen met lokale, duurzame partners

De keuze voor je samenwerkingen laat zien wat jij als organisatie belangrijk vindt. Sla de handen ineen met andere bedrijven die het klimaat vooropstellen. Kies bijvoorbeeld voor lokale bedrijven die duurzaam opereren, in plaats van internationale multinationals met een grote footprint. 

Tip: compenseer CO2-uitstoot

Wij geloven dat het belangrijk is om ook iets terug te doen voor het klimaat. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je CO2 te compenseren. Toch is dit een heikel punt. CO2-compensatie helpt het klimaat namelijk niet genoeg. Om een wereldwijde daling van uitstoot te realiseren, is het allereerst essentieel om onze CO2-uitstoot te verminderen.

We benadrukken daarom nogmaals dat de bovenstaande tips de eerste stap zijn naar een duurzame(re) onderneming. Met andere woorden: het is beter om eerst te investeren in CO2-reductie. Om eerst een zo groen mogelijk product aan te bieden, en om je bedrijf zo groen mogelijk te runnen. Daarna kun je kijken naar compensatiemogelijkheden.

Is compensatie zinvol voor jouw bedrijf? Kies dan niet lukraak een project uit, maar neem hier de tijd voor. Kies een project met keurmerk, zoals Gold Standard. Dit keurmerk garandeert dat het project aan strenge milieueisen voldoet. Zoek goed uit wat ze met jouw investeringen doen. Waar gaat je geld naartoe? Communiceert het project hier transparant over?

Alleen compenseren als duurzame alternatieven ontbreken

En dan nog iets. CO2-compensatie heeft alleen zin als er echt geen duurzamer alternatief is. Dat leggen we graag even uit. Misschien compenseer je de CO2 die jouw brandstofauto uitstoot. Dat lijkt een goede daad. Maar de kans is groot dat je nu minder reden voelt om over te stappen naar een elektrische auto. In dit geval werkt CO2-compensatie dus transitieremmend.

De uitstoot verminderen en verduurzaming in je eigen keten heeft dus altijd, altijd de voorkeur boven compensatie.

Wat je ook kiest, maak een weloverwogen keuze. Dan maakt je CO2-compensatie pas echt een positieve impact. Je leest meer over de zin en onzin van CO2-compensatie op de website van Atmosfair.

Take action: deze bedrijven maken een statement

Het is tijd voor actie. Dat vinden niet alleen wij. Ook andere organisaties zetten al grootste stappen. Zij laten zien dat je niet af hoeft te wachten tot er een groen wonder gebeurt. Of totdat de overheid eindelijk effectieve duurzaamheidsreguleringen oplegt.

Ballast Nedam lanceerde onlangs bijvoorbeeld een eigen duurzaam besluit. Zij serveren enkel nog vegetarisch eten voor hun werknemers. En het bouwbedrijf zorgt er daarnaast voor dat ieder bouwproject energieneutraal is.

Ook een mooi groen voorbeeld: het Actieplan van Better Places. Zij geven hun medewerkers zelfs twee extra vakantiedagen als zij met de trein op vakantie gaan in plaats van met het vliegtuig.

Met die duurzame actieplannen inspireren zij andere ondernemers om het eigen heft in handen te nemen. Jij blijft toch ook niet meer achter? Laat van je horen!

Onze tips om duurzaam te ondernemen op een rij

  1. Kies voor een duurzaam bedrijfspand
  2. Sluit een groen zakelijk energiecontract af
  3. Stimuleer thuiswerken
  4. Vergader online
  5. Juich gebruik van openbaar vervoer toe
  6. Faciliteer elektrisch rijden
  7. Serveer gezond en duurzaam eten
  8. Koop duurzaam in op kantoor
  9. Verstuur pakketjes duurzaam
  10. Host online events
  11. Werk samen met lokale, duurzame partners
  12. Compenseer CO2-uitstoot

Benieuwd naar andere groene tips? Check dan hier ons duurzame nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *