Duurzaam reizen is van groot belang als we onze aarde willen redden. De klimaatcrisis is in volle gang door de uitstoot van broeikasgassen, voornamelijk door menselijk handelen.
Als we kijken naar de wereldwijde CO2-uitstoot, komt volgens schattingen 8 procent uit de toeristische sector. Toerisme mag dus een tandje milieubewuster. En door duurzaam te reizen, minimaliseer je de impact van je reis op het milieu.
Maar hoe reis je duurzaam? Wij helpen je op weg.
Wat is duurzaam reizen?
Duurzaam reizen houdt in dat je reist met respect voor de natuur, het milieu, de mens en dieren. Met andere woorden, je reist duurzaam als je reis zo min mogelijk impact heeft op de aarde.
Dat betekent onder andere dat een duurzame reis voor zo min mogelijk milieuvervuiling zorgt, zoals uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast beperk je de schade aan de natuur en de lokale economie.
Duurzaam reizen betekent minder vliegen
Bijna de helft van de CO2-voetafdruk van de toeristische sector komt door het transport. Je keuze voor vervoer speelt dus een grote rol in de duurzaamheid van je reis.
Vliegen staat met stip op één in de lijst met meest vervuilende vervoersmiddelen. Minder vliegen is daarom een van de belangrijkste stappen naar een duurzame reis.
Waarom is vliegen vervuilend?
Vliegen is enorm vervuilend door de grote hoeveelheid CO2-uitstoot die vrijkomt uit kerosine. Ook veroorzaakt een vliegreis uitstoot van stikstof, roet en broeikasgassen. Omdat vliegtuigen hoog in de lucht vliegen, heeft dit een extra sterk broeikaseffect.
Een duurzame reis begint daarom met een ander vervoersmiddel: bijvoorbeeld een trein, touringcar of (elektrische) auto. Een vliegreis draagt bijvoorbeeld 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto. Het verschil is wel afhankelijk van het aantal personen waarmee je in de auto rijdt. Hoe meer vakantiegangers er in de auto stappen, hoe beter. Deel je reis dus met andere avonturiers om de impact van je vervoer te beperken.
Reizen per trein
Een vliegreis zorgt voor 7 tot 11 keer meer uitstoot dan dezelfde rit per trein. Stap dus in de trein om het milieu die ellende te besparen. En een treinreis is niet alleen beter voor het milieu. Het heeft nog andere voordelen. Het is comfortabel, je maakt je reis bewuster mee en je voorkomt lange wachttijden.
Een treinreis is comfortabel
In een trein heb je een stuk meer bewegingsvrijheid dan in een vliegtuig. De stoelen zitten (meestal) lekkerder, je hebt meer ruimte en je kunt makkelijker je benen even strekken.
Je maakt je reis bewuster mee
Bij een treinreis neem je rustig plaats, kijk je uit het raam en geniet je van de landschappen. Je ziet de omgeving kilometer na kilometer veranderen. Je maakt je reis bewuster mee dan in een vliegtuig, waarbij je relatief abrupt aankomt op je bestemming.
Je hebt geen wachttijd
Vergeet rijen bij de douane en eindeloos wachten bij je gate. Je laat gewoon je treinticket zien, stapt in en neemt plaats.
Maak een duurzame busreis
Ook de bus is een duurzamer vervoersmiddel dan een trein. Toegegeven, een bus rijdt minder snel dan een trein. Maar voor relatief korte afstanden is het harstikke comfortabel. Een ander voordeel is dat een internationaal buskaartje vaak goedkoper is dan een treinticket.
Op vakantie met de auto
Blijf je in Europa? Dan is het ook een goede optie om met de auto te gaan. Met name elektrische auto’s zijn een duurzaam vervoersmiddel.
Dit betekent overigens niet dat je 10 uur achter elkaar moet rijden. Maak er gewoon een ontspannen roadtrip van en overnacht onderweg in een lokale B&B. Dat breekt de reis lekker op en maakt je trip een stuk aangenamer.
Toch vliegen? Boek je vliegticket bewust
Heb je echt geen andere optie dan het vliegtuig? Bijvoorbeeld omdat je naar een ander continent gaat of weinig tijd hebt? Dan geven we je hier een aantal tips om de impact van je vliegreis te minimaliseren.
Boek een vlucht zonder tussenlandingen of overstappen
De meeste uitstoot van een vlucht komt vrij tijdens het opstijgen en landen. Boek daarom een vlucht zonder overstap en zonder tussenlanding.
Daar maken we wel even een kanttekening bij. Want hoe langer de reis, hoe meer kerosine een vliegtuig meeneemt. Dat maakt een vliegtuig zwaarder, waardoor het extra broeikasgassen uitstoot. Bij een hele lange reis kan een overstap dus juist wél lonen voor het milieu.
Vlieg alleen voor langdurige reizen
Een vliegreis van Amsterdam naar Londen zorgt voor gemiddeld 260 kilogram CO2-uitstoot. Als je voor 3 dagen weggaat, zorgt je spoedbezoek dus voor enorm veel impact – terwijl je ook heel eenvoudig met de trein naar Londen gaat.
Vlieg daarom alleen voor langere reizen. Dan verspreid je de impact van je reis over meerdere weken.
Compenseer de CO2-uitstoot van je vlucht
Vlucht geboekt? Dan kun je de uitstoot van je vlucht compenseren via FlyGRN. Dit neemt niet de uitstoot van je vlucht weg, maar het zorgt wel voor een positieve impact. Jouw CO2-compensatie wordt namelijk geïnvesteerd in betere leefomstandigheden voor vluchtelingen in Tsjaad.
Reis lokaal, vermijd massatoerisme
Grootschalige resorts, overbevolkte steden en stranden vol afval – massatoerisme is ontzettend schadelijk. Skip daarom resorts, all-inclusive reizen en het hoogseizoen. Reis duurzaam, reis lokaal.
Boek geen grote hotels, maar verblijf in een lokale bed & breakfast. Stap in het openbaar vervoer en eet in kleinschalige restaurants. Zo zorg je ervoor dat je geld bij de lokale bevolking terechtkomt en niet verdwijnt in grootschalig massatoerisme.
De piek in het hoogseizoen zorgt bovendien voor extra druk op natuur en de lokale economie. Als je de kans hebt, is het beter om in het laagseizoen te reizen.
Vermijd gebruik van plastic
Plasticvervuiling is wereldwijd een ongekend groot probleem. Exotische stranden worden dagelijks overspoeld door lagen plastic. Dat plastic is van ons: van tandenborstels tot tassen, van bestek tot rietjes.
Vermijd gebruik van plastic op reis daarom zoveel mogelijk. Neem bijvoorbeeld je eigen boodschappentasjes, bestek en bekers mee. Dagelijks bespaar je zo een hoop single use plastic. We schreven overigens ook een blog over duurzame reisartikelen.
Eet vegetarisch of veganistisch
Eten en drinken zorgt voor 10 procent van de uitstoot van de toeristische sector. Gelukkig kun je jouw eigen aandeel drastisch verlagen, en nog relatief simpel ook – namelijk door vegetarisch of veganistisch te eten. Je bespaart zo dagelijks duizenden liters water en kilo’s CO2-uitstoot.
Onze tips om duurzaam te reizen op een rij
- Vlieg zo min mogelijk
- Vlieg alleen voor lange reizen
- Compenseer je CO2-uitstoot
- Boek een directe vlucht (mits niet te lang)
- Reis per trein, touringcar of (elektrische) auto
- Vermijd massatoerisme
- Verminder plasticgebruik
- Eet vegetarisch of veganistisch
Duurzaam leven is belangrijk voor iedereen. Voor bedrijven, de overheid, voor vrienden, voor jou en voor ons. Hier lees je meer over een duurzaam leven.