Woning_verduurzamen

3x Best practices bij het verduurzamen van je woning

Wil jij je woning verduurzamen en zo energiezuiniger leven? Dat kan waarschijnlijk al heel makkelijk! Denk hierbij boorbeeld aan het beter isoleren van je vloer of ramen. Of begin klein en kies voor een duurzame energeleverancier en een waterbesparende douchekop. In dit artikel nemen we je mee in allerlei mogelijkheden om een huis duurzamer te maken. Aan de hand van best practices, verdeeld over ‘isolatie’, ‘vervanging HR-ketel’ en ‘zonne-ergie’.

Waarom je woning verduurzamen een goed idee is

Nederland is een klein en dichtbevolkt land. Hierdoor is een stukje grond al gauw veel waard. Er wordt op allerlei manieren geprobeerd om alle 17 miljoen inwoners zo efficiënt mogelijk te huisvesten. Hierbij kunnen we niet meer om de duurzaamheidskwesties heen, want de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen is de hoofdoorzaak van de huidige klimaatverandering. En dus subsidieert de Nederlandse overheid vanaf 2021 nog meer op het gebied van woningisolatie. Naast overheidssubsidies levert het verduurzamen van je woning ook geld op én je bespaart energie. Maar op welke manieren kun je je woning verduurzamen? 

Isoleren_van_muur
Het goed isoleren van je muur is een duurzame keuze

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Isolatie – houd warmte vast in huis 

Een goede isolatie vormt een groot onderdeel van het verduurzamen van je woning. Het is een eenvoudig te nemen eerste stap naar energiezuiniger wonen. 

Gevelisolatie

Muren vormen een groot gedeelte van een huis. Wanneer deze erg oud zijn ontbreekt het vaak aan goede isolatie en heeft koude buitenlucht makkelijk toegang tot je woning. De energierekening daalt dan ook flink wanneer je de muren goed isoleert. De meest voorkomende en efficiënte manier is spouwmuurisolatie. Door het plaatsen van een extra binnenmuur of buitenmuur (de spouwmuur) zorg je al voor een betere isolatie. De kosten voor spouwmuurisolatie variëren van €800 tot €3100, afhankelijk van de grootte en soort van je woning. In de meeste gevallen heb je de kosten binnen drie jaar terugverdiend.

Is je woning voor 1920 gebouwd? Dan heeft deze waarschijnlijk geen spouwmuur. Je kunt dan kiezen voor een extra muur aan de binnenkant of buitenkant. Laat een ruimte tussen beide muren van zo’n 4 tot 6 centimeter. Deze ruimte, ook wel de spouw genoemd, kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Woningen die tussen 1920 en 1974 gebouwd zijn hebben meestal een spouw, maar deze is vaak nog niet geïsoleerd. Woningen die in 1975 of later gebouwd zijn, zijn meestal wel voorzien van gevelisolatie, maar hier valt vaak nog wel wat te verbeteren. 

Vloerisolatie

Met vloerisolatie ervaar je vele voordelen: warmere voeten, een lagere energierekening, en minder tocht in huis. Sinds 1992 bezitten nieuwe woningen standaard goede vloerisolatie. Bij oudere huizen ontbreekt die nog in de helft van de gevallen. Met of zonder kruipruimte, meestal kun je de vloer eenvoudig isoleren. De kosten variëren van €1400 tot €2800, en je bespaart maandelijks €200 bij een tussenwoning tot €400 bij een vrijstaande woning.

Dakisolatie

De meeste daken hebben isolatie, maar die is niet altijd goed aangelegd. Ga je de zolder verbouwen? Dan loont het zeker om de dakisolatie te laten checken en optimaliseren, want goede dakisolatie verwarmt in de winter en verkoelt in de zomer. Het is aan te raden je dak meteen goed te laten isoleren, met een hoge isolatiewaarde van minimaal 13 centimeter. Hier zijn allerlei mogelijkheden voor. Denk hierbij ook eens aan een groen dak door het te (laten) bekleden met mos of sedum. De kosten van dakisolatie liggen hoger dan de meeste andere isolatievormen, maar je bespaart ook meer op je energiekosten. Zeker dus interessant om je hier meer in te verdiepen en eventueel een adviseur te vragen in hoeverre het isoleren van het dak interessant is bij jouw huis.

Isolatieglas

Bijna alle huizen zijn voorzien van dubbelglas, alhoewel er bij sommige oude gebouwen nog enkelglas in de kozijnen zit. Tegenwoordig zijn HR++ (Hoog Rendementsglas) en triple glas de norm. HR++ is isolerend dubbelglas, waarbij de tussenruimte gevuld is met edelglas. Triple glas isoleert nog beter en werkt hetzelfde als HR++, maar dan met drie glasplaten in plaats van twee. Niet alle kozijnen kunnen drie glasplaten dragen, en dus wordt vaak gekozen voor HR++ glas met twee glasplaten. De aanschafkosten liggen gemiddeld tussen de €3100 en €4700. Je bespaart tussen de €130 en €450 per jaar, afhankelijk van het aantal lagen glas en de soort woning.

Vervanging hr-ketel: van gas naar (duurzame) stroom

Hybride warmtepomp

Het plaatsen van een duurzame warmtepomp vereist een flinke investering, maar het vermindert je CO2-uitstoot ook met zo’n 20 tot 50 procent. Daarnaast gaat je energierekening ook omlaag. Bovendien kun je profiteren van een subsidiebedrag. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Bij een matig geïsoleerde woning is een hybride warmtepomp ideaal: deze werkt samen met de hr-ketel en gebruikt dus gedeeltelijk gas en gedeeltelijk elektriciteit. Je CO2-uitstoot daalt gemiddeld met zo’n 25 procent en je energiekosten dalen met ongeveer €250 per jaar.

Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht die wordt gebruikt om je huis gedeeltelijk te verwarmen. Het is een energiezuinige aanvulling op een andere verwarmingsinstallatie. Deze pomp loont met name als het erg koud is buiten. Verder is het vermogen wel beperkt en is de pomp enkel te installeren in woningen met een mechanische afvoer. Je bespaart elk jaar zo’n €210 en kunt vanaf €1350 subsidie krijgen. 

Volledige warmtepomp

Voor huizen met een goede isolatie is een volledige warmtepomp geschikt. Deze volledig elektrische pomp vervangt de hr-ketel en zorgt voor verwarming van je huis en warm stromend water. De aanschafkosten liggen relatief hoog, maar je bespaart ook veel op je energiekosten: €500 tot €670 per jaar. Hierbij kan het zijn dat je energieverbruik wat omhoog gaat, dus om echt groen bezig te zijn is het belangrijk om stroom via een écht duurzame energieleverancier af te sluiten.

Biomassaketel (liever NIET)

Let op: een biomassaketel heeft een gróte mits: een deel van de biomassabronnen is namelijk NIET duurzaam. Informeer jezelf hier goed over, want het laatste wat je natuurlijk wilt is dat er oerbossen gekapt worden om jouw ketel op te stoken.

Een biomassaketel vervangt de hr-ketel en zorgt voor verwarming van je huis en warm stromend water. De ketel brandt niet op gas, maar op hout (snippers, blokken of pellets), ook wel biomassa genoemd.

Een biomassaketel is een alternatief voor de HR-ketel en veel zuiniger dan een open haard of houtkachel. Je woning moet een rookkanaal tot voorbij de nok van het dak hebben om de biomassaketel te kunnen installeren. De aanschaf- en installatiekosten bedragen minimaal €6000 en sinds 2020 kun je geen subsidie meer krijgen. Er zijn namelijk duurzamere alternatieven, zoals een volledige warmtepomp.

Bovendien verschillen de meningen sterk over hoe duurzaam biomassaketels zijn. Vermijd bij voorkeur dus de biomassaketel.

Zonnepalen_op_duurzame_woning
Zonnepanelen kunnen voor een duurzaam huis zorgen

Zonne-energie: gebruik warmte van de zon

Steeds meer woningen maken gebruik van zonne-energie. Deze energievorm is namelijk goed voor de portemonnee en volledig vrij van CO2-uitstoot.  Er zijn verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van zonne-energie in jouw woning.

Zonneboiler

Waar in de winter je warmtepomp zorgt voor warmte, doet de zonneboiler dit in de zomer. Hiermee bespaar je over het hele jaar bijna de helft op al je energiekosten voor warm water. De overheid subsidieert de installatie van zonneboilers tot wel €1300. De kosten voor de aanschaf ervan variëren van €1100 tot €1300, en je bespaart al gauw €190 per jaar op de kosten van gas.

Zonnepanelen

Of het nou zonnig weer is of regent, met zonnepanelen wek je eenvoudig je eigen stroom op. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en dus steeds populairder onder veel woningbezitters. Bijna alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen, al geeft een dak op het zuiden de meeste opbrengst. Kosten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen liggen tussen de €4000 (10 panelen) en €6400 (18 panelen). Dit zijn de kosten na btw-teruggave, want op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kun je btw terugvragen. Met zonnepanelen bespaar je flink op je energierekening: €420 tot €650 gemiddeld per jaar.

Andere manieren om thuis energie te besparen

Ventilatie

Het ventileren van de lucht in huis kost energie, maar is wel belangrijk voor je gezondheid. Er bestaan verschillende ventilatietechnieken die warmte terugwinnen en de hoeveelheid verse lucht automatisch reguleren. Hierdoor beperk je het energieverbruik.

Waterterugwinning douche

Voor woningen met een elektrische boiler is een douche-wtw (warmteterugwinning) geschikt. Hiermee wordt de warmte van wegstromend water gebruikt om het koude water alvast voor te verwarmen. Zo bespaar je kosten én kostbaar water. In totaal ben je maximaal €2000 kwijt, afhankelijk van het soort terugwinningssysteem dat je kiest. Je bespaart ieder jaar €110 tot €130. Bekijk ook de optie voor waterbesparende douchekoppen.

Waterbesparende_douchekop
Waterbesparende douchekop en waterterugwinning zijn duurzame opties in huis

Verbruiksmanagers: inzicht in je energieverbruik

Wil je inzicht in je dagelijkse energieverbruik? Met een energieverbruiksmanager heb je een nauwkeurig overzicht in je energieverbruik en zie je waarop je kunt besparen. Je hangt de energieverbruikersmanager aan de muur, of ziet het overzicht op een website of in een app. Er zijn veel verschillende energieverbruiksmanagers en de kosten variëren van €0 tot €300. 

Woning verduurzamen afsluiting

Wil je meer inspiratie opdoen om van je huis een groener thuis te maken? Lees dan ook eens hoe andere woningbezitters hun huis verduurzaamt hebben

Hopelijk heb je met bovenstaande tips genoeg startpunten om te beginnen met het verduurzamen van je woning. Wil je duurzaamheid verder in je leven integreren? Bekijk dan de volgende tips.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *