groene energie vergelijken - groen stopcontact

Groene energie vergelijken: zo doe je dat (2024 Update)

Groene energieleveranciers vergelijken

2024 update: Er worden op dit moment weer vaste contracten uitgegeven!

Dit is een vergelijker van onze partner Daisycon die de vergelijker mogelijk maakt. Als je een contract afsluit deel je je gegevens met Daisycon en de energieleverancier waar je het contract afsluit.

Benieuwd hoe je groene stroom vergelijkt? Via onze handige widget selecteer je eenvoudig verschillende stroomaanbieders. Zo zie je in één oogopslag welke stroomaanbieder groene energie levert. We helpen je graag om een groene keuze te maken.

Groene energie is energie die wordt opgewekt met schone bronnen die nooit opraken. Denk aan wind, zon of water. Bij de opwekking van groene energie komt vrijwel geen CO2 vrij. Daarom is groene energie beter voor het milieu dan grijze stroom.

Voor het klimaat is het heel belangrijk om een groene energieleverancier te kiezen. Maar wat is groene energie precies? En hoe vergelijk je duurzame stroomaanbieders? Wij helpen je op weg.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Het verschil tussen groene energie en grijze stroom

Vervuilende grijze stroom

Grijze stroom wordt opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen. Bijvoorbeeld aardgas, aardolie en steenkool. Bij de verbranding van die grondstoffen komt koolstof vrij in de vorm van CO2. De steeds grotere hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer draagt bij aan het broeikaseffect, wat heel schadelijk is voor het klimaat. Grijze stroom wordt daarom ook wel gezien als vervuilende energie.

Groene energie: schoon en duurzaam

Groene energie is stroom die wordt opgewekt met schone, onuitputtelijke bronnen. Denk aan wind, zon en water. De bronnen raken nooit op, omdat de natuur ze keer op keer aanvult. Als we stroom opwekken met deze schone bronnen komt daar vrijwel geen CO2 bij vrij. Daarom is groene stroom een stuk beter voor het klimaat dan grijze stroom. 

Waarom een groene energieleverancier kiezen?

Groene energie wordt samen met grijze stroom geleverd aan het elektriciteitsnet. Vanuit dit net krijg je thuis elektriciteit. Zelf merk je dus niet wat voor stroom uit jouw stopcontact komt. 

Toch is het heel belangrijk om een duurzame stroomleverancier te kiezen. Met een contract bij een groene energieleverancier weet je namelijk zeker dat jouw stroom duurzaam is opgewekt. En hoe meer mensen een duurzame energieaanbieder kiezen, hoe schoner het elektriciteitsnetwerk in Nederland wordt. Dat is essentieel voor een gezonde toekomst voor onze aarde. 

Pas op voor sjoemelstroom

Tegenwoordig claimt bijna iedere energieleverancier dat ze groene energie leveren, maar dit is niet altijd terecht. Stroombedrijven kopen vaak grijze energie in en vergroenen het met los bijgekochte groencertificaten. Dat noemen we sjoemelstroom: letterlijk stroom waarmee gesjoemeld is. Een vorm van greenwashing dus.

Een aantal Nederlandse energieleveranciers biedt écht groene energie aan. Die groene stroomaanbieders hebben we hier op een rij gezet. Deze bedrijven wekken energie op met hernieuwbare schone bronnen en investeren daarnaast in groene stroomproductie.  

Je vindt de groenste leveranciers uit het onderzoek van Greenpeace, Wise Nederland en de Consumentenbond hier:

Groene energieleveranciers volgens het onderzoek van Greenpeace, Wise en de Consumentenbond

Succes met het vinden van de groenste stroom!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *