Gezonde pancakes zonder banaan, incl. 3 recepten

Gezonde pancakes zonder banaan zijn net als ‘gewone’ pannenkoeken een favoriet ontbijtgerecht voor velen. De meeste gezonde varianten van pannenkoeken bevatten vaak banaan, maar wat als je dit niet lust of niet wilt gebruiken? Geen zorgen! 

In dit artikel laten we je kennismaken met gezonde pancakes zonder banaan en waarom ze een geweldige keuze kunnen zijn voor een voedzaam ontbijt of snack. Deze recepten zijn perfect voor mensen die geen fan zijn van de vrucht of die een allergie hebben. Want ook zonder banaan zijn gezonde pancakes om van te smullen!

Gezonde pancakes zonder banaan

Gezonde pancakes zonder banaan kunnen een heerlijke en voedzame keuze zijn voor het ontbijt. Of als lekker tussendoortje. 

Hoewel banaan een populair ingrediënt is in pannenkoekenrecepten vanwege de natuurlijke zoetheid en romige textuur die het toevoegt, zijn er verschillende redenen waarom sommige mensen ervoor kiezen om geen bananen te gebruiken in hun pancakes.

Blauwe bessen, heerlijk bij pannenkoekjes

Waarom kiezen voor pannenkoeken zonder banaan?

Het kan zijn dat je gezonde pancakes zonder banaan wil, omdat je de smaak niet lekker vindt of de textuur niet fijn vindt aanvoelen in je mond. Daarnaast zijn er ook mensen die een allergie voor bananen hebben.

Het is daarom belangrijk om alternatieve opties te hebben die even lekker en voedzaam zijn, maar zonder de aanwezigheid van de gele vrucht.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Gezonde alternatieven voor bananen

Je kunt eindeloos variëren met alternatieven voor banaan in de gezonde pannenkoekjes. Ter inspiratie delen we er hier alvast drie:

  • Appelmoes: Appelmoes kan een uitstekende vervanger zijn voor bananen in gezonde pannenkoeken. Het voegt natuurlijke zoetheid en vocht toe aan het beslag, waardoor de pancakes zacht en smaakvol worden. Bovendien bevat appelmoes belangrijke voedingsstoffen zoals vezels en vitamine C.
  • Yoghurt: Ook yoghurt kan een geweldige toevoeging zijn aan het pancakebeslag. Het zorgt voor een romige textuur en een lichte zuurheid die goed samengaat met andere ingrediënten. Griekse yoghurt is vooral een gezonde keuze vanwege het hogere eiwitgehalte en de dikke consistentie.
  • Plantaardige melk: Als je op zoek bent naar een zuivelvrijk alternatief, kun je kiezen voor plantaardige melk zoals amandelmelk, havermelk of kokosmelk. Deze melkalternatieven zijn rijk aan voedingsstoffen en voegen een heerlijke smaak toe aan de pancakes. En door te kiezen voor een plantaardige variant kies je er ook nog eens voor om duurzaam te eten.

    Recepten voor gezonde pancakes zonder banaan

    Loopt het water je al in de mond bij het lezen van bovenstaande tekst? Dan zullen de drie onderstaande recepten je wel bevallen. Deze gezonde varianten op de pannenkoeken zonder bananen kun je vers bakken, of van te voren voorbereiden en koud meenemen voor onderweg. Tip: kijk eens tussen deze duurzame producten voor een mooie, herbruikbare lunchtrommel.

    Al deze pannenkoekjes zijn ook heel gemakkelijk glutenvrij te maken door te kiezen voor amandelmeel, boekweitmeel of glutenvrij havermeel.

    Recept 1: Appel-kaneel pancakes

    Deze appel-kaneel pancakes zijn het best te omschrijven als de appeltaartjes onder de pannenkoeken. Heerlijk om de dag mee te starten of als snack tussendoor.

    Pannenkoekjes met appel-kaneel

    Ingrediënten voor deze gezonde pancakes zonder banaan:

    • 1 kopje volkorenmeel (of ander meel naar keuze)
    • 1 kopje amandelmelk (of andere plantaardige melk)
    • 1 grote appel, geraspt
    • 1 theelepel kaneel
    • 1 theelepel bakpoeder
    • Snufje zout
    • Kokosolie (om in te bakken)

    Bereidingswijze:

    • Meng het volkorenmeel, bakpoeder, kaneel en zout in een kom.
    • Voeg de geraspte appel en amandelmelk toe aan het droge mengsel. Roer goed door totdat er een glad beslag ontstaat.
    • Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje kokosolie toe.
    • Giet een kleine hoeveelheid beslag in de pan om de pannenkoeken te vormen. Bak aan beide zijden goudbruin.
    • Herhaal de stappen totdat al het beslag op is.
    • Serveer de appel-kaneel pancakes warm met een topping naar keuze, zoals ahornsiroop of verse bessen. Ook lekker met nog een extra snufje kaneel!

    Recept 2: Havermout-walnoot pancakes

    In deze variant van de gezonde pancakes zonder banaan zit helemaal geen fruit verwerkt. Wil je wel fruit? Kies er dan voor om wat fruit als topping toe te voegen.

    Gezonde pancakes zonder banaan met bosbessen

    Ingrediënten:

    • 1 kopje havermout
    • 1 kopje amandelmelk (of andere plantaardige melk naar keuze)
    • 2 eieren
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 1 theelepel vanille-extract
    • Handvol gehakte walnoten
    • Kokosolie (om in te bakken)

    Bereidingswijze van deze gezonde banaanvrije pancakes:

    • Maal de havermout fijn in een blender of keukenmachine totdat het de consistentie van meel heeft.
    • Meng in een kom de gemalen havermout, bakpoeder, amandelmelk, eieren en vanille-extract.
    • Voeg de gehakte walnoten aan het beslag toe en roer goed door.
    • Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje kokosolie toe.
    • Giet een kleine hoeveelheid beslag in de pan om de pannenkoeken te vormen. Bak aan beide zijden goudbruin.
    • Herhaal de stappen totdat al het beslag op is.
    • Serveer de havermout-walnoot pancakes warm met een topping naar keuze, zoals Griekse yoghurt, gehakte noten en/of vers fruit.
    Gezonde havermout pancakes met blauwe bessen

    Recept 3: Havermout-bosbessen pancakes

    Bosbessen en pannenkoeken zijn een gouden combinatie in ontbijtrecepten. In combinatie met het vanille-extract zal dit een ontbijtje zijn waar je niet genoeg van kunt krijgen.

    Ingrediënten:

    • 1 kopje havermout
    • 1 kopje plantaardige melk (bijv. amandelmelk)
    • 1 ei
    • 1 theelepel bakpoeder
    • 1 theelepel vanille-extract
    • Handvol verse bosbessen
    • Kokosolie (om in te bakken)

    Bereidingswijze, hoe bereid je deze gezonde pancakes zonder banaan:

    • Doe de havermout in een blender of keukenmachine en maal het tot meel.
    • Meng in een kom het havermoutmeel, bakpoeder, plantaardige melk, ei en vanille-extract. Roer goed door totdat er een glad beslag ontstaat.
    • Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje kokosolie toe.
    • Giet een kleine hoeveelheid beslag in de pan om de pannenkoeken te vormen. Strooi enkele bosbessen op het beslag en druk ze er zachtjes een beetje in.
    • Bak de pannenkoeken aan beide zijden goudbruin.
    • Herhaal de stappen totdat al het beslag op is.
    • Serveer de havermout-bosbessen pancakes warm met een topping naar keuze, zoals ahornsiroop of (plantaardige) yoghurt.

    Kortom, gezonde pancakes zonder banaan zijn een goed alternatief voor als je geen bananen wilt of kunt eten. Door gebruik te maken van gezonde vervangers zoals appelmoes, yoghurt of plantaardige melk, kun je nog steeds genieten van heerlijke, voedzame pancakes. Met de recepten voor varianten met appel-kaneel, bosbessen-havermout en havermout-walnoot kun je genieten van heerlijke pannenkoekjes zonder bananensmaak. Experimenteer met verschillende toppings en maak deze gezonde pancakes helemaal naar jouw wens. Smakelijk eten!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *