Vegetarische chili in slowcooker

9x Slowcooker Recepten Vegetarisch

Als je een vegetariër bent of gewoon van vegetarische gerechten houdt, hebben we hier negen heerlijke slowcooker recepten vegetarisch voor je verzameld. De slowcooker, ook wel crock-pot of multicooker, is een geweldige keukentool waarmee je gemakkelijk heerlijke en gezonde maaltijden kunt bereiden.

Het mooie van een slow cooker is dat je de ingrediënten gewoon kunt toevoegen, de timer kunt instellen en vervolgens kunt genieten van een smaakvolle maaltijd zonder al te veel gedoe. Deze gerechten zijn niet alleen voedzaam, maar ook vol van smaak. Laat het apparaat het werk doen en geniet van een heerlijke maaltijd!

Makkelijk vegetarisch koken met een slowcooker

Het voordeel van koken, stoven en sudderen met een slowcooker is dat het heel makkelijk en tijdbesparend is. Doordat je alle ingrediënten in het elektrische kooktoestel kunt plaatsen, hoef je niet in meerdere pannen tegelijk te roeren. En doordat het voedsel gaar wordt op een lagere temperatuur, duurt het weliswaar iets langer, maar je hebt er geen omkijken naar.

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Energiezuinig koken met slowcooker

Over het algemeen verbruikt een slowcooker minder energie dan andere manieren van koken. Een (grote) heteluchtoven of gasfornuis verbruikt veel meer stroom en gas. Daardoor is koken met een crockpot niet alleen makkelijk, maar ook nog eens een groenere keuze.

Negen slowcooker recepten vegetarisch

Doordat de ingrediënten van de chili in de slowcooker lange tijd sudderen, heeft het ruim de tijd om de smaak van de kruiden op te nemen. Hierdoor maak je een hele smaakvolle vegetarische chili, de eerste van de slowcooker recepten vegetarisch.

Slowcooker recept voor vegetarische chili

1. Vegetarische Chili

Ingrediënten:

  • 1 blikje rode bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blikje zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blikje maïs, uitgelekt
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 groene paprika, in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels chilipoeder
  • 1 theelepel komijn
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  • Doe alle ingrediënten in de slowcooker en roer goed door elkaar.
  • Zet het apparaat op lage temperatuur en laat het 6-8 uur sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de vegetarische chili met wat (vegan) geraspte kaas, zure (haver)room en verse koriander. Ook lekker met wat schijfjes avocado.

Tip: je kunt vega gehakt toevoegen voor een gerecht met iets meer bite.

2. Linzen Curry

Ook curry is een ideaal gerecht om in een multicooker te maken. Je kunt alles zelfs al de dag van tevoren voorbereiden, zodat je de elektrische pan alleen nog maar aan hoeft te zetten en je in een handomdraai kunt genieten van deze heerlijke linzen curry.

Linzen curry, vega gerecht uit crockpot

Ingrediënten:

  • 1 kop rode linzen, gewassen
  • 1 ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 blikje kokosmelk
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • Zout naar smaak
  • Verse koriander voor garnering

Bereidingswijze:

  • Doe alle ingrediënten – behalve de verse koriander – in de slowcooker en roer het geheel goed door elkaar.
  • Zet het apparaat op lage temperatuur en laat het 6-8 uur koken, of tot de linzen zacht zijn.
  • Breng op smaak met zout.
  • Serveer de linzen curry met gekookte rijst en garneer met verse koriander.

3. Groentesoep

Slowcooker recept voor vegetarische groentesoep

Heb je meer zin in een snelle, maar vullende soep? Dan is onderstaand recept voor een groentesoep wellicht wat je zoekt. Goed als lunch of voorgerecht bij het avondeten.

Ingrediënten:

  • 4 wortels, in plakjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
  • ½ broccoli, in stukjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  • Doe alle ingrediënten in het keukenapparaat en roer goed door elkaar.
  • Zet de slowcooker op lage temperatuur en laat het 6-8 uur sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de groentesoep warm met wat vers brood.

Tip: houd je meer van een gevulde soep? Voeg dan op het laatst wat vermicelli toe.

4. Vegetarische Stoofpot

Naast koken, kun je een slowcooker ook heel goed gebruiken om een heerlijke stoofpot te maken. Zoals onderstaande vegetarische stoofpot met kikkererwten en zoete aardappels.

Ingrediënten:

  • 2 zoete aardappels, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 wortels, geschild en in plakjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blikje kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 kop groentebouillon
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  • Doe alle ingrediënten in de slowcooker en roer goed door elkaar.
  • Zet het apparaat op lage temperatuur en laat het 6-8 uur sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de vegetarische stoofpot met wat verse peterselie.
Vegetarische stoofpot met kikkererwten en zoete aardappel

5. Pompoen Risotto

Bij het maken van een risotto in de pan is het belangrijk om op het juiste moment precies genoeg bouillon toe te voegen. Door deze pompoenrisotto niet in een pan, maar in de crock-pot te maken heb je een heerlijk gerecht zonder lamme armen van het roeren.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes risottorijst
  • 1 ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine pompoen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 kopje witte wijn
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • 1/2 kopje Parmezaanse kaas
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  • Verhit wat olie in een pan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg de risottorijst toe en bak kort mee.
  • Doe het mengsel in de slowcooker en voeg de pompoen, groentebouillon, witte wijn en gedroogde salie toe. Roer goed door elkaar.
  • Zet de slowcooker op lage temperatuur en laat het 2-3 uur koken, of tot de rijst en de pompoen gaar zijn.
  • Roer de Parmezaanse kaas door de risotto en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de pompoen risotto warm en garneer met wat extra Parmezaanse kaas.

6. Vegetarische Curry

Met het recept voor onderstaande curry kun je eindeloos variëren. Zo kun je de paprika en courgette eens vervangen voor seizoensgroenten

Slowcooker recept voor vegetarische curry met kikkererwten

Ingrediënten:

  • 1 ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 gele paprika, in blokjes gesneden
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 blikje kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blikje kokosmelk
  • 2 eetlepels currypasta
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Zout naar smaak
  • Verse koriander voor garnering

Bereidingswijze:

  • Verhit wat olie in een pan en bak de ui, knoflook en rode peper tot ze zacht zijn.
  • Doe het mengsel in de slowcooker en voeg de gele paprika, courgette, kikkererwten, kokosmelk, currypasta, kurkuma en komijnpoeder toe. Roer goed door elkaar.
  • Zet het apparaat op lage temperatuur en laat het 6-8 uur koken.
  • Breng op smaak met zout.
  • Serveer de vegetarische curry met gekookte rijst en garneer met verse koriander.

7. Gevulde Paprika’s

Een slow-cooker is niet alleen handig voor stoofpotjes en eenpansgerechten, maar ook in te zetten voor het maken van heerlijke gegrilde, gevulde paprika’s. Zie hieronder het volledige slowcooker recepten vegetarisch.

Slowcooker recept voor vegetarische gevulde paprika's

Ingrediënten:

  • 4 grote paprika’s, gehalveerd en zaadjes verwijderd
  • 1 kopje gekookte quinoa
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Geraspte kaas voor garnering

Bereidingswijze:

  • Kook de paprika’s kort in kokend water om ze iets zachter te maken. Laat ze uitlekken.
  • Verhit wat olie in een pan en bak de ui, knoflook en courgette tot ze zacht zijn.
  • Voeg de gekookte quinoa, tomatenblokjes, gedroogde oregano, paprikapoeder, zout en peper toe. Roer goed door elkaar.
  • Vul de paprika helften met het quinoa mengsel en leg ze in de slowcooker.
  • Zet het apparaat op lage temperatuur en laat het 4-6 uur koken.
  • Bestrooi de gevulde paprika’s met geraspte (vegan)kaas en zet de slowcooker nog even op hoge temperatuur totdat de kaas gesmolten is.

8. Spinazie Lasagne

Waarom een vegetarische lasagne maken in de slowcooker en niet in de oven? Doordat het gerecht langer stooft, hebben de smaken uit de groenten en kruiden meer tijd om zich met elkaar te mengen. Je zult dus een hele smaakvolle lasagne maken, waar je ondertussen zelf geen omkijken naar hebt.

Slowcooker recept voor vegetarische spinazie lasagne

Ingrediënten voor dit slowcooker recept vegetarisch :

  • 9 lasagnebladen
  • 1 ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500 gram spinazie, gewassen
  • 500 gram ricotta kaas
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en peper naar smaak
  • Geraspte kaas voor garnering

Bereidingswijze:

  • Verhit wat olie in een pan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg de spinazie toe en bak tot het geslonken is.
  • Meng de ricotta kaas, tomatenblokjes, gedroogde basilicum, gedroogde oregano, zout en peper in een kom.
  • Doe een laagje van het ricotta mengsel in de slowcooker, gevolgd door een laagje lasagnebladen en een laagje spinazie. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn, eindigend met een laagje ricotta mengsel.
  • Zet de slowcooker op lage temperatuur en laat het 4-6 uur koken, of tot de lasagnebladen gaar zijn.
  • Bestrooi de spinazie lasagne met geraspte kaas en zet de slowcooker nog even op hoge temperatuur totdat de kaas gesmolten is.

Tip: deze vegetarische lasagne is ook heel makkelijk glutenvrij te maken, door de lasagnebladen te vervangen voor een glutenvrije variant.

9. Appelmoes

In de slowcooker kunnen niet alleen hoofdgerechten gemaakt worden. Ook tussendoortjes, baksels en zelfs desserts kunnen hierin worden gekookt. Bijvoorbeeld een heerlijke appelmoes.

Appels gesneden voor in appelmoes

Ingrediënten:

  • 6 appels, geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden
  • 1/2 kopje water
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze:

  • Doe alle ingrediënten in de slowcooker en roer goed door elkaar.
  • Zet de crockpot op lage temperatuur en laat het 2-4 uur koken, of tot de appels zacht zijn.
  • Pureer de appels met een staafmixer of een vork tot de gewenste consistentie.
  • Serveer de appelmoes warm of koud als bijgerecht of als topping voor desserts.

Heerlijk vegetarisch koken met slow cooker

Met deze negen heerlijke slowcooker recepten vegetarisch hoef je nooit meer te worstelen met wat je wilt eten. Bekijk ook de volgende vegetarische kookboeken.

De slowcooker maakt het gemakkelijk om voedzame en smaakvolle maaltijden te bereiden zonder al te veel gedoe. Of je nu kiest voor een pittige plantaardige chili, een romige pompoen risotto of een smaakvolle curry, deze gerechten zullen zeker indruk maken op je smaakpapillen. Dus haal je slowcooker tevoorschijn en geniet van een heerlijke vega maaltijd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *