Duurzaam eten en koken met groenten

Duurzaam eten? Met deze tips serveer jij een groener bord

Je bent wat je eet. En wat je eet, zegt ook veel over hoe je leeft. Als je duurzaam wilt leven past daar bijvoorbeeld ook een duurzaam voedingspatroon bij. Je voeding bepaalt namelijk voor een groot deel je ecologische voetafdruk.

Benieuwd hoe je duurzaam eet? Met deze tips zorg jij voor een kleinere voedselafdruk en een milieubewust bord.

Eet minder vlees en vis

De grootste winst behaal je door geen (of minder) vlees en vis meer te eten. Voor de gemiddelde Nederlander veroorzaakt vlees namelijk zo’n 40 procent van alle broeikasgassen die vrijkomen bij voedselproductie. Denk aan gassen zoals CO2, methaan en lachgas.

Als je zes keer per week vlees of vis eet, veroorzaakt dit zo’n 700 kilo CO2. Dat staat gelijk aan de uitstoot van bijna vier enkele vliegreizen van Amsterdam naar Barcelona. Als je vooral vega eet en slechts één keer per week voor vlees kiest, kom je uit op 370 kilo CO2. Een besparing van bijna de helft! Je vermindert je CO2-uitstoot dus flink als je vlees en vis links laat liggen.

Liever nog een stapje groener? Kies dan voor een veganistisch dieet, en bespaar zo ook de impact van zuivel en eieren. Een plantaardig eetpatroon stoot namelijk tot wel 60 procent minder broeikasgas uit. Zorg dan wel voor een gevarieerd eetpatroon waarmee je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om vitamine B12 bij te slikken, omdat je als vegan een groter risico op een B12-tekort hebt. Doe dus voldoende research naar het soort plantaardige voeding dat je lichaam nodig heeft.

Inspiratie nodig? Met deze vegan kookboeken kook jij de sterren van de hemel. 

Steeds meer mensen kiezen duurzaam. Ontvang ook de duurzame nieuwsbrief.

Wil je meer duurzaam nieuws en duurzame blogposts ontvangen? Ontvang onze nieuwsbrief met tips, nieuws en vacatures.

Minder voedselverspilling

Jaarlijks gooien we 1,6 miljard ton aan voedsel weg. Dat is nogal wat. Het belandt ongebruikt in de prullenbak, stuk voor stuk voor niets geproduceerd. Zonde van alle energie en grondstoffen waarmee het is geteeld, getransporteerd, verpakt en gekoeld.

Je voorkomt verspilling door onder andere slim in te kopen en eten goed te bewaren. Zet restjes in de koelkast of vriezer en let goed op de houdbaarheidsdatum. Begin daarnaast bijvoorbeeld een composthoop voor je groente- en fruitrestjes, of schrijf je in voor een wormenhotel om samen met je buren te composteren.

Eet lokaal en seizoensgebonden

De impact van voedsel komt ook door het transport. Denk maar aan de vrachtwagens, boten en vliegtuigen die al ons eten van a naar b brengen en veel broeikasgassen uitstoten. Twee tips: eet zoveel mogelijk lokaal en eet seizoensgebonden.

In plaats van exotische groenten en fruit – van ver, ver van hier – kies je beter voor producten van een Nederlandse of Europese boer. Die leggen een kortere reis af naar je bord. 

En ook door met de seizoenen mee te eten, voorkom je dat je voedsel een verre afstand af heeft gelegd. Maar welke groenten groeien op dit moment in Nederland en Europa? Hoe kies je je seizoensgebonden producten? Hier lees je alles over seizoensgroenten

Kies voor keurmerken

Biologische landbouw houdt meer rekening met de natuur dan conventionele landbouw. Toch schuilt daar een addertje onder het gras. Er is namelijk geen groot verschil in de uitstoot van broeikasgassen tussen beide methodes. Dit komt onder andere omdat biologische teelt meer landbouwgrond en water nodig heeft.

Toch zijn er wel zeker milieuvoordelen als jij voor voeding met een keurmerk kiest. Dit is namelijk transparante productie met strengere eisen aan het proces. Ook gebruiken boeren hiervoor minder chemische bestrijdingsmiddelen en daardoor verzuurt de bodem minder. Door deze producten te kopen, help je dus mee aan een duurzamere en betrouwbare keten.  

Plasticvrij boodschappen doen

Je rondje door de supermarkt bepaalt al voor een groot deel hoe groen je bord is. Een grote uitdaging is bijvoorbeeld de hoeveelheid plastic die daar bij komt kijken.

Om je plasticverbruik te verminderen, kun je je eigen tasjes en groentezakjes meenemen. Daarnaast openen er steeds meer verpakkingsvrije winkels waar je je inkopen kunt doen. En hoe minder verpakkingen we gebruiken, hoe minder grondstoffen er gebruikt hoeven worden. 

Vegan en vegetarische maaltijdboxen

‘Geen tijd’, ‘druk, druk, druk’ – het hoeft geen excuus te zijn. Ook voor de drukke mens bestaan duurzame mogelijkheden. Denk maar aan vegan en vegetarische maaltijdboxen. Met een abonnement op zo’n pakket krijg jij alle ingrediënten thuisgestuurd, zodat je snel iets gezonds en groens op tafel tovert. En dat terwijl je de supermarkt lekker overslaat.

Benieuwd naar de opties? We helpen je graag kiezen! Klik hier voor onze vega(n) favoriete maaltijdboxen.

Efficiënt en duurzaam koken met meal prepping

Voor wie liever zelf alle voorbereidingen doet, hebben we nog een bonustip. Een van onze favoriete manieren om duurzaam te eten, is namelijk door in grotere porties te koken. Je doet één keer efficiënt boodschappen voor een flinke vega(n) maaltijd, waar je vervolgens meerdere dagen van kunt eten.

Meal prepping scheelt je tripjes naar de supermarkt en bespaart dus tijd (en CO2 als je normaal met een voertuig naar de winkel gaat). Ook voorkom je zo dat je in een haastige, hongerige bui naar snacks grijpt die verpakt zijn in plastic of die dierlijke ingrediënten bevatten. Veel te veel gemaakt? Deel je eten dan met een huisgenoot, buur of familielid en geef hen een voorproefje van hoe lekker een vega(n) maaltijd kan zijn. Óf vries je porties op tijd in om er later zelf gewoon nog eens van te genieten.

Tips om duurzaam te eten

Wil je duurzaam eten? Hieronder zetten we onze tips voor een milieuvriendelijk(er) eetpatroon nog eens op een rij:

  1. Eet minder vlees en vis.
  2. Verspil zo min mogelijk voedsel.
  3. Eet lokaal en seizoensgebonden.
  4. Kies voor voeding met keurmerken
  5. Doe plasticvrij boodschappen.
  6. Geen tijd? Kook met vega(n) maaltijdboxen.
  7. Eet efficiënt en duurzaam met meal prepping.

Eet smakelijk! Heb je hier nog vragen over? Laat het ons dan zeker weten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *