Ben je gek op bananenbrood, maar eet je vegan? Geen probleem, want een bananenbrood is enorm geschikt om plantaardig te maken. Eieren dienen vaak als bindmiddel, maar deze zijn gemakkelijk te vervangen. En ook de roomboter die soms wordt gebruikt, is tegenwoordig heel gemakkelijk plantaardig te verkrijgen. Of je laat de boter helemaal weg en kiest voor een gezondere optie. Lees hier hoe je dit doet en wat een heerlijk recept voor vegan bananenbrood is.
Wat is vegan bananenbrood?
Om deze vraag te beantwoorden is het goed om te beginnen met wat bananenbrood is. Want het heet ‘brood’, maar eigenlijk eten we deze heerlijkheid vaker als een soort cake. Dit komt mede door de zoete smaak en luchtige textuur. Met een toefje plantaardige slagroom of dot vruchtenspread is het net een gebakje!
Bananenbrood is simpel, lekker en verantwoord. Het is een luchtige cake die in de basis wordt gemaakt van bananen, bloem, boter en ei. De boter vervangen wij in ons recept voor olie en de eieren worden vervangen door appelazijn en baking soda (zuiveringszout). Op deze manier bak je een heerlijk luchtig vegan bananenbrood dat vol van smaak is.
Zoete bananen in je vegan brood
Bananenbrood is zoet door het rijpe fruit dat wordt gebruikt. Rijpe bananen zijn zoeter dan niet-rijpe vruchten, doordat het rijpingsproces ervoor zorgt dat zetmeel wordt omgezet in suiker.
Het is dan ook goed om lekkere zoete en het liefst bruin verkleurde bananen te gebruiken voor je recept. Mooie bijkomstigheid: het scheelt nog voedselverspilling ook!
Vervang dierlijk voor plantaardig
De meeste bananenbroden worden zonder ei gebakken. Ook bevatten de originele recepten geen boter op de ingrediëntenlijst. Heb jij een lekker recept voor bananenbrood gezien waarin ei of boter gebruikt wordt en wil je deze vegan maken? Gebruik dan een van de volgende tips om dierlijke producten te vervangen voor plantaardige varianten.
Tip: Vervang ei door appel azijn en baking soda
Ei vervangen door appel azijn en baking soda (zuiveringszout)? Misschien klinkt het raar en is het niet het eerste waar je aan denkt als je op zoek gaat naar een plantaardig alternatief voor eieren, maar het is een echte aanrader! Wanneer je de baking soda met het appelazijn mengt, gaat het geheel schuimen. Niet schrikken als dit gebeurt: het schuim zorgt er juist voor dat je straks een heerlijk luchtig beslag krijgt.
Waarom schuimt appel azijn met baking soda?
Door de chemische reactie tussen de twee producten ontstaat er gas. Dit gas is koolzuur en dus niet gevaarlijk. Ook geeft het geen andere smaak. Door het schuimen neemt de zuurheid van het azijn zelfs een beetje af.
Let op: Meng je appel azijn – baking soda mengsel altijd in een apart kommetje voordat je het bij de rest van je beslag gooit, zodat je zeker weet dat het goed schuimt. Zo wordt je vegan bananenbrood heerlijk fluffy.
Tip: Vervang boter door margarine of olie
Boter toevoegen is vaak niet nodig als je bananen goed rijp zijn. Wil je toch liever meer een cake dan een brood? Dan kun je ervoor kiezen om toch wat margarine in het beslag te gebruiken. Zo wordt het bananenbrood vegan en wordt het wat voller. Een andere optie is om een scheut olie toe te voegen aan het beslag. Dit kan zowel olijfolie als zonnebloemolie zijn, net waar je een voorkeur voor hebt.
Vegan bananenbrood – een recept
Is het water je in de mond gelopen en wil je een heerlijk plantaardig bananenbrood bakken? Dan heb je na even wat zoeken op internet de keuze uit heel wat recepten.
Als je een verantwoorde cake wilt bakken is het recept uit de Allerhande een goede optie. Hierin worden niet alleen volledig veganistische producten gebruikt, maar krijgt het ook nog wat extra’s door de chiazaad en kokos. Of ga voor dit heerlijke recept van vegan bananenbrood van Eef.
Vrijwel elk bananenbrood is in de basis hetzelfde. Je kunt onderstaand recept gebruiken en naar eigen smaak nog extra’s zoals noten of chocolade toevoegen.
Basis recept bananenbrood vegan
Ingrediënten
- 4 rijpe bananen, het liefst is de schil al wat bruin
- 225 gr bloem naar keuze (dit kan tarwebloem, speltbloem of een ander soort zijn)
- 1 theelepel bakingsoda (zuiveringszout)
- 1 scheutje (ter grote van een theelepel) appel azijn
- 75 ml soja- of amandelmelk
- 2-3 eetlepels suiker
- Snufje kaneel
- Snufje zout
- 100 ml olie naar keuze (bv. olijfolie of zonnebloemolie) of 50gr plantaardige boter
- Eventueel: noten en rozijnen om door het beslag te scheppen
- Cake- of bakvorm, ingesmeerd met olie of voorzien van bakpapier
- Keukemachine
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe 3,5 rijpe bananen in de keukenmachine en voeg de amandelmelk (of andere plantaardige melk naar keuze) erbij en mix het geheel tot een glad beslag.
Voeg de olijfolie of plantaardige boter aan het beslag toe en mix het er kort doorheen.
Voeg de bloem, het snufje kaneel, de suiker en zout toe en mix het nogmaals kort zodat alles goed gemengd is. Eventueel kun je een theelepel bakpoeder toevoegen aan het beslag.
Voeg ondertussen in een apart kommetje de appel azijn en bakingsoda samen zodat het gaat schuimen. Doe dit schuimmengel bij het beslag en roer het rustig door elkaar. Nu is je beslag klaar!
Wil je nog een bite toevoegen? Schep dan een handje grofgesneden noten en wat rozijnen door het beslag.
Doe het bananenbrood beslag in de cake- of bakvorm en strijk glad. Snijd de laatste 0,5 banaan in langwerpige plakjes en leg deze boven op het beslag.
Zet de gevulde bakvorm 40-50 minuten in een voorverwarme oven. Controleer met een sateprikker of het beslag gaar is en laat deze iets afkoelen.
Eet het eerste plakje als de cake nog warm is, de rest kun je ongeveer 4-6 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Smullen maar!
Tutorial recept bananenbrood vegan
Kijk je liever een online tutorial in plaats van een recept te moeten lezen? Dan is het filmpje met recept van bananenbrood door Easy Vegan hieronder echt iets voor jou.